28/03/2024

Μουσταφά Κεμάλ: Ο σφαγέας των Ελλήνων-Γιατί είναι ντροπή να τον αποκαλούμε Ατατούρκ

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Ήταν το μακρινό- πλέον- 2019 όταν σε μια ραδιοφωνική συζήτηση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είπα ως Ελληνίδα δεν θα χρησιμοποιήσω το προσωνύμιο Ατατούρκ για τον σφαγέα των Ελλήνων Μουσταφά Κεμάλ. Τότε κατηγορήθηκα ότι αλλάζω την ιστορία, καθώς είναι ιστορικό γεγονός ότι ο Μουσταφά Κεμάλ έχει αυτό το προσωνύμιο. Στα χρόνια που ακολούθησαν έμεινα πιστή στη συγκεκριμένη μου απόφαση, μια απόφαση τιμής για τα θύματα που βιάστηκαν και σφαγιάστηκαν παρά το γεγονός ότι κατηγορήθηκα στο δημόσιο διάλογο πώς το κάνω για να ενισχύσω τον Ερντογάν. (Η προσπάθεια του Ερντογάν να αντικαταστήσει τον Μουσταφά Κεμάλ στη συνείδηση των Τούρκων ξεπερνώντας τον ιστορικά είναι ένα διαφορετικό γεγονός και έχω αναφερθεί σ΄αυτό και στο πώς επιθυμεί να γίνει πνευματικός ηγέτης της Τουρκίας  σε ανάλυσή μου το 2018) 

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα υπενθυμίσω ό,τι έχω αναφέρει σχετικά με τον Μουσταφά Κεμάλ και γιατί είναι ντροπή για έναν Έλληνα να χρησιμοποιεί το προσωνύμιο Ατατούρκ για τον σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου. 

Ο νεαρός Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ
Στις  εικόνες βλέπετε τον Μουσταφά Κεμάλ, Τούρκο στρατιωτικό και πολιτικό, ηθικό και φυσικό αυτουργό του αφανισμού 353.000 Ελλήνων Ποντίων.

Προσωπικά, αρνούμαι να χρησιμοποιήσω τον όρο Ατατούρκ, όπως τον αποκαλούν οι Τούρκοι, διότι είναι σα να επικροτώ τις γενοκτονίες που έπραξε εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου. Όπως δεν θα ακούσετε κανέναν Τούρκο να αποκαλεί τον Νικηταρά Τουρκοφάγο ή τον Ελευθέριο Βενιζέλο Εθνάρχη, έτσι κι εμείς ως Ελληνες οφείλουμε να μην αποκαλούμε τον σφαγέα με το προσωνύμιο που έχει επιλέξει ο ίδιος για να σηματοδοτήσει την δημιουργία της Τουρκίας μέσα από την γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολίας. 

Η προσωνυμία Ατατούρκ (aˈtaˌtyɾc) προέρχεται από τις λέξεις aˈtaˌ που σημαίνει πρόγονος, πατέρας και tyɾc δηλαδή Τούρκος. Ουσιαστικά σημαίνει Τουρκοπατέρας. Λέγεται ότι ο ίδιος έδωσε την συγκεκριμένη προσωνυμία στον εαυτό του και στην συνέχεια τον ακολούθησε ως χαρακτηριστικό του καθώς υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας (μια θέση που ανέλαβε πραξικοπηματικά ενώ διαλυόταν η κατακερματισμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία).

Ο Μουσταφά Κεμάλ προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική του, δεν δίστασε να συνεχίσει τις αγριότητες των Νεότουρκων, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων. Είναι, λοιπόν, ασέβεια και ύβρις στη μνήμη αυτών των θυμάτων και όλων των ξεριζωμένων να τον αποκαλούμε εμείς οι Έλληνες με την προσωνυμία Ατατούρκ.

Πατέρας του ήταν ο μουσουλμάνος Αλή Ριζά (ή Ριζί) Εφέντη (Ali Rıza Efendi), ο οποίος αρχικά δούλευε για λογαριασμό μουσουλμανικών θρησκευτικών ιδρυμάτων, επιθεωρώντας τις φιλανθρωπικές δραστηριότητές τους. Υπηρέτησε ως υπολοχαγός εθελοντικής στρατιωτικής μονάδας, κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-8, και στο τέλος του πολέμου έγινε τελωνειακός υπάλληλος. Ο Αλή Ριζά πέθανε όταν ο Μουσταφά ήταν επτά ετών. Μητέρα του ήταν η Ζουμπεϊντέ Χανούμ (τουρκ. Zübeyde Hanım), καταγόταν από τα βουνά δυτικά των Ιωαννίνων, κοντά στα σημερινά Αλβανικά σύνορα της οποίας ο πατέρας ίσως ήταν επιστάτης σε αγρόκτημα, όπως ο αδελφός της. Η οικογένεια της κάποια στιγμή μετακόμισε στην κωμόπολη του Λαγκαδά.

 

Φωτογραφία του 1914, με τον Κεμάλ ντυμένο ως γενίτσαρο

Ο ίδιος ο Κεμάλ ισχυριζόταν πως οι πρόγονοί του ήταν Τούρκοι νομάδες και συγκεκριμένα Γιουρούκοι που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή των Βαλκανίων, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Οι Γιουρούκοι ( Yörük από το yürü= περπατώ) ήταν νομαδικός τουρκικός λαός, κυρίως βοσκοί που είχαν έρθει από τα βάθη της Ασίας.

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως διοικητής του στρατού (1918)
Ο ισχυρισμός του αυτός δεν έχει γίνει αποδεχτός. Αντίθετα, ιστορικοί υποστηρίζουν πως κληρονόμησε την τουρκική γλώσσα από προγόνους που ήρθαν από την Ανατολία και τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά από άλλους προγόνους του αλβανικής ή σλαβικής καταγωγής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο παππούς του Αλή Ριζά είχε το προσωνύμιο «κόκκινος» (ξανθός), ενώ ξανθή με γαλανά μάτια ήταν η μητέρα του αλλά και ο ίδιος. Έχει ωστόσο υποστηριχθεί πως υπήρχαν Τούρκοι μικρασιατικής καταγωγής με ανάλογα χαρακτηριστικά, όμως η αναλογία είναι μεγαλύτερη στους Βαλκάνιους. Άλλο στοιχείο είναι ότι ο Τζεμίλ Μποζόκ, μακρινός ξάδελφος του Κεμάλ και αργότερα υπασπιστής του, είχε παππού αλβανικής καταγωγής, χωρίς όμως να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν η συγγένειά του με τον Κεμάλ ήταν εξ αίματος. Επίσης, ο Τζεμίλ Μποζόκ υποστήριζε πως ήταν συγγενής και της οικογένειας της Ζουμπεϊντέ Χανούμ, μητέρας του Κεμάλ.
Βέβαια, υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν Εβραϊκής καταγωγής από την αίρεση των Ντονμέδων. Ως Ντονμέ (Dönme), επίσης Ντονμέχ ή αλλιώς Σαββατιανοί, ονομάζονταν κυρίως οι εξισλαμισμένοι Εβραίοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά τον 17ο αιώνα αναπτύχθηκε μεσσιανικό κίνημα στις εβραϊκές κοινότητες της Οθωμανικής Aυτοκρατορίας, που οδήγησε σε ακραίες μαζικές εκδηλώσεις.O Σαμπατάι Ζεβί, ο οποίος τον 17ο αιώνα είχε ανακηρυχθεί ως Μεσσίας ήταν ο ιδρυτής του.

Τις μέρες της ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι Ντονμέδες της Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να αναγνωριστούν ως μη Μουσουλμάνοι για να αποφευχθεί η αναγκαστική μεταφορά τους προς την Ανατολία. Διατήρησαν πολλά ιουδαϊκά έθιμα και ακολούθησαν έναν ιδιαίτερο δρόμο στους κόλπους του Ισλάμ, μη γενόμενοι αποδεκτοί από τον ορθόδοξο μουσουλμανικό κόσμο ως αυθεντικοί μουσουλμάνοι. Διατήρησαν σχέσεις με πολλές εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης και συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα των Νεοτούρκων.

Ο ίδιος ο Κεμάλ είχε φυσικά κάθε λόγο να κρύψει την πραγματική καταγωγή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός η ακριβής ημερομηνία γέννησης του δεν είναι γνωστή. Όταν ρωτήθηκε από τα μέλη συγγραφικής ομάδας εγκυκλοπαίδειας, απάντησε πως γεννήθηκε τη 19η Μαΐου του 1919, δηλαδή την ημέρα που αποφάσισε να μεταβεί στη Σαμψούντα και να ξεκινήσει τις γενοκτονίες (είναι και ημέρα εθνικής εορτής για τους Τούρκους). Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το μίσος του απέναντι στους Έλληνες και πώς στήριξε τα θεμέλια της Τουρκίας επάνω στις σφαγές τους.

Ας μη λησμονούμε επίσης πως η ιδεολογία του κεμαλισμού, την οποία υπηρετεί πιστά η αντιπολίτευση της Τουρκίας, προήλθε από την πολιτική του. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024