Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι στο Καστελόριζο;
Γράφει ο Γρηγόρης Mπρόζος
φοιτητής Οικονομικού Α.Π.Θ.
Μαύρα σύννεφα πάνω από την Τουρκία
Την Τρίτη 21 Ιουλίου, στην αυγή της Ελληνοτουρκικής κρίσης την Αθήνα επισκέφτηκε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας . Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Μάας κατήγγειλε τις τούρκικες κινήσεις στην Αν. Μεσόγειο και τόνισε την ανάγκη επιβολής κυρώσεων. O Μάας, εκπρόσωπος του πλέον «φιλοτουρκικού» κράτους της Ευρώπης, αναπάντεχα, ήρθε να επιβεβαιώσει και να επαυξήσει αυτές τις δηλώσεις. Μάλιστα τόνισε την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών κρατών και της Ε.Ε σε Ελλάδα και Κύπρο. Συμφώνησε επίσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως εάν η Τουρκία συνεχίσει σ’ αυτό το μοτίβο, η Ε.Ε. θα προβεί σε επιβολή κυρώσεων. Οι δηλώσεις δεν λύνουν τα προβλήματα, σε πολλές περιπτώσεις δεν αποτελούν καν δέσμευση. Όμως. όταν δηλώσεις σε τέτοιο ύφος γίνονται από μία χώρα με παραδοσιακούς στενούς δεσμούς και συνεργασία με την Τουρκία, τότε φαίνεται ότι το διπλωματικό και πολιτικό κλίμα τείνει να αλλάξει.
Στις 5 Ιανουαρίου η Τουρκία επεμβαίνει στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο. Από την ημέρα εκείνη έχουν σταλεί στην εμπόλεμη χώρα μεγάλες ποσότητες πολεμικού υλικού, Τούρκοι σύμβουλοι και μισθοφόροι, πληρωμένοι από την Άγκυρα. Αποτέλεσμα αυτής της εμπλοκής είναι η αλλαγή της ροής του πολέμου. Ο στρατάρχης Χάφταρ από τα περίχωρα της Τρίπολης βρίσκεται σήμερα να υπερασπίζεται τη Σύρτη. Ενώ οι φιλοτουρκικές κυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζονται για την μεγάλη επίθεση και κατάληψη της Σύρτης, το Αιγυπτιακό κοινοβούλιο δίνει την άδεια στον αιγυπτιακό στρατό να διενεργήσει επιχειρήσεις εκτός των συνόρων. Πλέον η τούρκικη εμπλοκή στην Λιβύη απειλείται, καθώς, όπως είχε δήλωσε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός αλ-Σίσι οι ενέργειες ενάντια στη Σύρτη αποτελούν cassus belli για το Κάιρο.
Η τούρκικη πρόκληση
Είναι φανερό πλέον ότι η σημερινή Τουρκία δεν έχει την δύναμη και την ισχύ που λυσσαλέα προβάλει ό,τι έχει. Οι εβδομάδες αυτές είναι πολύ κρίσιμες για τη γείτονα χώρα, καθώς θα καθορίσουν το μέλλον της. Η επιτυχής αντιμετώπιση όλων των μετώπων θα καθιερώσει την Τουρκία ως μία περιφερική δύναμη τα επόμενα χρόνια. Εάν όμως τα φιλόπνοα σχέδια της δεν υλοποιηθούν, τότε η Τουρκία θα υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα στο κύρος της, επικοινωνιακά και ουσιαστικά, που θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστεί.
Η τούρκικη ηγεσία έχει αντιληφθεί αυτά τα δύο ενδεχόμενα που δημιουργούνται και αποφάσισε να δράσει. Έτσι, εκδίδει Navigational Telex (NAVTEX) εντός περιοχής της ελληνικής επικράτειας, νότια του Καστελόριζου. Η NAVTEX εκπονήθηκε για αναζήτηση υδρογονανθράκων (κοιτασμάτων πετρελαίου/φυσικού αερίου) μεταξύ 21/7 και 2/8. Την αναγγελία της NAVTEX συνόδεψε η έξοδος από τους τούρκικους ναυστάθμους σημαντικού αριθμού πολεμικών πλοίων. Τα τούρκικα πολεμικά πλοία που έχουν αναπτυχθεί στην Αν. Μεσόγειο στέλνουν μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Αρχικά οι Τούρκοι θέλουν να αποδείξουν τους μέχρι τώρα ισχυρισμού τους, περί μη δικαιώματος του Καστελόριζου σε ΑΟΖ. Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί να αναπτύξει τον στόλο της στην θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου που θεωρεί ότι της ανήκει. Όμω,ς η Τουρκία προσπαθεί να στείλει μήνυμα και στους υπόλοιπους ισχυρούς παίκτες. Αφενός θέλει να απαντήσει στην απόφαση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου και να δείξει ότι θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση αιγυπτιακής εμπλοκής στη Λιβύη. Αφετέρου οι Τούρκοι δείχνουν σε Η.Π.Α., Ε.Ε. και Γερμανία ότι αυτοί είναι οι ισχυροί στην περιοχή και πως η δύναμη τους δεν επηρεάζεται από καταδικαστικές ανακοινώσεις και επιβολή κυρώσεων.
Ο Ερντογάν έχει αφουγκραστεί ότι διεθνώς τα πράγματα στρέφονται εναντίων του. Αποφάσισε λοιπόν να ‘’ δείξει τα δόντια του ‘’ σε μία προσπάθεια αντιστροφής αυτού το κλίματος. Το γεγονός ότι οι Τούρκοι ίσως παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για την διάσωση της ‘’ νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας ‘’ τους καθιστά πιο επικινδύνους και πιο αποφασισμένους από κάθε άλλη φορά. Εάν η Ελλάδα καταφέρει να αποτρέψει τα τούρκικα σχέδια, με εμπλοκή ή χωρίς, θα έχουμε ‘βυθίσει τον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό στα χωρικά μας ύδατα.
Σαν πολίτες οφείλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και το ηθικό μας ακμαίο και κυρίως να εμπιστευόμαστε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.