29/03/2024

Πώς επηρεάστηκε η διπλωματία διεθνώς στη διάρκεια της καραντίνας

του Pierre Vimont
Carnegie Europe 

Όπως πολλοί τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, η διπλωματία διεκόπη από την πανδημία του κορονοϊού. Καθώς ο ιός έχει εξαπλωθεί παντού στον κόσμο, η αίσθηση της διπλωματικής αδυναμίας ήταν συντριπτική. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Κάποιες έχουν μάλιστα επιδεινωθεί. Από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία, δεν έχει παρατηρηθεί ο΄τε μια μεγάλη διπλωματική πρόοδος. Και εάν μια σημαντική αλλαγή είναι που μένει από όλη αυτή την περίοδο, αυτή είναι η επιδείνωση του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας.

Αναμφισβήτητα, η γεωπολιτική ήταν ήδη σε κακή κατάσταση πριν από τον ιό. Με την πανδημία, η διπλωματία είχε να αντιμετωπίσει τα νέα εργασιακά δεδομένα των smart συσκευών και συζητήσεων από απόσταση. Είναι αλήθεια ότι δεν ήταν η μόνη κυβερνητική δραστηριότητα η οποία έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτή την καινοτόμο διαμόρφωση εργασίας. Αλλά σε σχέση με τις επιδόσεις κάποιων άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών, η διπλωματία έχει χάσει έδαφος.

Επομένως ίσως να μην αποτελεί έκπληξη ότι η διπλωματία έχει περάσει τόσο άσχημα αυτή την περίοδο. Αλλά αυτό το φτωχό επίτευγμα είναι απλώς η συνέπεια ενός επιδεινούμενου διεθνούς περιβάλλοντος που ο ιός το κάνει χειρότερο; Ή υπάρχουν άλλες περισσότερο θεμελιώδεις ευπάθειες που υπάρχουν στο διπλωματικό εμπόριο τις οποίες αποκάλυψε απροσδόκητα ο κορονοϊός; Και εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί η πανδημία να λειτουργήσει ως χρήσιμη υπενθύμιση για μια πιο αποτελεσματική διπλωματική τεχνική συνολικά;

Καθώς οι περιορισμοί του lockdown υποχωρούν άνισα, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα είναι η ζωή μετά την πανδημία. Για τους διπλωμάτες, το ένστικτό τους μπορεί να είναι να επιστρέψουν στις προηγούμενες εργασιακές ρουτίνες. Αλλά υπάρχουν διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από την πανδημία, η οποία αποκάλυψε προϋπάρχουσες λάθος γραμμές της εξωτερικής πολιτικής. Από τα ελαττώματα που αποκαλύφθηκαν, έχει ανακύψει μια πιο σαφής κατανόηση της φύσης και του σκοπού της διπλωματίας. Εάν διοχετευτούν σωστά, αυτά τα διδάγματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματική διπλωματία.

Συμπέρασμα

Στη διάρκεια της πανδημίας, η διπλωματία αντιμετώπισε πολλά σκοτεινά σύννεφα. Και θα μπορούσαν να προκύψουν περισσότερες απειλές καθώς η εξέλιξη του ιού παραμένει αβέβαιη. Μέχρι στιγμής, η πανδημία έχει ενισχύσει τον γεωπολιτικό κατακερματισμό και έχει εντείνει τις κακές σχέσεις μεταξύ των κρατών. Ταυτόχρονα, έχει επιβραδύνει τις διπλωματικές διαδικασίες και έφερε τις περισσότερες ειρηνευτικές προσπάθειες σε στασιμότητα. ωστόσο έχει απελευθερώσει νέες δυνατότητες για τη βελτίωση της διπλωματίας, εάν οι διπλωμάτες είναι έτοιμοι να αδράξουν την ευκαιρία. Το lockdown θα μπορούσε τελικά, να βοηθήσει στην απελευθέρωση πόρων ανεκμετάλλευτων για χάρη μιας πιο αποτελεσματικής διπλωματίας και να ανοίξει τον δρόμο σε μια πιο στρατηγική διαχείριση των ζητημάτων παγκοσμίως.

Η μεταμόρφωση ποτέ δεν έρχεται εύκολα. Και οι καλές προθέσεις συχνά εξασθενούν όσο επανέρχεται η ρουτίνα. Ωστόσο δεν θα ήταν ειρωνεία εάν, στο τέλος μιας περιόδου τόσο δυσμενούς για τη διπλωματία, η πανδημική κρίση γεννήσει μια αναβίωση της διπλωματικής τέχνης.

πηγή: Capital.gr 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024