H επιστροφή της Γαλλίας στη διεθνή σκακιέρα & οι πιέσεις στην Αθήνα
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έφεραν ξανά στην επιφάνεια το παλαιό και γνωστό σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία», το οποίο αναφέρεται στη μακρά φιλική πορεία των δυο χωρών.
Ελλάδα και Γαλλία συνήψαν διπλωματικές σχέσεις το 1833, τρία χρόνια μετά την Ελληνική Ανεξαρτησία και στην πορεία των ετών βρέθηκαν πολλές φορές στην ίδια συμμαχική πλευρά. Κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων Πολέμων, του Πολέμου της Κορέας και του Ψυχρού Πολέμου δεν υπήρξε ποτέ αντιπαλότητα μεταξύ τους.
Το αεροσκάφος που έφερε τον Καραμανλή από το Παρίσι μετά τη δικτατορία, ο στρατηγός Ντε Γκολ που αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ όπως έκανε και η Ελλάδα μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και οι στενές σχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Φρανσουά Μιτεράν ήταν εκείνες ουσιαστικά οι κινήσεις που ενίσχυσαν το συγκεκριμένο σύνθημα, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για να υποδηλώσει τις βαθιές ιστορικές, πολιτιστικές και πολιτικές σχέσεις αλλά και τη στενή διπλωματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και το ενδιαφέρον του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου σηματοδοτούν μια νέα εποχή στις ελληνογαλλικές σχέσεις, οι οποίες μοιάζουν να ενισχύονται από την επιστροφή της Γαλλίας στη διεθνή σκακιέρα. Μια επιστροφή που επισφραγίστηκε με το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ, τη ναυαρχίδα το γαλλικού πολεμικού ναυτικού, στη Μεσόγειο.
Στη σελίδα του Geopolitics & Daily News στο Facebook είχαμε αναφέρει από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 31 Αυγούστου την κίνηση αυτού του Γάλλου προέδρου, πρώτοι από τα υπόλοιπα ΜΜΕ της χώρας μας. Μια κίνηση που συνοδεύτηκε από το δεύτερο ταξίδι του Μακρόν στον Λίβανο, αλλά και την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Ιράκ, η οποία σχεδιάστηκε υπό άκρα μυστικότητα και αιφνιδίασε την τουρκική πλευρά! Πρόκειται για τον πρώτο ξένο ηγέτη κράτους που επισκέπτεται το Ιράκ μετά τον διορισμό τον Μάιο του νέου πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καντίμι. Μια επίσκεψη που δείχνει τις προθέσεις του Γάλλου προέδρου. Η Γαλλία επιστρέφει στη διεθνή σκηνή και δεν έχει σκοπό να χαρίσει τη Μέση Ανατολή στις οθωμανικές βλέψεις.
Την ίδια ώρα, και ενώ μετράμε αντίστροφα για τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, ο επικεφαλής του State Department Μάικ Πομπέο θυμήθηκε ξανά την ρητορική των ίσων αποστάσεων, ζητώντας να γίνει διάλογος Ελλάδας Τουρκίας προκειμένου να μην υπάρχει ένταση.
Η ρητορική των ίσων αποστάσεων στη διπλωματία είναι με άλλα λόγια η πολιτική ορθότητα των διεθνών σχέσεων. Αν μάλιστα παραφράσουμε και τον Έκο που θεωρούσε ότι η πολιτική ορθότητα εξελισσόταν σε νέας μορφής φονταμενταλισμό, τότε οι ίσες αποστάσεις της διπλωματίας είναι η πολιτική τύφλωση της σύγχρονης εποχής μπροστά στον φανατισμό.
Βέβαια, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως η Γερμανία κρατάει αυτή τη ρητορική καθώς κάθε κίνηση της γερμανικής πολιτικής σκηνής μοιάζει να αποτελεί μια ιστορική επανάληψη της αγαστής συνεργασίας της Γερμανίας με τους Οθωμανούς από την εποχή του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. H αποκάλυψη στην οποία προχώρησε η γερμανική εφημερίδα Die Welt δεν είναι τίποτε άλλο από μια προσπάθεια της γερμανικής πλευράς να ενισχύσει το φόβο του θερμού επεισοδίου στην Ελλάδα αλλά και να ξεπλύνει την Τουρκία εναποθέτωντας όλες τις ευθύνες στον Ερντογάν. Στο Geopolitics είμαστε κάτι παραπάνω από βέβαιοι πως έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι μηχανισμοί της επόμενης ημέρας στην Τουρκία. Αναφερόμαστε στην εποχή μετά τον Ερντογάν, μια εποχή άκρως επικίνδυνη για την Ελλάδα καθώς ο διάδοχός του, θα κατεβάσει αμέσως τόνους και η χώρα μας θα συρθεί άρον άρον σε διάλογο. Όσο κι αν ακούγεται παράλογο, η εποχή της νεο-οθωμανικής μεγαλομανίας του Ερντογάν συμφέρει τη χώρα μας γιατί δίνει την ευκαιρία στη Δύση να συνέλθει από την τύφλωση που έχει για το Ισλάμ.
Αποτέλεσμα αυτής της τύφλωσης αλλά και των γεωπολιτικών συμφερόντων που δεν επιθυμούν να δημιουργηθεί πρόβλημα στην περιοχή είναι και η τακτική κατευνασμού με διάλογο. Μάλιστα, την Πέμπτη είχαμε σχετική ανάρτηση από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο twitter για διάλογο Αθήνας Άγκυρας. Μια ανάρτηση που διαψεύστηκε από την Αθήνα. Άραγε ο Στόλτενμπεργκ βιάστηκε να πανηγυρίσει αυτό που τόσο επιθυμεί η Γερμανία ή θέλησε να εκβιάσει την Αθήνα, η οποία δέχεται πιέσεις από παντού;
Ο χρόνος θα δείξει! Πάντως η ελληνική πλευρά μπορεί αν θέλει να πάει σε διάλογο με την Τουρκία, αρκεί να θέσει δυο βασικούς όρους: Να πάψει η παράνομη καταπάτηση της Κύπρου η οποία κρατάει από το 1974 και η Τουρκία, αφού αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ποντίων και το πογκρόμ των Ελλήνων της Πόλης το Σεπτέμβριο του 1955, να ζητήσει συγνώμη. Τα παραπάνω είναι βασικά για να μπορέσουμε να καθίσουμε σ΄ένα τραπέζι διαλόγου.
Σημείωση: Το συγκεκριμένο κείμενο ήταν του Editorial της εβδομαδιαίας αναφοράς η οποία εστάλη στους αναγνώστες μας την Παρασκευή 4/9