25/04/2024

Μια διαφορετική ανάγνωση του σχεδίου επίθεσης της Τουρκίας – Μια διαρροή που δεν έτυχε

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

 

 

Χαμός από νωρίς σήμερα το πρωί στα Ελληνικά ΜΜΕ μετά την αποκάλυψη της πλατφόρμας Nordic Research Monitoring Network ή απλά Nordic Monitor, η οποία έχει έδρα τη Σουηδία και φιλοξενεί ανάλυση του γνωστού Τούρκου αντιστασιακού δημοσιογράφου, Abdullah Bozkurt. (Αμπντουλλάχ Μποζκούρτ) 

Ο Bozkurt, που μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 ζει εκτός Τουρκίας, αρθρογραφεί συστηματικά στη συγκεκριμένη πλατφόρμα και προβαίνει μάλιστα σε αποκαλύψεις. Πρόσφατα διαβάσαμε άρθρο με τίτλο:«Erdoğan gov’t paid 34 bonuses to killer of Russian ambassador to Turkey, document reveals» στο οποίο έκανε αποκαλύψεις για το πως ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη, Αντρέι Καρλόφ, πληρωνόταν από τον Ερντογάν. Να θυμίσουμε εδώ πως ο Καρλόφ δολοφονήθηκε στην Άγκυρα, το Δεκέμβριο του 2016 και η κυβέρνηση Ερντογάν έριξε τις ευθύνες στο κίνημα Γκιουλέν, λέγοντας πως ο 22χρονος αστυνομικός Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς. 

Η αλήθεια είναι πως το ίδιο ισχύει και για τον Αμπντουλλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Today’s Zaman, η οποία ανήκε στον Γκιουλέν και την έκλεισε η κυβέρνηση Ερντογάν μετά το πραξικόπημα. Προσωπικά, βέβαια είτε ερντογανικός, είτε γκιουλενιστής, μικρή διαφορά έχει καθώς η τουρκική πολιτική και στρατηγική δεν αλλάζει από τα πρόσωπα. Ενδεχομένως να αλλάζει ο τρόπος (ο Ερντογάν χρησιμοποιεί μια άκρως αντι-δυτική και φιλο-ισλαμική ρητορική). 

Ας έρθουμε όμως στο σημερινό δημοσίευμα που έχει ξεσηκώσει και θορυβήσει τα ελληνικά ΜΜΕ, και όχι μόνο. Όπως αποκαλύπτει ο Αμπντουλλάχ Μποζκούρτ στο άρθρο του με τίτλο: «Turkey has a plan for the invasion of Greece, secret documents reveal» υπάρχει σχέδιο με την κωδική ονομασία Caka Bey  από το όνομα ενός Τούρκου στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα ο οποίος την περίοδο 1088-1091 ορμώμενος από τη Σμύρνη κατέλαβε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Ρόδο και τη Σάμο, κυριαρχώντας στα παράλιας της Ιωνίας όπως είναι το ελληνικό όνομα της Μικράς Ασίας. Ο Caka Bey (Τζαχά μπέη) θεωρείται ως ο πρώτος ναύαρχος των Τούρκων (ενώ όπως έχει αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο με τίτλο: Ο πειρατής Μπαρμπαρόσα και το τουρκικό δόγμα της Γαλάζιας πατρίδας  o Mπαρμπαρόσα θεωρείται ο πατέρας του τουρκικού ναυτικού)

 

Φυσικά, η επιλογή του ονόματος δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση Ερντογάν, ακολουθώντας ό,τι έχει εκπονήσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος φρόντισε να δώσει σάρκα και οστά με τα πονήματά του στο δόγμα του νεο-οθωμανισμού, και παλεύοντας λυσσαλέα να ενώσουν το παρελθόν των νομάδων, κυρίως τουρανικής καταγωγής, που ακολουθούσαν την τακτική των επιδρομών, χρησιμοποιούν ένα όνομα για να δώσουν συνέχεια στη σημερινή κατάσταση και για να επιδείξουν τη δυναμική και την ισχύ που έχουν επί του Αιγαίου. Ένα Αιγαίο που επιθυμούν διακαώς να μετατρέψουν σε ισλαμική λίμνη με το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας αλλά και τις συνεχόμενες μεταναστευτικές ροές των μουσουλμάνων προς τα ελληνική νησιά.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημέρα και πιθανότατα, σύμφωνα με τη γνώμη του Μποζκούρτ,  εξακολουθεί να είναι ενεργό. Άρα γι΄αυτό είναι υπεύθυνη και η πλευρά του στρατού που ανήκει στον Ερντογάν, αλλά και εκείνη που ανήκει στον Γκιουλέν (και έχει υποστεί διώξεις). Εδώ να τονίσω πως ακόμη και να απομακρυνθεί ο Ερντογάν και να αναλάβει κάποιος που ο Μποζκούρτ θα θεωρεί κατάλληλο, το σχέδιο θα παραμείνει ενεργό. Αλλά ας πάμε παρακάτω. Ποιος ο λόγος να δοθεί στη δημοσιότητα αυτή τη χρονική στιγμή, λίγο πριν το καλοκαίρι και ενώ ήδη η Τουρκία έχει δείξει τις άκρως προκλητικές προθέσεις της απέναντι στην Ελλάδα. 

Η δημοσιοποίηση λειτουργεί ως ΨΕΠ (Ψυχολογική Επιχείρηση) και σκοπό έχει να δείξει τη δυναμική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα (θα ήμασταν τουλάχιστον ανόητοι σε επιχειρησιακό επίπεδο, αν πιστεύαμε πως δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια- όλες οι χώρες κάνουν επιθετικά επιχειρησιακά σχέδια, πόσο μάλλον η Τουρκία που δεν το έχει κρύψει). Σε δεύτερο τόνο, η δημοσιοποίηση έρχεται όλως τυχαίως μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία και ενώ η Ελλάδα μιλάει για συμφωνίες με Αίγυπτο και Ισραήλ. Είναι ολοφάνερο ότι θέλει να τρομοκρατήσει αλλά και να δημιουργήσει εντυπώσεις εν όψει και της επίσημης έναρξης της τουριστικής περιόδου (η Τουρκία παρακαλάει για τουρίστες και η Ελλάδα είναι ανταγωνιστική καθώς μοιάζει ως ασφαλέστερος προορισμός). 

 

Τέλος θα μου επιτρέψετε να σας πως ότι δεν υπάρχουν διαρροές από κυβερνητικές/ μυστικές υπηρεσίες εκτός και αν γίνει hacking, αλλά εδώ ο Μποζκούρτ δεν παραδέχεται κάτι τέτοιο. Δεν θα μπορούσε άλλωστε γιατί θα ήταν υπόλογος. Επομένως η διαρροή δεν έτυχε, πέτυχε. Ας μου επιτρέψετε, ολοκληρώνοντας, να θυμίσω τη ρήση του Σουν Τζου: «Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη» ή αλλιώς, όπως θα έλεγα προσωπικά παίζοντας τα παιχνίδια της τουρκικής προπαγάνδας με κάλυμμα την ενημέρωση 

 

Σημείωση: Στη κεντρική φωτογραφία η οποία συνοδεύει τα ντοκουμέντα στο άρθρο ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ επιβιβάστηκε στη φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού Μπαρμπάρος στις 24 Μαΐου 2020. Το μήνυμα που βλέπετε γραμμένο πίσω του λέει «Όποιος κυβερνά τις θάλασσες, κυβερνά τον κόσμο», αναφέρει ο Οθωμανός ναύαρχος Μπαρμπάρος (Μπαρμπαρόσα) Χέρεντντιν Πασάς.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024