29/03/2024

Η Ελλάδα πρέπει να δώσει μια σοβαρή απάντηση στην Τουρκία

Γράφει ο δρ Όθων – Ηλίας Φλωράτος 

 

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και τις συνεχώς κλιμακούμενες προκλήσεις από την Τουρκία, ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους να δοθεί μία ΣΟΒΑΡΗ απάντηση από την Ελλάδα.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να σταματήσουν άμεσα ανόητες εκφράσεις ικανοποίησης με ανούσιες δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα, καθώς και βλακώδεις πρακτικές δήθεν καλής θελήσεως, οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να αποθρασύνουν την Τουρκία, πείθοντας την ότι η πολιτική της, των εκβιασμών και των απειλών, δουλεύει. Παράλληλα δίνομε την εντύπωση σε «συμμάχους» και «εταίρους», πως είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσομε κυριαρχικά μας δικαιώματα μέσω διαπραγματεύσεων.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ :

  1. Να καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να είναι θέμα διαπραγμάτευσης Ελλάδας – Τουρκίας, η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο.
  2. Να ξεκαθαριστεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία υπό καθεστώς τετελεσμένων, εκβιασμών, αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και απειλής πολέμου στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα που έχει βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
  3. Να δοθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ ρηματική διακοίνωση, ότι η Ελλάδα αποδεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της, βάση του Άρθρου 5, έναντι της Τουρκίας για όσο ισχύει το CASUS BELI, δεδομένου ότι δεν νοείται σύμμαχος να απειλεί σύμμαχο με πόλεμο. Επιπλέον, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι σε περίπτωση Τουρκικής επίθεσης εναντίον μας, θα ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ από την Ελλάδα η ενεργοποίηση του άρθρου 5, δεδομένου ότι η Τουρκία θα έχει θέσει τον εαυτό της de facto εκτός Συμμαχίας.
  4. Να γίνει άμεσα χάραξη ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή και να δοθούν στον ΟΗΕ οι σχετικές συντεταγμένες.
  5. Να δοθεί ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, ότι ενόψει των Τουρκικών απειλών και μονομερών διεκδικήσεων, κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκίας η οποία θα εκληφθεί ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος τότε, επιφυλασσόμαστε για τη λήψη κάθε διαθέσιμου μέτρου, διπλωματικού ή άλλου, στη βάση του δικαιώματος της αυτοάμυνας, προς εξουδετέρωση της απειλής.
  6. Να γίνει άμεσα συμφωνία ΑΟΖ με την Κύπρο, ώστε να διευκολυνθεί στη συνέχεια η σχετική συμφωνία με την Αίγυπτο.

 

Η Ελλάδα επιβάλλεται να προετοιμαστεί τάχιστα για να διεκδικήσει αυτά πού ΝΟΜΙΜΑ δικαιούται, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Να γίνει επιτέλους κατανοητό από όλους στην Ελλάδα, ότι κανένας από το Διεθνή Παράγοντα, δεν ενδιαφέρεται να συνταχθεί με τον «κλαψιάρη» της παρέας, πόσο μάλλον αν δεν υπάρχει η όποια προοπτική δημιουργίας ευρύτερων προβλημάτων στα συμφέροντα του.

Επιτέλους όποιος εκ των Πολιτικών μας και όχι μόνο, δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ας πάει σπίτι του.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024