19/04/2024

Η ανάρτηση Στόλτενμπεργκ και η διάψευση της Αθήνας. Εκτιμήσεις – Συμπεράσματα!

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν 

Τη δήλωση που έκανε μέσω twitter, o γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, διέψευσε η Αθήνα μέσω διπλωματικών πηγών. Το γεγονός αυτό δείχνει τρία τινά:

1. Υπάρχει έντονο σκηνικό πιέσεων προς Ελλάδα από ΝΑΤΟ να μειωθεί η ένταση και ήταν δήλωση σκοπιμότητας από τον ΓΓ ΝΑΤΟ στο πλαισιο εσωτερικών λειτουργιών.

2. Η συζήτηση έγινε, υπήρξε πρόοδος και ο ΓΓ βιάστηκε να το ανακοινώσει πριν η Ελλάδα μπορέσει να το διαχειριστεί επικοινωνιακά με αποτέλεσμα και το άδειασμα του από διπλωματικές πηγές των Αθηνών.

3. Η Ελλάδα έχει ανοίξει ρήγμα εντός ΝΑΤΟ δημιουργώντας τρόπον τινάν ομάδες εντός του με Γαλλία και ΗΠΑ από τη μια πλευρά και Γερμανία και πέριξ αυτής χώρες από την άλλη. Φαίνεται πως η δήλωση αυτή του Στόλτενμπεργκ δεν είναι τίποτε άλλο από μια προσπάθεια πίεσης προς τη χώρα μας προκειμένου να ικανοποιηθεί η γερμανική πλευρά που βλέπει να χάνει τη δυνατότητα να παίξει ρόλο μεσολαβητή.

 

Αποτελέσματα- Συμπεράσματα:

 

1. Το ΝΑΤΟ ουσιαστικά χάνει σε κύρος, καθώς η διάψευση του ΓΓ αποτελεί σοβαρό γεγονός. Ειδικά σε κάτι τόσο έντονο στις τάξεις του.
2. Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα κλιμακωθεί και βάση της τρίτης εκτίμησης που αναφέρουμε παραπάνω, η Τουρκία θα το χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία προς δηκτική πράξη για το ό,τι ευθύνεται η Ελλάδα.
3.Η Ελλάδα με τη δήλωση του Γενς Στόλτενμπεργκ, δέχτηκε πλήγμα και ας μην φαίνεται. Θα μπορούσε να σώσει τις εντυπώσεις του power game μόνο με δήλωση από Μακρόν ή Τραμπ (απίθανο ο τελευταίος να κάνει κάποια δήλωση υπερ της χώρας μας κι ας ενδιαφέρεται για τους ομογενείς λόγω προεδρικών εκλογών) που θα καταδείξουν την προβληματική κατάσταση και εμμέσως το γεγονός πως το ΝΑΤΟ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες του για να αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024