20/04/2024

Τσαντ και Ισραήλ έρχονται κοντά – ο ρόλος της Mοσάντ

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντιέται με τον Αμπντελκερίμ Ντέμπι, στην Ιερουσαλήμ στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 (Kobe Gideon / GPO)

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τα ισραηλινά ΜΜΕ αλλά και με βάση άρθρου στο AL MONITOR, το ηλεκτρονικό portal για ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ και η Δημοκρατία του Τσαντ συζητούν την περίπτωση ανοίγματος πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες έφτασε στην Ιερουσαλήμ μετά από πρόσκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ ανώτερη αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας του Τσαντ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, Abdelkarim Deby και γιό του προέδρου της χώρας,  Idriss Deby.

 

 

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με μια σειρά ισραηλινών ανώτερων αξιωματούχων, όπως ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, ο υπουργός Εξωτερικών Gabi Ashkenazi, ο υπουργός Πληροφοριών Eli Cohen και ο αρχηγός του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Meir ben Shabbat.

 

Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Netanyahu «συζήτησαν για το διορισμό πρεσβευτών και την έναρξη αποστολών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανοίγματος πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ». Το γραφείο του Cohen εξέδωσε παρόμοια δήλωση, λέγοντας, «κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Cohen, ο στρατηγός Deby ανταποκρίθηκε θετικά στην προώθηση της ίδρυσης ενός επίσημου γραφείου εκπροσώπησης του Τσαντ στην Ιερουσαλήμ».

 

 

Ο υπουργός εξωτερικών Gabi Ashkenazi σε ανάρτησή του στο twitter το πρωί της Τετάρτης όπου δημοσίευσε και φωτογραφία από τη συνάντηση, έγραψε πως «συζήτησαν το παράθυρο ευκαιριών που άνοιξε στη Μέση Ανατολή για την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των λαών και τη δημιουργία διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών.» 

 

Παρόμοια ήταν και η ανάρτηση του Cohen, ο οποίος στο δικό του προσωπικό λογαριασμό στο Twitter ο οποίος έγραψε πως «συζητήσαμε για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της νοημοσύνης, της ασφάλειας και της οικονομίας, καθώς και για άλλα καλά νέα που θα δημοσιευθούν στη πορεία».

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα όμως με το Al Jazeera και όπως αναμεταδίδει ο ηλεκτρονικός χώρος Τimes of Israel, το υπουργείο Εξωτερικών του Τσαντ  τόνισε  ότι «αρνούμαστε κατηγορηματικά οποιοδήποτε σχέδιο για την έναρξη διπλωματικής αποστολής στην Ιερουσαλήμ».

 

To Τσαντ διέκοψε τους διπλωματικούς του δεσμούς με το Ισραήλ το 1972. Το 2018, ο Πρόεδρος του Τσαντ,  Idriss Deby,  επισκέφθηκε το Ισραήλ και συναντήθηκε με τον Netanyahu, ένα ταξίδι που έλαβε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και στις δύο χώρες. Δύο μήνες αργότερα, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν ξανά, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα του Τσαντ  όπου συμφώνησαν να ανανεώσουν τους διπλωματικούς δεσμούς τους. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από πηγές που γνωρίζουν καλά τις διπλωματικές εξελίξεις, το Τσαντ ενδιαφέρεται για τις τεχνολογικές εξελίξεις του Ισραήλ στους τομείς της έξυπνης γεωργίας, της διαχείρισης των υδάτων και της εκπαίδευσης. Ενδιαφέρεται επίσης – ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο –  για τη στρατιωτική βιομηχανία του Ισραήλ.

 

Στο μεταξύ, σύμφωμα με άλλα δημοσιεύματα  μια άλλη αντιπροσωπεία από το Τσαντ επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Ιούλιο. Οι αναφορές  λένε ότι ο αρχηγός της Μοσάντ, Yossi Cohen, επισκέφθηκε αρκετές φορές τη χώρα όπως και ο Kogri Ahmed, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Δημοκρατίας του Τσαντ (Agence nationale de sécurité -ANS) έχει επισκεφθεί πολλές φορές το Ισραήλ και ότι αυτές οι σχέσεις υποστηρίζονται  από την αμερικανική κυβέρνηση. Mάλιστα οι συζητήσεις των δυο αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών επεκτάθηκαν σε πολλά θέματα ασφάλειας και κυρίως στην αντιμετώπιση του ισλαμικού χαλιφάτου που εξαπλώνεται στην Αφρική,  όπως έχουμε γράψει σε πρόσφατο άρθρο μας στη συνδρομητική πλατφόρμα του Geopolitics.

 


Aς μη λησμονούμε ότι η ANS ήταν ιδιαίτερα ενεργή στην καταπολέμηση της οργάνωσης Boko Haram. Φαίνεται ότι αυτές οι συναντήσεις όπως και η παροχή πληροφοριών για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας ήταν καθοριστικές ώστε οι δυο χώρες να έρθουν πιο κοντά και πλέον να συζητείται το άνοιγμα πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ παρά την διάψευση στο Al Jazeera. 

 

Το Τσαντ επίσημα Δημοκρατία του Τσαντ, είναι κράτος στην Κεντρική Αφρική. Συνορεύει με τη Λιβύη στα βόρεια, με το Σουδάν ανατολικά, με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στα νότια, με το Καμερούν και τη Νιγηρία στα νοτιοδυτικά και με τον Νίγηρα στα δυτικά. Παλαιότερα ανήκε στη γαλλική σφαίρα επιρροής καθώς αποτελούσε μέρος των αφρικανικών αποικιών της Γαλλίας έως το 1960. 

 

Και άλλες μουσουλμανικές χώρες στην Αφρική έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία δεσμών στο Ισραήλ. Τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την επίσκεψη στην Ουγκάντα, ο Netanyahu συναντήθηκε με τον ηγέτης του Συμβουλίου Κυριαρχίας του Σουδάν, στρατηγό Abdel Fatah al-Burhan. Και ενώ η συνάντηση δεν οδήγησε σε επίσημη ανανέωση των διπλωματικών σχέσεων, σίγουρα αύξησε τις επαφές μεταξύ των πλευρών. Μια άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη στις σχέσεις Ισραήλ-Αφρικής ήταν η απόφαση του Μαλάουι,  γνωστή ως Νυασαλάνδη, η οποία ανακοίνωσε  ότι θα ανοίξει την πρώτη διπλωματική αποστολή στο Ισραήλ και ότι η πρεσβεία θα τοποθετηθεί στην Ιερουσαλήμ.

 

 

Geopolitics Editorial team 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024