19/04/2024

Η αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ

Των Dr Dylan O’ Driscoll και Shivan Fazil
Sipri  (STOCKHOLM INTERNATIONAL
PEACE RESEARCH INSTITUTE)

Το Ισλαμικό Κράτος επέστρεψε, ή έτσι λένε οι τίτλοι των εφημερίδων. Το βασικό είναι πως το Ισλαμικό Κράτος δεν έφυγε ποτέ. Ενώ μπορεί να έχει υποχωρήσει, να αναδιοργανώθηκε και να ξαναχτίζεται αργά, συνέχισε να πραγματοποιεί επιθέσεις. Και αυτό που ανησυχεί εξίσου, αν όχι περισσότερο, είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος αυξάνεται σε ισχύ. Αν πρέπει να μάθουμε κάτι από την ιστορία της Οργάνωσης, είναι ότι είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί αυτό τώρα προτού γίνει πιο ισχυρό. Ωστόσο, οι στρατιωτικές λύσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές. Πρέπει να αντιμετωπιστούν σειρά πολιτικών ζητημάτων στο Ιράκ παράλληλα,  προκειμένου να μην δώσουν χώρο στο Ιράκ να επιχειρεί.

Σημαντική αύξηση των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους

Οι πρόσφατες αξιολογήσεις δείχνουν την ανάκαμψη του Ισλαμικού Κράτους με μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων στο β΄ μισό του 2019 και στο α΄ τρίμηνο του 2020. Επιπλέον, η γεωγραφική εμβέλεια της στρατιωτικής οργάνωσης και οι δραστηριότητές της έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τα τέλη του Δεκεμβρίου 2018 στις επαρχίες της Ανμπάρ, της Βαγδάτης, της Ντιγιάλα, του Κιρκούκ, της Νινεβή και της Σαλάχ αλ-Ντιν. Τον Μάιο, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ξεκίνησαν πολλαπλές συντονισμένες επιθέσεις κοντά στην πόλη Σαμάρα στην επαρχία Σαλάχ αλ-Ντιν. Η επίθεση ήταν μία από τις πιο θανατηφόρες των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο σε 10 μέλη των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης (PMF). Είναι σημαντικό ότι η Σαμάρα είναι η πατρίδα του Ιερού του Ασκάρι –ενός από τους πιο ιερούς χώρους του Σιιτικού Ισλάμ- και όπου ξεκίνησε αρχικά ο εμφύλιος πόλεμος το 2006. Είναι επίσης πατρίδα του Abu Bakr Al-Baghadi, του πρώην ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Οι πυρήνες της στρατιωτικής ομάδας επίσης διεξήγαν επιθέσεις στα νότια και στα δυτικά της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας του Κιρκούκ. Η περιοχή Hawija, τα χωριά γύρω της και η οροσειρά Hamrin (η οποία εκτείνεται κατά μήκος των επαρχιών Ντιγιαλά, Κιρκούκ και Σαλάχ αλ Ντιν) εδώ και καιρό ήταν επιρρεπείς σε ενδεχόμενη αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους. Η οργάνωση χρησιμοποιεί αυτές τις περιοχές για να χτίσει το δικό της δίκτυο και να διεξάγει τις επιθέσεις που υπονομεύουν περαιτέρω την περιορισμένη πρόσβαση του κράτους στην περιοχή.

Το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύεται τα κενά ασφάλειας και διακυβέρνησης

Το Ισλαμικό Κράτος τροφοδοτεί τα κενά ασφάλειας και διακυβέρνησης, και παρόλο που υπήρχαν αυτά ήδη στο Ιράκ, οι πρόσφατες καθυστερήσεις στον σχηματισμό κυβέρνησης επιδεινώνουν περαιτέρω το ζήτημα.

Το Ισλαμικό κράτος έχει εκμεταλλευτεί αυτά τα κενά για να χτίσει τα δικά του δίκτυα και τις ικανότητες στα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα την τρέχουσα αναβίωσή της. Επιπλέον, αυτά τα κενά μαζί με την αποτυχία του Ιράκ να ρυθμίσει την άτυπη οικονομία, βοηθούν το Ισλαμικό Κράτος να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του.

Τα αμφισβητούμενα εδάφη στη χώρα επίσης συμβάλλουν στα κενά ασφάλειας και διακυβέρνησης. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της Κυβέρνησης του Ιράκ (GOI) και της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) σε σχέση με αυτές τις περιοχές, είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας που μένει να αντιμετωπιστεί. Η εδαφική παγίωση του Ισλαμικού Κράτους το 2014, επηρέασε αρνητικά την συνεργασία στην ασφάλεια.  Οι συνεχιζόμενες διαφωνίες GOI-KRG έχουν επιτρέψει στους μαχητές του ισλαμικού κράτους να ανασυνταχθούν και να σχεδιάσουν επιθέσεις στην περιοχή. Παρά το ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των δύο στο Κιρκούκ και σε άλλες αμφισβητούμενες περιοχές, η επιτόπου συνεργασία μεταξύ GOI και KRG παραμένει περιορισμένη και τα κενά ασφάλειας είναι εκεί.

 

πηγή:Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024