Μόρια: Μια μικρογραφία της Μέσης Ανατολής στο ΚΥΤ της Λέσβου
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας έντασης που επικρατούσε εντός της δομής εδώ και χρόνια, καθώς σ΄αυτή έμεναν 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής και με τις δικές τους θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές. Οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια ήταν άθλιες και το γεγονός ήταν γνωστό σε όλους, πολιτική ηγεσία, τοπικούς άρχοντες, ΜΚΟ και εργαζόμενους εντός του ΚΥΤ. Όπως ήταν γνωστές και οι ταραχές που ξεσπούσαν συχνά ανάμεσα σε αλλοεθνείς μεταξύ τους ομάδες και κυρίως ανάμεσα σε Αφγανούς και Πακιστανούς.
Οι πληροφορίες που ήρθαν στο Geopolitics από πηγές εντός του ΚΥΤ της Μόριας ήταν πως εδώ και μέρες κάποιοι άφηναν υπόνοιες πως θα καταστρεφόταν. Επίσης, πληροφορηθήκαμε πως το τελευταίο διάστημα είχαν βρεθεί γκαζάκια και σκισμένα πλαστικά σε διάφορα σημεία, πέριξ της κλινικής που πρόσφατα εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αποτελούσε δωρεά της Ολλανδικής κυβέρνησης.
Επρόκειτο για μια κλινική με νοσοκομειακά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που όπως είχε πει ο κύριος Μηταράκης και εντός των τηλεοπτικών καμερών δεν υπήρχαν ούτε στα ελληνικά νοσοκομεία. Όπως μας πληροφόρησαν στο Geopolitics στις 10 το βραδυ της Τρίτης (8/9) πήρε φωτιά μια δύσβατη περιοχή στο άλλο άκρο του νησιού. Λόγω του ανέμου όλα τα πυροσβεστικά έφυγαν για εκεί. Στις 11 το βράδυ ξεκίνησε η φωτιά στη Μόρια. Το πρόσχημα της φωτιάς ήταν τα 35 άτομα με covid και το ζήτημα της απομόνωσης τους καθώς οι Αφγανοί αντιδρούσαν σ΄αυτό.
Οι κάτοικοι του χωριού εδώ και καιρό κάνουν λόγο για φωτιές, οι οποίες ξεφυτρώνουν από το πουθενά στην περιοχή, καίγοντας τη γη γύρω από το χωριό και ουδείς μέχρι τώρα τους δίνει σημασία. Όπως λένε οι ίδιοι η πολιτική ηγεσία τους έχει ξεχάσει. Φυσικά οι εικόνες του κατεστραμμένου από τη φωτιά ΚΥΤ κάνουν το γύρο του κόσμου και τα ξένα ΜΜΕ λοιδορούν την Ελλάδα μιλώντας για μια δομή ωρολογιακή βόμβα με 13.000 μετανάστες. Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τους ασθενείς του covid που ήταν εντός του ΚΥΤ και πώς μπορεί το νησί να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα. Φυσικά υπάρχουν και τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και πώς θα δρομολογηθεί η κατάσταση.
Ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό ερώτημα είναι ποιος ο ρόλος των White Helmets εντός του ΚΥΤ της Μόριας; Γιατί η συγκεκριμένη φωτιά αυτή τη χρονική στιγμή που υπάρχει η ελληνοτουρκική ένταση; Ποια η σχέση όλων των παραπάνω με το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Turkiye ότι μισθοφόροι από τη Συρία που συμμετείχαν στο συριακό εμφύλιο στο πλευρό των φανατικών της τζιχάντ, θα πολεμήσουν εναντίον της Ελλάδας;
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Alpha χθες Τετάρτη 9/9 τόνισε πως «Ας μείνουμε στο πραγματικό γεγονός ότι κάποιοι αρνήθηκαν την καραντίνα μετά τη διαπίστωση 35 κρουσμάτων και των εντοπισμό όσων ήρθαν σε επαφή μαζί τους και στη συνέχεια αυτοί αντέδρασαν και προέβησαν σε αυτές τις πράξεις. Όλα αυτά θα ερευνηθούν, θα αποδοθούν ευθύνες, θα γίνουν δικογραφίες».
Ευελπιστούμε να αποδοθούν οι ευθύνες και να γίνουν οι σχετικές δικογραφίες, όπως ευελπιστούμε να απαντηθούν και τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Ποιοι έβαζαν τις φωτιές σχεδόν κάθε απόγευμα όλο το καλοκαίρι;
- Γιατί κατέστρεψαν την περιοχή;
- Ποιοι είχαν συμφέρον να πάρει η κατάσταση ανεξέλεγκτη διάσταση;
- Ποιοι υπέγραψαν να δοθούν στους μετανάστες εκτάσεις, οι οποίοι έπεφταν προηγουμένως θύματα της πυρκαγιάς, ώστε να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κλειστό κέντρο με χιλιάδες μουσουλμάνους και ΜΚΟ που δρουν ανεξέλεγκτα;
- Πού ήταν το βράδυ της φωτιάς οι τοπικοί άρχοντες του νησιού; Γιατί οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι αφέθηκαν στο έλεος της μοίρας τους.
- Ποιοι επωφελούνται από τη συγκεκριμένη κατάσταση;
- Πού θα φιλοξενηθούν οι χιλιάδες αλλοεθνείς μεταξύ τους και με θρησκευτικές διαφορές μετανάστες;
- Πώς θα διαχειρισθεί πλέον η Ελλάδα το ζήτημα το οποίο εμπλέκεται άμεσα με την ελληνοτουρκική ένταση καθώς πάγια τακτική της τουρκικής πολιτικής και διπλωματίας μέσω του νεο-οθωμανισμού είναι να ελέγξει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής;
- Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να θυμηθούμε ποιος είναι ο πρόσφυγας και ποιος ο μετανάστης;
Γιατί όσοι βρίσκονται στη Μόρια δεν είναι όλοι πρόσφυγες.
Ας δούμε λοιπόν τη διαφορά πρόσφυγα μετανάστη:
Πρόσφυγας: Πρόσφυγες είναι τα άτομα που βρίσκονται εκτός της χώρας καταγωγής τους εξαιτίας του φόβου διώξεων, διαμαχών, γενικευμένης βίας, ή άλλων καταστάσεων που έχουν διαταράξει σοβαρά την έννομη τάξη και, ως αποτέλεσμα, δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ο ορισμός του πρόσφυγα δίνεται στη Σύμβαση του 1951 και στα περιφερειακά μέσα για τους πρόσφυγες, καθώς και στο καταστατικό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες –Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες
Μετανάστης: Αν και δεν υπάρχει επίσημος νομικός ορισμός για τον διεθνή μετανάστη, η πλειονότητα των ειδικών συμφωνεί ότι διεθνής μετανάστης είναι όποιος αλλάζει τον τόπο συνήθους κατοικίας του/της, ανεξαρτήτως του λόγου μετανάστευσης ή του νομικού καθεστώτος. Γενικά, υπάρχει διάκριση μεταξύ μικρής διάρκειας ή προσωρινής μετανάστευσης, που περιλαμβάνει μετακινήσεις διάρκειας μεταξύ 3 και 12 μηνών, και μακράς διάρκειας ή μόνιμης μετανάστευσης, που έχει να κάνει με την αλλαγή της χώρας κατοικίας για διάρκεια ενός χρόνου και άνω – Υπηρεσία Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ
Ο πρόσφυγας δικαιούται ασύλου. Ο μετανάστης όχι. ΄Ηρθε η ώρα λοιπόν να γίνει η διαλογή και να τεθεί και η Ευρώπη προ των ευθυνών της για τη μετρατροπή της χώρας μας σε χώρο αποθήκευσης μεταναστευτικών ροών. Ολοκληρώνοντας αυτό εδώ το κείμενο, θα ήθελα να τονίσω πως πρέπει να έχουμε στο νου ότι οι Τούρκοι μπορούν εύκολα να εκμεταλλευτούν ό,τι συμβαίνει στο νησί και να βγάλουν τη χώρα μας υπόλογη ζητώντας να προστατέψουν το μουσουλμανικό πληθυσμό. Ελπίζω στη κυβέρνηση να έχουν μελετήσει αυτή τη τραγική παράμετρο.