20/04/2024

Η σύγχρονη πολιτική ορθότητα και τα social media

Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας 

 

Η σύγχρονη πολιτική ορθότητα δεν είναι κάτι διαφορετικό από την τακτική της κατευθυνόμενης πληροφόρησης που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Το ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης επιλέγουν να ακολουθούν τέτοιες τακτικές αποδεικνύει ότι η δημιουργία τους δεν ήταν καθόλου τυχαία, ούτε στόχευε στο να προάγουν την ελεύθερη σκέψη. Αντιθέτως, ο πρωταρχικός τους σκοπός ήταν και παραμένει ο έλεγχος των μαζών και η χειραγώγησή τους.
Μπορώ να κατανοήσω την ανάγκη να μην προβάλλονται “φωνές” που προάγουν τη βία ή παρακινούν σε έκνομες ενέργειες. Κάθε άλλη φίμωση δεν συνάδει ούτε με τη Δημοκρατία, ούτε με την ελευθερία σκέψης.

Ο φασισμός, ο Μακαρθισμός και η φίμωση ιδεών δεν έχουν χρώμα, τόπο, χρόνο. Κριτήριο μιας πραγματικά ελεύθερης κοινωνίας δεν είναι να αυτοαποκαλείσαι “φιλελεύθερη” ή “δημοκρατική”. Κριτήριο μιας πραγματικά ελεύθερης κοινωνίας είναι ο διάλογος, η παράθεση απόψεων, η πραγματική πολυφωνία, η αναγνώριση του γεγονότος ότι κανείς, μα κανείς, δεν είναι μοναδικός φορέας της αλήθειας.

 

Διαβάστε επίσης: Ο μεγάλος αδερφός στα social media 

 

 

*Ο Δρ Δημήτριος Ε. Γκίκας είναι εκπαιδευτικός, με σπουδές στους τομείς της Θεολογίας, της Φιλολογίας, της Φιλοσοφίας της Επιστήμης και της Πολιτικής Φιλοσοφίας. Είναι διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει σε κορυφαίους ιδιωτικούς Οργανισμούς δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μέλος της φημισμένης παγκόσμιας εκπαιδευτικής πλατφόρμας “100mentors”, ασκώντας τον ρόλο του εκπαιδευτικού μέντορα σε ελληνικούς και διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς όλων των βαθμίδων. Ειδικεύεται, εκπαιδευτικά και ερευνητικά, σε ζητήματα Θρησκειολογίας, Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, Πολιτικής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Πολιτικής Επιστήμης και Ηγεσίας. Έχει διατελέσει Επιστημονικός και Ακαδημαϊκός Συνεργάτης σε πολλούς πολιτιστικούς, επιστημονικούς και εκδοτικούς φορείς. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων, ενώ άρθρα, έρευνες και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε Ελληνικούς και διεθνείς επιστημονικούς, δημοσιογραφικούς και ιστορικούς εκδοτικούς οργανισμούς. Υπήρξε επί σειρά ετών αρθρογράφος και επιστημονικός συνεργάτης του γνωστού ιστορικού περιοδικού «Ιστορικά Θέματα». Είναι Σύμβουλος 1ης Κοινότητας του Δήμου Καλλιθέας.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024