29/03/2024

Για ποιο λόγο ο Μακρόν στηρίζει Ελλάδα

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρό, έκανε δήλωση στα Ελληνικά και την ανέβασε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. Η κίνηση αυτή είναι συμβολική και έχει μέγιστη αξία για τη χώρα μας. Η αλήθεια είναι πως το χαρήκαμε, γιατί μας έκανε να νιώσουμε ότι επιτέλους στην Ευρώπη κάποιος μας κατανοεί – ενώ θα έπρεπε να μας κατανοούν όλοι, γιατί Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει, αλλά αυτό θα το σχολιάσουμε άλλη φορά. 

Αμέσως, η σελίδα του Γάλλου προέδρου γέμισε από σχόλια Ελλήνων. Εμάς στο Geopolitics & Daily News θα μας επιτρέψετε να αναζητήσουμε τους λόγους και ποιο το κέρδος από τη συγκεκριμένη δήλωση για το Γάλλο πρόεδρο.  Διότι πίσω από τις επιθέσεις φιλίας πάντα υπάρχει κάποια αιτία που δεν αντιλαμβανόμαστε με τη πρώτη ματιά. Ας μη λησμονούμε πως στην εποχή του realpolitik, οι φιλίες και οι συμμαχίες έχουν και το ανάλογο κόστος.

 

Αναζητώντας την αιτία της δήλωσης Μακρόν καταλήξαμε στα ακόλουθα: 

1.Ο Μακρόν με τη στάση του ενισχύει το δικό του προφίλ και γιατί θυμίζει Ντε Γκωλ αλλά και γιατί έρχεται σε κόντρα με την Άνγκελα Μέρκελ, έμπρακτα πλέον, τη στιγμή που το Βερολίνο παλεύει να δείξει ότι έχει ρόλο στα ελληνοτουρκικά και άρα στη Μεσόγειο.

2. Εδώ και καιρό έχουμε γράψει πως ο Μακρόν στοχεύει στην εξωτερική πολιτική προσπαθώντας να ανεβάσει τη Γαλλία και να την κάνει ισχυρή δύναμη σε μια Ευρώπη που δεν έχει γεωπολιτικά πατήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή επεδίωξε να έχει επαφές με τον Τραμπ (ανεξάρτητα αν δεν του βγήκαν όπως θα ήθελε). Στόχος είναι να μην παρασυρθεί γεωπολιτικά η Γαλλία από την κατρακύλα της Γερμανίας που μόνο ως οικονομικός φύλακας της Ευρώπης λαμβάνεται υπόψη. Μάλιστα, ο Μακρόν έχει μελετήσει την άνοδο της Πολωνίας γεωπολιτικά, και θεωρεί το ΒΡΕΧΙΤ  ως τη κατάλληλη ευκαιρία να καλύψει το κενό που θα μείνει στην Ευρώπη. Το παραπάνω σε συνδυασμό με ό,τι συμβαίνει στο ΝΑΤΟ, το οποίο έχει στηλιτεύσει ουκ ολίγες φορές, είναι καλοί λόγοι για να κυνηγήσει το γεωπολιτικό του όνειρο.

3.Ιδιαίτερη και ίσως τη μέγιστη σημασία έχει το ζήτημα της τρομοκρατίας, από το οποίο η Γαλλία έχει υποφέρει. Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ήρθαν σε επαφή τόσο με τις μυστικές υπηρεσίες στο Ισραήλ όσο και με τις ΗΠΑ και έλαβαν όλα εκείνα τα στοιχεία που τους προειδοποιούσαν για τις επιστροφές των φανατικών του DAESH (ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ) μέσω Τουρκίας. Επίσης είναι γνώστης της τακτικής του Ερντογάν, ο οποίος αγκάλιασε κάθε φανατικό ισλαμικό στοιχείο. Ο Μακρόν γνωρίζει πως το όνειρο για την Τουρκία ως κράτος πατερούλη των Μουσουλμάνων αλλάζει ισορροπίες όχι μόνο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά σε όλη την Ευρώπη καθώς ενισχύει το φανατικό μουσουλμανικό στοιχείο.
4. Τα συμφέροντα της Γαλλίας στη Λιβύη είναι πολύ σημαντικά για να αφεθεί η χώρα στο έλεος της Τουρκίας. Όσο λοιπόν ο Ερντογάν του δημιουργεί πρόβλημα στη Λιβύη, ο Μακρόν θα στηρίζει Ελλάδα στα Ελληνοτουρκικά (είναι η γεωπολιτική και η ισορροπία ισχύος).
5. Με τις μαγκιές του Ερντογάν στη Μεσόγειο, δημιουργείται πρόβλημα για τις εταιρείες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα. Μια από αυτές τις εταιρείες είναι και η γαλλική ΤOTAL, η οποία αποτελεί και εταιρεία ναυαρχίδα της Γαλλίας.
6. Στρέφοντας ο ίδιος την προσοχή του γαλλικού λαού, που έχει τη τάση να αγωνίζεται για Ελευθερία και να στηρίζει τους φαινομενικά αδύναμους, απομακρύνει, όσο γίνεται, το βλέμμα όλων από τα εσωτερικά του προβλήματα.

Επομένως, ο Γάλλος πρόεδρος έχει πολλούς προσωπικούς λόγους να μας στηρίξει διπλωματικά και όχι δεν μας αγάπησε. Ας το εκμεταλλευτούμε!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024