14/07/2024

Αγία Σοφία: ιστορικό Σύμβολο του Δυτικού πολιτισμού


Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας

 

Δεν πρέπει να μας απασχολεί ποια θα είναι η απόφαση του ΣτΕ Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Το γεγονός και μόνο ότι τέθηκε ως ζήτημα από την τουρκική πλευρά θα έπρεπε να αποτελεί casus belli όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για την Ε.Ε. και για τον ΟΗΕ (μέσω UNESCO).

Δεν είναι ένα ζήτημα που άπτεται των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δεν είναι, δηλαδή ένα ζήτημα που αφορά την ατζέντα των ελληνοτουρκικών θεμάτων και προβλημάτων. Για τον απλούστατο λόγο ότι η Αγία Σοφία δεν απασχολεί μόνο το ελληνικό κράτος. Απασχολεί κάθε Χριστιανική Ομολογία, άσχετα αν είναι Ορθόδοξη ή όχι. Απασχολεί ολόκληρη την ανθρωπότητα, καθώς η Αγία Σοφία συνιστά μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα ιστορικό σύμβολο του Δυτικού πολιτισμού.

Άσχετα με την παραπάνω διαπίστωση, η Ελληνική κυβέρνηση, αμέσως με την αναγγελία του θέματος περί βούλησης της τουρκικής ηγεσίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα έπρεπε να αντιδράσει ακαριαία. Με διπλωματικές κυρώσεις (π.χ. άμεση διακοπή σχέσεων με τα κατά τόπους Τουρκικά προξενεία), όχι μόνο διαβήματα.

Ο τρόπος που η Τουρκία θέτει τέτοια ζητήματα δείχνει ότι δεν αποτελεί αξιόπιστο γείτονα, με τον οποίο μπορούμε να τα «βρούμε». Ως εκ τούτου, καμία διπλωματική «λύση» δεν είναι εφικτή. Κάθε «συζήτηση», λοιπόν για προσφυγή στη Χάγη ή συνεκμετάλλευση του Αιγαίου είναι, εξ ορισμού, το λιγότερο άκυρη, για να μην πω προδοτική.

Γνωρίζω ότι η πολιτική ορθότητα της σύγχρονης εποχής ποσώς ενδιαφέρεται πραγματικά για τον Δυτικό πολιτισμό ή για τη δουλεία που υπέστημεν ως λαός για 4 αιώνες ή για τον απαράδεκτο υβριδικό πόλεμο που ασκεί η Τουρκία εις βάρος μας. Η σύγχρονη πολιτική ορθότητα, κενή σοβαρής πολιτικής σκέψης, αλλά μεστή από «χορηγίες» που την καθιστούν, επιλεκτικά μόνο, «ανθρωπιστική», «πολιτισμένη» και «προοδευτική», αδιαφορεί για την αδίστακτη πολιτική του νεοθωμανισμού, για τις ακρότητες του Ισλαμικού εξτρεμισμού, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταστρατήγηση της ελευθερίας της σκέψης, τις μεσαιωνικές αντιλήψεις.

Αν δεν κρατήσουμε αποστάσεις απ’ αυτή τη διεστραμμένη «ορθότητα», η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα αποτελέσει την πρώτη πράξη του δράματος όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια δυτική ιστορία…

 

Διαβάστε επίσης: Τα τζαμιά ως μέσο πολιτικής του Ερντογάν 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024