14/07/2024

Η ιδεολογία του Ισλαμικού Χαλιφάτου αναβιώνει – Νεαροί μαχητές στην υπηρεσία του φανατισμού

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Πρόλογος

Οι πληροφορίες που έρχονται από λογαριασμούς των φανατικών του Ισλάμ στο DarkNet λένε πως οι εναπομείναντες θύλακες του DAESH (Ισλαμικού Χαλιφάτου) στη Μέση Ανατολή είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν δέκα χρυσά δηνάρια (υπενθυμίζουμε πως το χρυσό δηνάριο υπήρξε το κύριο νόμισμα για το Ισλάμ κατά το μεσαίωνα- εκδόθηκε για πρώτη φορά από τον Αμπντ αλ-Μαλίκ ιμπν Μαρουάν, 5ο Χαλίφη των Ομεϋαδών ) για κάθε νεαρό αγόρι που θα τους φέρουν οι γονείς για εκπαίδευση, με σκοπό να αναβιώσουν την τρομοκρατική ισλαμική ομάδα και να δημιουργήσαν ξανά τα λιοντάρια του Χαλιφάτου, όπως ονόμαζαν τα νεαρά άτομα που εκπαίδευαν.  Μια τακτική που θυμίζει παλαιότερα εικόνες από τα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής όπου λόγω ακραίας φτώχειας, πολλοί γονείς αναγκάζονταν να πουλήσουν τα παιδιά τους. 

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι αναφορές σε ΜΜΕ  αλλά και παρατηρητήρια ασφαλείας  για την αναβίωση ή, αν θέλετε, την επανεμφάνιση του DAESH (οι οποίοι επιθυμούν να αποκαλούνται ISIS, δηλαδή ισλαμικό κράτος). Εκτός από περιοχές της Συρίας αλλά και της Λιβύης (όπου πολλοί πρώην φανατικοί ισλαμιστές έδρασαν ως μισθοφόροι του Τούρκου προέδρου Ερντογάν) υπάρχουν αναφορές για εμφάνιση ομάδων φανατικών και στο Ιράκ.  Επομένως δε θεωρείται τυχαία και η κινήση τους να στρατολογήσουν παιδιά προκειμένου να δημιουργήσουν μια νέα γενιά φανατικών οπαδών. Ας μη λησμονούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισλαμικό Χαλιφάτο και οι οπαδοί του δημιουργούν ομάδες εκπαίδευσης παιδιών, θυμίζοντας τις τακτικές του παιδομαζώματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μια προσπάθεια να παρουσιάσει τον τρόπο στρατολόγησης νεαρών μουσουλμάνων, ανδρών και γυναικών, αλλά και παιδιών, έκανε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του βρετανικού Channel 4  με τίτλο: The State,  σε σκηνοθεσία και σενάριο του Βρετανού Πίτερ Κοσμίνσκι


Η σειρά- ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων δραματοποιεί τις εμπειρίες νέων Βρετανών Μουσουλμάνων που πηγαίνουν στη Συρία για να ενταχθούν στο DAESH και παρουσιάζει και τα στρατόπεδα εκπαίδευσης παιδιών. Ο Κοσμίνσκι χρησιμοποίησε στοιχεία από αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που περιείχαν μαρτυρίες από νεαρούς που προσηλυτίστηκαν μέσω διαδικτύου ή άλλων επαφών. Μ΄αυτό τον τρόπο ΠΡΟΣΠΆΘΗΣΕ να απομυθοποιήσει/ εξηγήσει την αίγλη που άσκησε σε νεαρούς Βρετανούς μουσουλμανικής καταγωγής μέσω του διαδικτύου το DAESH (αποκαλούμενο και Ισλαμικό Κράτος). Η σειρά προβλήθηκε τον Αύγουστο του 2017 στη Βρετανία, αρχές Σεπτέμβρη του ίδιου έτους στη Γαλλία και λίγες μέρες αργότερα στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει την τραγική μοίρα όσων στρατολογήθηκαν από τους φανατικούς. Στο άρθρο που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια, όσο το δυνατόν, σύντομη αναφορά στις περιπτώσεις στρατολόγησης και εκπαίδευσης παιδιών με στόχο τα σχέδια των φανατικών του Ισλάμ.  Πολλά από τα βίντεο για τα οποία γίνεται αναφορά (και έχουμε κρατήσει στο αρχείο του Geopolitics & Daily News για λόγους έρευνας ) έχουν πλέον κατέβει από τα social media, καθώς facebook και twitter προχώρησαν σε ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που χρησιμοποιούσαν οι φανατικοί του Ισλάμ τα προηγούμενα χρόνια. Κάποια από τα βίντεο αυτά όμως κινούνται ακόμη στα φιλικά προς τους τζιχαντιστές κανάλια του DarkNet, όπου το τελευταίο διάστημα  οι φανατικοί μοιάζουν να δραστηριοποιούνται ξανά.

Μπορεί λοιπόν οι ΗΠΑ να θριαμβολογούσαν πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, όταν τον Μάρτιο του 2019 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στους δημοσιογράφους ανακοίνωσε την ήττα του χαλιφάτου παρουσιάζοντας δυο χάρτες, όπου έκανε σύγκριση με το 2017 ( φωτογραφία) όπου στην ακμή του εκτεινόταν σε μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας σε μια έκταση 88.000 τ.χλμ., όμως οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η ιδεολογία του  επιβίωσε. Και αν αναρωτιούνται μερικοί πώς κατάφερε να επιβιώσει, η απάντηση είναι απλή: εξαιτίας της εκπαίδευσης που έκανε σε νέους και παιδιά.

 

 

President Donald Trump shows a map of Syria and Iraq showing the presence of the Islamic State (IS) in 2017 and 2019, as he speaks to reporters before leaving the White House in Washington, Wednesday, March 20, 2019, for a trip to visit the Lima Army Tank Plant in Lima, Ohio, and a fundraising event in Canton. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

 

 

Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο (2019) έκθρεση με τίτλο “Minor Misery” η οποία συντάχθηκε από ερευνητές του Combating Terrorism Center (CTC/Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας), της αμερικανικής στρατιωτικής σχολής του Γουέστ Πόιντ, της μοναδικής αρχής που είναι εξουσιοδοτημένη να δημοσιεύσει αποχαρακτηρισμένα δεδομένα, μετά την μελέτη τους από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αναφέρει ότι περισσότεροι από 100.000 ανήλικοι ήταν καταγεγραμμένοι ως εξαρτώμενα μέλη του DAESH. Οι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν πως ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό των παιδιών των τζιχαντιστών που γεννήθηκαν ή έζησαν υπό την κυριαρχία της τρομοκρατικής ομάδας στο Ιράκ και στη Συρία.

 

 

 

Παιδιά και γυναίκες στον καταυλισμό al – Hawl. Mια νέα γενιά μαχητών; 

 

Πηγή:The Guardian


Tον Αύγουστο του 2019, η βρετανική εφημερίδα The Guardian έκανε ένα αφιέρωμα με τίτλο:
Inside al-Hawl camp, the incubator for Islamic State’s resurgence μπαίνοντας στο στρατόπεδο αλ Χολ το οποίο οι  αμερικανοί αξιωματούχοι το περιγράφουν ως εκκολαπτήριο για την επόμενη γενιά εξτρεμιστών. Ανάμεσα στους εξαθλιωμένους ανθρώπους και τις χιλιάδες σκηνές, όπου κυριαρχεί η σκόνη, η βρωμιά, οι βιαιοπραγίες, τα βασανιστήρια και το λαθρεμπόριο, υπήρχαν εκατοντάδες παιδιά, τα περισσότερα από αυτά πιστά στο χαλιφάτο.  «Όταν το Ισλαμικό Κράτος επιστρέψει, θέλω να είμαι μέρος αυτού, δεν θέλω να γίνω γιατρός ή μηχανικός, θέλω να γίνω δολοφόνος» δηλώσε ένα μικρό αγόρι όπως τόνιζε σε σχετικό ρεπορτάζ η BILD 

 

US officials describe Isis as active inside al-Hawl, using the camp as an incubator for the next generation of extremists. Photograph: Achilleas Zavallis/Guardian/The Guardian

Παράλληλα οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από το βίντεο που πρόβαλλε τo Sky News, πριν ένα χρόνο, αποδεικνύουν πως τα δυτικά ΜΜΕ ελάχισταν γνώριζαν στην ουσία για τους χιλιάδες υποστηρικτές του χαλιφάτου, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί. Το ερώτημα που ταλανίζει σήμερα τα παρατηρητήρια ασφαλείας είναι ποιο το μέλλον όλων αυτών των παιδιών ειδικά από τη στιγμή που τα αμερικάνικα στρατεύματα αποχώρησαν, οι Κούρδοι, οι μόνοι που είχαν αποδείξει ότι μπορούσαν να σταθούν απέναντι στο DAESH, εγκαταλείφθηκαν και ο Ερντογάν με τις επιχειρήσεις του στη Βόρεια Συρία στάθηκε ως ασπίδα προστασίας για τους φανατικούς.

Οι φόβοι πως θα οδηγηθούν στον εξτρεμισμό, απαρτίζοντας μια νέα γενιά μουτζαχεντίν (τζιχαντιστών), ενδεχομένως να επιβεβαιωθούν. Ειδικά αν ρίξουμε μια εξονυχιστική ματιά στα προηγούμενα έτη, όταν το DAESH ήταν στην εδαφική του ακμή και στον τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών.

 

Πριν προχωρήσουμε θα ήταν ορθό να εξηγήσουμε τον όρο μουτζαχεντίν. Είναι η πληθυντική μορφή του μουτζαχίντ και σημαίνει αυτόν που ασχολείται με την τζιχάντ (κυριολεκτικά, «αγώνας»), απ΄όπου προήλθε και ο αγγλικός όρος τζιχαντιστές.

 

 


Παιδιά στην υπηρεσία του φονταμενταλιστικού Ισλάμ

 

«Δημιουργούν μία νέα γενιά του Χαλιφάτου που θα πολεμά τους αντιπάλους και τους άπιστους. Υπάρχουν ήδη πάρα πολλά παιδιά στις τάξεις τους που έχουν απόλυτη πίστη στο Χαλιφάτο» 14χρονος δραπέτης στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Frontline με τίτλο «Τα παιδιά του ISIS»

Οι περισσότεροι θυμούνται τον 22χρονο Σαλμάν Αμπεντί (ο βομβιστής που σκόρπισε το θάνατο στο Μάντσεστερ, «χτυπώντας» στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε τον Μάιο του 2017) σαν ένα «διασκεδαστικό τύπο» που έπαιρνε ναρκωτικά και πιθανόν είχε συνδέσμους με τις τοπικές συμμορίες πριν αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο θρησκευόμενος, εμβαθύνοντας την ριζοσπαστικοποίησή του. Ο ίδιος μετασχηματισμός έχει τεκμηριωθεί σε πολλούς από τους πιο θανατηφόρους τρομοκράτες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των μικρών εγκληματιών και των εμπόρων ναρκωτικών στον κεντρικό πυρήνα του DAESH πίσω από τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

Μια έκθεση του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης της Ριζοσπαστικοποίησης (ICSR) διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς γνωστούς ευρωπαίους τζιχαντιστές είχαν εγκληματικό ιστορικό, καθιστώντας τους εύκολο στόχο για τους στρατολόγους του DAESH οι οποίοι υποστήριζαν πως πρόσφεραν «λύτρωση» στο όνομα της τζιχάντ. Ο καθηγητής Peter Neumann, διευθυντής του ICSR στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η αναδυόμενη σχέση «εγκληματικότητας-τρομοκρατίας» κάνει δύσκολο για τις υπηρεσίες ασφαλείας να εντοπίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση. «Υπάρχει μια τέλεια εφαρμογή μεταξύ αυτών των νέων και μιας ομάδας που επιρρίπτει κάθε προσπάθεια σε σοβαρό θεολογικό λόγο», σχολιάζει o καθηγητής στην εφημερίδα Independent.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Σαλμάν επέστρεψε από το πιο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη μόλις λίγες μέρες πριν από την επίθεση στη συναυλία, προκαλώντας υποψίες ότι μπορεί να ενεργούσε ως βαποράκι που κουβαλούσε μια βόμβα που δημιούργησαν μαχητές του DAESH. Όπως φάνηκε,  ο Σαλμάν Αμπεντί ήταν μέλος μιας νέας γενιάς φανατικών του Ισλάμ, τα αποκαλούμενα και λιονταράκια του χαλιφάτου, που είχαν ως στόχο τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη την ώρα που το DAESH έχανε έδαφος στη Μέση Ανατολή.

Ήταν κοινό μυστικό στις υπηρεσίες πληροφοριών της Ευρώπης πως γυναίκες, έφηβοι και νεαρά σε ηλικία άτομα, αποτελούσαν τους στρατιώτες αυτοκτονίας του DAESH. Γι΄αυτό άλλωστε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν είχε υπογράψει στο τέλος του 2015 νόμο που έδινε τη δυνατότητα στους πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας να ανοίγουν πυρ ενάντια σε γυναικόπαιδα. 


Όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Sputnik και η εφημερίδα Independent ανάμεσα στις 11 τροπολογίες που υπεγράφησαν και είχαν ως σκοπό τη θωράκιση της χώρας από τις τρομοκρατικές πράξεις, αναφερόταν πως ένας πράκτορας είχε πλέον την άδεια να πυροβολήσει γυναίκες, άτομα με αναπηρία ακόμη και παιδιά.Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα, οι σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για την εν λόγω τροπολογία. Από την άλλη, αρκετοί ήταν εκείνοι που δικαιολόγησαν τη συγκεκριμένη ενέργεια εξηγώντας πως στόχος του Ρώσου προέδρου δεν ήταν άλλος από τις «μαύρες χήρες», τις φανατικές γυναίκες καμικάζι που θεωρούνται μάρτυρες του ισλαμικού ιερού πολέμου (τζιχάντ), προέρχονται από τη περιοχή του Βορείου Καυκάσου και πρωτοεμφανίστηκαν το 2004.

Πρόκειται για γυναίκες που έχασαν συζύγους ή συγγενείς, στη διάρκεια των δύο πόλεμων που διεξήγαγε η Ρωσία κατά των ισλαμιστών ανταρτών στην Τσετσενία (1994-1996 και 2003-2004) και συνεχίζουν να απασχολούν τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας καθώς ο ισλαμικός φανατισμός παραμένει βαθειά ριζωμένος στην ευρύτερη περιοχή της Τσετσενίας. Όμως, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε μόνο τις «μαύρες χήρες» στο μυαλό του αλλά και τα «λιονταράκια του Χαλιφάτου».Δηλαδή τα παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας που πέρασαν από στρατιωτική εκπαίδευση και σκληρή ιδεολογική κατήχηση μετά την αναγκαστική στρατολόγησή τους από σχολεία, τεμένη και φανατικούς τζιχαντιστές. Συχνά πυκνά μάλιστα τα καταρθώματα τους έχουν βιντεοσκοπηθεί και ανέλθει στο διαδίκτυο με σκοπό να προσυλητίσουν αλλά παιδιά και να ενθαρρύνουν τους φανατικούς του ισλάμ ανά τον πλανήτη.


Ο μικρός Αϊζα Ντερ εμφανίστηκε σε παλαιότερο βίντεο του Ισλαμικού Χαλιφάτου όπου οι τζιχαντιστές εκτοξεύουν απειλές εναντίον της Βρετανίας. Ο μικρός αναφέρθηκε σε θανάτους «απίστων» μιλώντας  άπταιστα αγγλικά.

 

Χαρακτηριστικό ήταν το βίντεο του Ισλαμικού Χαλιφάτου διάρκειας 10 λεπτών που ανέβηκε στο διαδίκτυο λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά τη Πρωτοχρονιά του 2016.

Στο  βίντεο τρόμου και προπαγάνδας μαζί με απειλές για επιθέσεις στη Βρετανία, τις οποίες εκτοξεύει ένας μασκοφόρος που θεωρείται ο άτυπος διάδοχος του «τζιχάντι Τζον» εμφανίζεται και ένα παιδί. Ένα μικρό αγόρι, το οποίο μετά τις εκτελέσεις μιλάει με βρετανική προφορά και προφητεύει το θάνατο «απίστων». Πρόκειται για τον μικρό Αϊζα Ντερ,τον οποίο αναγνώρισε ο Σάντεϊ Ντερ, κάτοικος του νότιου Λονδίνου.

Η κόρη του Γκρέις, Βρετανή νιγηριανής καταγωγής, πήρε το παιδί στη Συρία, όπως είπε. «Είναι ο εγγονός μου, δεν μπορώ να το αρνηθώ, είναι ο εγγονός μου. Τον γνωρίζω πολύ καλά», είπε ο Ντερ στο Channel 4, τονίζοντας ότι το παιδί χρησιμοποιείται τόσο ως εργαλείο προπαγάνδας όσο και «ως ασπίδα». Η κόρη του, κατά τον ίδιο, «θα πρέπει να επιστρέψει και να υποστεί τις συνέπειες». Η Γκρέις Ντερ ασπάστηκε το Ισλάμ στα 18 και ταξίδεψε στη Συρία το 2013, όντας 22 ετών.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το γραφείο Τύπου και Προπαγάνδας των φανατικών του Ισλαμικού Χαλιφάτου, το Αλ Χαγιάτ Μίντια Σέντερ (Al-Hayat media center) που είχε ως στόχο τη ροή συγκεκριμένων στοιχείων για λόγους προπαγάνδας, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με πρωταγωνιστή μικρό παιδί.

Ήταν 21 Αυγούστου του 2015 όταν αναρτήθηκε στο you tube βίντεο 51 δευτερολέπτων με τίτλο «The son of one of the Mujahideen Part II». Το συγκεκριμένο απόσπασμα που προκάλεσε αποτροπιασμό και ανατριχίλα στη Δύση ξεπέρασε ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία, δείχνοντας το μικρό γιο ενός τζιχαντιστή (ηλικίας 3 ετών πιθανότατα) να εκπαιδεύεται αποκεφαλίζοντας το αρκουδάκι του. Ένας άντρας που δεν φαίνεται στη κάμερα, μόλις το παιδί αποκεφαλίζει το αρκουδάκι ακούγεται να φωνάζει «Allah Akbar». Το βίντεο λίγες ώρες αργότερα κατέβηκε από το you tube αλλά οι φωτογραφίες με τον μικρό εκτελεστή παρέμειναν σε διάφορες σελίδες.


 

Είχε προηγηθεί στις αρχές του 2015 και άλλο βίντεο διάρκειας 7,5 λεπτών με τίτλο «Αποκαλύπτοντας έναν εχθρό στο εσωτερικό» όπου εμφανίζεται ένα παιδί να εκτελεί, υπό την επίβλεψη ενός τζιχαντιστή, δύο ατόμα με εθνικότητα από το Καζακστάν, τα οποία θεωρείται ότι συνεργάζονταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.


Ενώ τον Ιούλιο του 2015 σε άλλο βίντεο για πρώτη φορά εμφανίζεται ένα παιδί που έχει στρατολογηθεί από τους τζιχαντιστές να αποκεφαλίζει αξιωματικό του συριακού στρατού. 

 

 

Ο δυτικός κόσμος ξαφνιάστηκε από αυτές τις εικόνες καθώς αγνοούσε ότι η πρακτική του παιδικού προσυλητισμού είναι ενεργή από το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Μάλιστα είχε δημιουργηθεί ειδική ακαδημία για τα «κουτάβια» του DAESH, τα οποία προετοίμαζαν για «λιοντάρια του Ισλάμ».

 

Σε έτερο βίντεο που κυκλοφόρησε στο DarkNet παρουσιάστηκαν εικόνες εκπαίδευσης παιδιών μικρής ηλικίας τα οποία μέσα από μια διαδικασία κατήχησης και φανατισμού προετοιμάζονταν για μαχητές της τζιχάντ μόλς φτάσουν στην εφηβεία τους.

 

H κατήχηση και η εκπαίδευση των παιδιών (θεωρητική και στρατιωτική) καταγράφηκε και  σε δυο ντοκυμαντέρ: το «ΙSIL and The Taliban» του Al Jazeera και το «Children of ISIS» του Frontline

Στην πρώτη περίπτωση, οι Τζέιμι Ντόραν και Ναζιμπουλάχ Κουραίσι, όπως επισημαίνεται σε ντοκιμαντέρ του δικτύου Al Jazeera  αντίκρισαν την ωμότητα και βαρβαρότητα των τρομοκρατών, αψηφώντας τους κινδύνους και την πιθανότητα να εκτελεστούν από τους τζιχαντιστές εισερχόμενοι σε περιοχή που ελέγχεται από την οργάνωση.

 

Όπως αναφέρεται στο ντοκυμαντέρ στόχος των τζιχαντιστών είναι να εδραιωθούν στις ορεινές περιοχές του Αφγανιστάν «εκθρονίζοντας» τους Ταλιμπάν και θέτοντας σε εφαρμογή μεγαλεπήβολα πλάνα για την ίδρυση «χαλιφάτου», εκπαιδεύοντας παιδιά ώστε να γίνουν οι μελλοντικοί καμικάζι αυτοκτονίας ή μαχητές της πρώτης γραμμής. Σε ένα από τα «σχολεία» που είχαν πρόσβαση οι δημοσιογράφοι  κατέγραψαν το «μάθημα» τρόμου γύρω από τους τρόπους ρίψης χειροβομβίδων, χρήσης αυτόματων όπλων και της ερμηνείας του ιερού πολέμου.

Ο εκπαιδευτής/καθηγητής Αμντουλάχ Γκούλ εξηγεί στα αγόρια και τα κορίτσια που είναι όλα αφγανικής καταγωγής τι είναι η τζιχάντ, λέγοντας πως πρόκειται για «το στόχο να εφαρμοστεί η θρησκεία του Θεού σε ολόκληρο τον κόσμο», συμπληρώνοντας ότι ο Θεός θέλει να καταπολεμηθεί η «ειδωλολατρία και η απιστία σε ολόκληρο τον κόσμο».

 

Πέρα από τη θεωρία, όμως, υπάρχει και η πρακτική. Έτσι, τα παιδιά ηλικίας ακόμα και έξι ετών σηκώνονται ένα-ένα απαντώντας σε ερωτήσεις για τη χρήση όπλων καλάσνικοφ και εξηγώντας ότι «με αυτό σκοτώνονται οι άπιστοι».«Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η χειροβομβίδα;», ρωτάει ο καθηγητής. «Για αυτοάμυνα» απαντά ο μαθητής, για να ακούσει ένα «μπράβο»

 

 «Πώς κρατούμε το όπλο όταν θέλουμε να πυροβολήσουμε;», συνεχίζει με άλλο μαθητή, ο οποίος σηκώνεται όρθιος και κρατώντας ένα πιστόλι δείχνει στον άνδρα τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κρατά σωστά το όπλο.«Ο ισλαμικός νόμος μας λέει να δείξουμε στα παιδιά τις απαραίτητες δεξιότητες. Τα διδάσκουμε και τους δίνουμε στρατιωτική εκπαίδευση ώστε να είναι έτοιμα στο μυαλό και στο σώμα για να πάρουν το σωστό δρόμο και κάθε γενιά θα μάθει και θα διδάξει τα επόμενα παιδιά», αναφέρει στην κάμερα του δικτύου ο δάσκαλος-εκπαιδευτής των παιδιών.Ερωτηθείς αν θέλει τα παιδιά να μάθουν να χειρίζονται όπλα και να πολεμούν, η απάντησή του είναι ξεκάθαρη: «Ναι, φυσικά το θέλω». Εξάλλου, υποστηρίζει ότι είναι θέλημα του Θεού και όπως τονίζει: «Είμαστε έτοιμοι να θυσιαστούμε για εκείνον». 


Στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Frontline «Τα παιδιά του ISIS», τα αγόρια που πέρασαν από τα τζιχαντιστικά στρατόπεδα της φρίκης περιγράφουν τα όσα έζησαν. Ο 10χρονος Χαμούντ ήταν ένα από τα παιδιά που γλίτωσαν από τα χέρια των τζιχαντιστών. «Μας εκπαίδευαν στα όπλα. Μας μαθαίναν πως να τα γεμίζουμε και πως να παίρνουμε θέση βολής. Αδειάζαμε το πιστόλι μας και μετά το ξαναγεμίζαμε», λέει.

«Σε αυτά τα θρησκευτικά στρατόπεδα μαθαίνεις να ακούς και να υπακούς. Οφείλεις να ακούς και να υπακούς ακόμη κι αν πρέπει να πεθάνεις. Πρέπει να το επαναλαμβάνεις συνέχεια»λέει ένα 14χρονο αγόρι που δεν δείχνει το πρόσωπό του στο φακό ούτε αποκαλύπτει το όνομά του από φόβο.

Όπως υπογραμμίζει ο ρεπόρτερ του Frontline Evan Williams πολλά απ΄αυτά τα παιδιά, που έχουν διαφύγει σε καταυλισμούς προσφύγων, με δυσκολία σπάνε τη σιωπή τους. Όπως εξηγεί ως μέρος της εκπαίδευσης/σκληρής κατήχησης των παιδιών είναι να βλέπουν ξανά και ξανά βίντεο από επιθέσεις αυτοκτονίας. «Τους διδάσκουμε την τζιχάντ. Τους λέμε ότι όλοι μας θα πεθάνουμε ως μάρτυρες κι ότι θα πάμε στον παράδεισο. Όλοι μας. Το γράφει το Κοράνι και για αυτό πρέπει να κάνει κανείς τζιχάντ για τη δόξα του Αλλάχ και του Ισλαμικού Κράτους. Το πιο σημαντικό είναι να τα κάνουμε να πιστέψουν ότι το καθεστώς του Ασάντ είναι άπιστο κι ότι είναι εντολή του Αλλάχ να το πολεμάμε» αναφέρει μία μέχρι πρότινος δασκάλα, φορώντας μπούργκα που καλύπτει το πρόσωπο της και εξηγεί τι έλεγε στους μικρούς μαθητές της.


Αδέρφια-καμικάζι

 


Oι τρομοκρατικές επιθέσεις το Νοέμβριο του 2015 στην καρδιά του Παρισιού και τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016 έδειξαν ότι, εκτός από τα παιδιά, οι φανατικοί ισλαμιστές στρατολόγησαν μια νέα γενιά μαχητών από μετανάστες δεύτερης γενιάς οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς αίματος.
Πρόκειται για τα αδέρφια καμικάζι. Από την τρομοκρατική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, τον Απρίλιο του 2013, όπου τις βόμβες ενεργοποίησαν τα αδέρφια Τσαρνάεφ, στην αιματηρή επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo με τα αδέρφια Κουασί, στους αδερφούς Αμπτεσλάμ στο Saint Denis στο Παρίσι και στα αδέρφια Μπακράουι στις Βρυξέλλες, η τραγική ιστορία επαναλαμβάνεται. Ελάχιστοι ίσως να θυμούνται πως τα αδέρφια Αλ Χαμζί ήταν δυο από τους αεροπειρατές που έριξαν τα αεροπλάνα στους Δίδυμους Πύργους το Σεπτέμβριο του 2001, ενώ αδέρφια ήταν και οι δράστες στην βομβιστική επίθεση στην Μαδρίτη το Μάρτιο του 2004 (τα αδέρφια Ουλάντ).Σύμφωνα με μία μελέτη του Think Tank, New America, περισσότεροι από το 1/4 των τζιχαντιστών σε δυτικό έδαφος έχουν ένα μέλος της οικογένειάς τους που συμμετέχει στην οργάνωση ή έχει ταξιδέψει στη Συρία προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους φανατικούς και να ασπαστεί τη τζιχάντ.Όπως αναφέρει ο Βέλγος ειδικός Rik Coolsaet  στη βρετανική Guardian: «Είναι η συγγένεια και η φιλία που μετρούν πραγματικά, περισσότερο από τη θρησκεία ή την τοποθεσία ή ό,τι άλλο. Υπάρχει ένα ισχυρό φαινόμενο ομαδοποιήσης».«Εμπιστεύεσαι φύσει ένα κοντινό σου πρόσωπο. Και όταν πρόκειται να εκπαιδεύσει κανείς κάποιον, η πιο λογική επιλογή είναι ο μεγάλος ή ο μικρός σου αδερφός», διευκρινίζει ο Marc Sageman, ψυχίατρος και πρώην πράκτορας της CIA, ο οποίος έχει υπογραμμίσει το φαινόμενο των αδερφών καμικάζι στο βιβλίο του Understanding Terror Networks.


«Η κοινωνική ταυτότητα αναπτύσσεται πρωτίστως από όλα όσα εξηγεί στους οικείους του. Και οι οι οικείοι του δεν είναι άλλοι από τα αδέρφια του και τους φίλους από την παιδική ηλικία. Η απόλυτη εμπιστοσύνη η οποία υπάρχει ανάμεσα στα αδέρφια αποτελεί μία εγγύηση με την οποία οι μυστικές υπηρεσίες έρχονται αντιμέτωπες», εξηγεί στο Parisien Magazine, ο Κοινωνιολόγος, Farhad Khorsokhavar, συγγραφέας του βιβλίου Radicalisation. «Ακόμη και εάν ένα μέλος μίας οικογένειας αποφασίσει να μην ριζοσπαστικοποιηθεί δεν πρόκειται να καταδώσει τον αδερφό του στις Αρχές» όπως λέει χαρακτηριστικά.Συνήθως, αυτό που παρατηρούμε στις περιπτώσεις αυτών των νέων που επέλεξαν να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου και να σκορπίσουν τον τρόμο στη Δύση είναι πως πρόκειται για περιπτώσεις με κάποιο κοινό στοιχείο. Αν και μεγαλωμένοι στην Ευρώπη ή την Αμερική όπως η περίπτωση των αδερφών Τσαρνάεφ, νιώθουν ξένοι. Για παράδειγμα τα αδέρφια Κουασί, Γάλλοι υπήκοοι Αλγερινής καταγωγής, γεννήθηκαν στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού. Έμειναν ορφανοί μικροί και μεγάλωσαν σε κοινωνικές δομές. Ο χώρος δράσης τους ήταν το 19ο διαμέρισμα στο βόρειο Παρίσι, όπου από νωρίς ο Σερίφ Κουασί έμπλεξε με συμμορίες και συνελήφθη για μικροαδικήματα.
Από το 2003 τα δύο αδέλφια άρχισαν να επισκέπτονται ένα τζαμί της περιοχής όπου συναναστρέφονται φανατικούς ισλαμιστές. Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ που ήταν πυγμάχος και όνειρό του ήταν να αλλάξει εθνικότητα προκειμένου να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στις μεγάλες διοργανώσεις, ένιωθε απομονωμένος καθώς σε δηλώσεις του είχε πει «Δεν έχω κανένα φίλο. Δεν τους καταλαβαίνω». Τα αδέλφια Αμπντεσλάμ, παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκαν σε βίντεο να διασκεδάζουν και να χορεύουν, δεν ένιωθαν ενταγμένοι στο Δυτικό τρόπο ζωής. Έκαναν συστηματική χρήση ναρκωτικών όπως αποκαλύφθηκε.

Αντί Επιλόγου

 

Για όλους εκείνους που μέχρι πρόσφατα δεν κατανοήσουν για ποιο λόγο γινόταν ο παιδικός προσυλητισμός, να τονίσουμε πως φαίνεται ότι ήταν ένα σημείο στρατηγικής στις τακτικές που χρησιμοποιήσαν οι φανατικοί. Γιατί το Ισλαμικό Χαλιφάτο να ηττήθηκε στο πεδίο της μάχης όμως μια ολόκληρη γενιά μαχητών απέμεινε αναζητώντας νέα ομπρέλα για να ενταχθούν.

 

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics & Daily News 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024