24/04/2024

Αλλαγή στη στρατηγική σκέψη

Ο υποναύαρχος ε.α Δημήτριος Τσαϊλάς σχολιάζει τη χθεσινή δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης των συντακτών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Υπενθυμίζουμε πως ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος απηύθυνε προειδοποίηση στην Άγκυρα δηλώνοντας πως «όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», ενώ τόνισε σε όλους τους τόνους την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να ανταποκριθούν σε όλες τις προκλήσεις.

Ο κύριος Τσαϊλάς σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook γράφει χαρακτηριστικά: 

«Επιτέλους φαίνεται ό, τι τουλάχιστον οι Ένοπλες Δυνάμεις, αποκτούν μια αλλαγή στη στρατηγική σκέψη, υιοθετώντας τις δύο βασικές αρχές της υψηλής Βυζαντινής στρατηγικής, εάν θεωρήσουμε ό, τι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν ανέλαβε πρωτοβουλία αλλά εκφράζει την πολιτική βούληση. Είναι ένα πρώτο βήμα στο δύσκολο αγώνα για γεωστρατηγική επικράτηση.

1. Να αποφεύγεις τον πόλεμο με κάθε μέσον, σε κάθε δυνατή περίσταση, αλλά να ενεργείς πάντα ως εάν να πρόκειται να ξεκινήσει πόλεμος ανά πάσα στιγμή. Να εκπαιδεύεσαι εντατικά και να είσαι έτοιμος για μάχη ανά πάσα στιγμή – αλλά μην επιθυμείς διακαώς να πολεμήσεις. Ο ύψιστος σκοπός της πολεμικής ετοιμότητας είναι να μειώσει την πιθανότητα να χρειαστεί να πολεμήσεις.

2. Να συλλέγεις πληροφορίες για τον εχθρό και τη νοοτροπία του, και να παρακολουθείς τις ενέργειές του συνεχώς. Οι προσπάθειες να το κάνεις αυτό μπορεί να μην είναι πάντα παραγωγικές, αλλά σπανίως πηγαίνουν χαμένες.»

 

 

 

Διαβάστε το πρόσφατο άρθρο του Δημητρίου Τσαϊλά στο Geopolitics & Daily News: Αντιμετώπιση της στρατηγικής χάους που εφαρμόζει η Τουρκία. 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024