09/12/2024

Όταν η μυστική διπλωματία γίνεται εσωτερικό και εξωτερικό αυτογκόλ

white-thinking-partners-metaphor-battle_1172-427

Γράφει ο Ευάγγελος Χονδρός* 

 

 

Για πολλούς η κίνηση με τη δημοσίευση του άρθρου του ΠΘ σε τρία ευρέως γνωστά διεθνή μέσα θα αποτελούσε έναν κρυφό άσσο για την ελληνική εξωτερική πολιτική σε μια τόσο τεταμένη περίοδο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν αποδεικνύονται/δεν θα αποδειχθούν ακριβώς έτσι.

Με βάση το άρθρο, αλλά και τον μέχρι τώρα χειρισμό της κρίσης, για άλλη μια φορά φαίνεται η προβληματική προσωποκεντρική άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δια προσωπικών συμβούλων του ΠΘ, χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο, αλλά χιλιοειπωμένο θεσμικό γραφειοκρατικό όργανο χάραξης και άσκησής της, αποτελούμενο από εμπλεκόμενους διαφόρων κλάδων.

 

Όσον αφορά την τοποθέτηση του ΠΘ, από χρήσιμο διαπραγματευτικό εργαλείο φαίνεται να εξελίσσεται σε παράθεση απόψεων και γεγονότων, που αντί να λειτουργήσουν ως ADDED VALUES στην υπάρχουσα εικόνα της ελληνικής πλευράς, μας αυτό-εγκλωβίζουν σε διατυπώσεις εν δυνάμει μη ευνοϊκές για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Τα περί μυστικής διπλωματίας και συναφθείσης ‘’τριμερούς’’ άτυπης συμφωνίας (Ελλάδας, Γερμανίας και παρ’ ολίγον Τουρκίας ) ενισχύουν την εσωτερική κατακραυγή ότι η κυβέρνηση προχωρά μόνη στις εξελίξεις χωρίς την απαραίτητη εθνική συναίνεση και συνεννόηση, δίνοντας τροφή στον αντιπολιτευτικό λόγο.

Έστω ότι για λόγους εμπιστευτικούς κρατήθηκε κρυφό ότι υπήρξε η υπόψη συμφωνία με υπαναχώρηση του ‘’πιο αξιόπιστου’’ συνομιλητή μας, της Τουρκίας δηλαδή, απορίας άξιον είναι όμως το ότι δεν έχουμε πληροφορηθεί ακόμα το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής, πράγμα που δημιουργεί επιφυλάξεις και έντονη καχυποψία για τις παρασκηνιακές συζητήσεις μας.

 

Καλώς ή κακώς, η μυστική διπλωματία απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς, αποτελεσματικούς μηχανισμούς απορρόφησης πολιτικών και κοινωνικών κραδασμών και βελτιστοποιημένα επικοινωνιακά μέσα απέναντι σε όλους τους ενδιαφερόμενους ( διεθνή σκηνή, εσωτερικό ακροατήριο, ανταγωνιστικοί δρώντες).

 

Είναι πραγματικά λυπηρό να δημιουργούμε λεκτικά δεδικασμένα (πέρα από τα ανενόχλητα tours του Oruc Reis και της συνοδείας του) και να δίνουμε ‘χρήσιμες assist’ στον αντίπαλο που κρέμεται από κάθε μας λέξη ή κίνηση για να μας βγει ύπουλα προς όφελος του.

 

 

*Ο Ευάγγελος Χονδρός είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ με κατεύθυνση τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις. 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!