29/03/2024

Η ληξιπρόθεσμη Αμερικανική Προεδρία

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης* – LLB, LLM, MA

 

Η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη Αμερικανού Προέδρου έχει μια ιδιαιτερότητα που δεν έχει ξανασυμβεί στην σύγχρονη ιστορία. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο διεκδικητής, ακόμα και αν επικρατήσει, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του 2024. Στο άρθρο αναλύεται αυτή η ιδιάζουσα περίπτωση.

Η υπάρχουσα κατάσταση

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Σύνταγμα οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου γίνονται κάθε 4 χρόνια την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου. Επομένως οι επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου. Ο νικητής σύμφωνα με την 12η τροπολογία του Συντάγματος (12th amendment) αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του στις 20 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, άρα εν προκειμένω του 2021. Αντιμέτωποι θα είναι ο Πρόεδρος Donald Trump που έχει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και ο πρώην Αντιπρόεδρος Joe Biden που έλαβε επίσημα τον Ιούνιο το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.

Υποψήφιοι και ηλικία

Οι δύο υποψήφιοι είναι μεγάλης ηλικίας και αυτό εγείρει ερωτήματα για τη δυνατότητα τους να εκτελέσουν επιτυχώς τα καθήκοντα τους. Ο Πρόεδρος Trump (45ος) είναι 74 ετών (14/06/1946) και ο πρώην Αντιπρόεδρος (47ος) (2009 – 2017) είναι 77 ετών (20/11/1942). Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο Πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί μόνο για 2 θητείες τετραετούς διάρκειας, επομένως είναι δεδομένο ότι αν επανεκλεγεί ο κ.Trump δεν θα μπορέσει να είναι ξανά υποψήφιος στο μέλλον. Το ζήτημα λοιπόν που καθιστά αυτή την αναμέτρηση ενδιαφέρουσα είναι η ηλικία του κ.Biden και το τι θα γίνει σε περίπτωση εκλογής του. Ο κ.Biden θα είναι ήδη 78 ετών (πριν καν ορκιστεί) και 82 ετών την περίοδο που θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, τον Νοέμβριο του 2024. Αν εκλεγεί θα είναι ο μεγαλύτερος ηλικιακά Πρόεδρος (κατά την ημέρα της ορκωμοσίας του) στην ιστορία. Αυτό καθιστά την υποψηφιότητα του (το 2024) εξαιρετικά αμφίβολη αφού θα σήμαινε ότι θα ήταν Πρόεδρος μέχρι τα 86 έτη του.

Πολιτική περιδίνηση

Η αδυναμία του Δημοκρατικού κόμματος να εκπροσωπηθεί από έναν νεότερο υποψήφιο σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση ο ένοικος του Λευκού Οίκου σύντομα θα μετατραπεί σε ένα προσωρινό ή υπηρεσιακό Πρόεδρο ειδικά μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 για το Κογκρέσο. Επομένως από τη στιγμή που όποιος και να επικρατήσει τώρα θα υπάρχει νέος Πρόεδρος το 2024, η επιλογή του Αντιπροέδρου έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ο Πρόεδρος Trump θα επιλέξει τον Αντιπρόεδρο Mike Pence που θα είναι φαβορί για το χρίσμα του κόμματος το 2024 όποιο και να είναι το αποτέλεσμα φέτος.

 

Πρώτη γυναίκα (Αντι)πρόεδρος;

Αντιθέτως η επιλογή του κ.Biden που σύμφωνα με τις δηλώσεις του θα είναι γυναίκα θα έχει εξαιρετική σημασία. Στην περίπτωση που όντως επιλέξει γυναίκα ο κ.Biden και εκλεγεί, τότε θα είναι η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος στην ιστορία. Επιπλέον, λόγω της κατάστασης που αναλύθηκε παραπάνω θα είναι η διάδοχος του και θα πάρει λογικά το χρίσμα του κόμματος για τις εκλογές του 2024. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι η δεύτερη γυναίκα που θα είναι υποψήφια για την προεδρία μετά την Hillary Clinton το 2016. Αν μάλιστα εκλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Κενό εξουσίας

Αυτή η ιδιάζουσα κατάσταση θα οδηγήσει τον νικητή των εκλογών και την Αμερικανική Κυβέρνηση σε εσωστρέφεια αφού η πηγή της δύναμης και το μέλλον θα ανήκει στον εκάστοτε Αντιπρόεδρο που θα προσπαθεί από την αρχή να εφαρμόσει τη δική του ατζέντα. Αυτό μπορεί να είναι συνηθισμένο φαινόμενο για Προέδρους 2 θητειών μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της δεύτερης θητείας τους, δηλαδή μετά τα 6 χρόνια, θα είναι όμως πρωτοφανές για Πρόεδρο κατά την πρώτη θητεία του. Εν κατακλείδι η εκτίμηση είναι ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα παραταθεί μέχρι να αναλάβει τα ηνία νέος Πρόεδρος με ορίζοντα οκταετίας στις 20 Ιανουαρίου του 2025.

 

 

 

*Ο Μιχάλης Αράπης είναι Πρόεδρος – Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων ΗΒ/ Νομικός με μεταπτυχιακά στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας στον Κυβερνοχώρο.

 

 

Διαβάστε επίσης: Εκλογές ΗΠΑ 2020: Η αντιπροεδρία μπορεί να σημαίνει Προεδρία 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024