Πώς «βλέπουν» τα ξένα ΜΜΕ την ένταση στην Αν. Μεσόγειο
Την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο σχολιάζουν για άλλη μια μέρα τα διεθνή ΜΜΕ.
«Στην ελληνοτουρκική κρίση το ΝΑΤΟ παραλύει» φέρει τίτλο άρθρο της ελβετική εφημερίδα «Le Temps», σχολιάζοντας της αδράνεια της συμμαχίας στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
«Μπορεί η Άγκυρα και η Αθήνα να παραμείνουν μέλη της ίδιας Συμμαχίας με τα τουρκικά και ελληνικά πλοία το ένα απέναντι στην ανατολική Μεσόγειο;», διερωτάται το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει:
«Στις Βρυξέλλες, η διοίκηση του ΝΑΤΟ παρακάμπτει το θέμα και βασίζεται σε αποκλιμάκωση της κρίσης στο Αιγαίο».
Το ελβετικό δημοσίευμα υπενθυμίζει την αδράνεια των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια με αφορμή την στρατιωτική εμπλοκή της Άγκυρας σε Συρία και Λιβύη.
Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι Τούρκοι διπλωμάτες θυμούνται ακόμη την ομιλία της Ρόουζ Γκότμελερ. Στις 23 Ιανουαρίου του 2018, η Αμερικανίδα διπλωμάτης ήταν τότε αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ, υπεύθυνη σε θέματα στρατηγικής. Προσκλήθηκε να μιλήσει στην Κωνσταντινούπολη, ενώπιον μιας ομάδας υψηλόβαθμών Τούρκων αξιωματούχων αξιωματούχων εξαίροντας την ουσιαστική θέση της Τουρκίας στη Συμμαχία.
Ούτε μία λέξη για να προειδοποιήσει την Τουρκία επειδή είναι ενεργή στρατιωτικά σε Συρία και Λιβύη. Αντ’ αυτού τόνισε:
«Η συμμετοχή σας στις αποστολές του ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας για τη συλλογική μας ασφάλεια».
Το το γερμανικό περιοδικό «Focus» υποστηρίζει από πλευράς του ότι η Αγκυρα διεκδικεί τα συμφέροντά της χωρίς διπλωματία.
Γερμανικό περιοδικό «Focus»
«Η ιστορική κληρονομιά περιπλέκει την κατάσταση: ο Ερντογάν πρέπει να ελπίζει στην Μέρκελ για την επίλυση τη διαμάχης στην ανατολική Μεσόγειο», γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus επισημαίνοντας ότι η διαμάχη μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, Ελλάδας – Τουρκίας έχει κλιμακωθεί για εβδομάδες.
«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τώρα την ΕΕ να συμπεριφερθεί «αμερόληπτα» στη διαμάχη για το φυσικό αέριο».
«Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι σαν να παίζεις με φωτιά. Κάθε σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο οποίος αργότερα μετέβη και στην Άγκυρα.
Η προσέγγιση της διπλωματίας του Βερολίνου δεν ήταν αρχικά ιδιαίτερα επιτυχής. Τουλάχιστον ο Γερμανός υπουργός μπόρεσε να φύγει με την ελάχιστη συναίνεση: Έλληνες και Τούρκοι θέλουν να συνεχίσουν να μιλούν για τη γερμανική διαμεσολάβηση.
ΠΗΓΗ: in.gr