24/04/2024

Η Ελλάδα ως φρουρός της Ευρώπης και η Μεσογειακή Ειρήνη

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 


«Pax Mediterranea»
, δηλαδή Μεσογειακή Ειρήνη, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν μετά το τέλος της χθεσινής Συνόδου, στέλνοντας μήνυμα για τη συμφωνία της ομάδας MED7.

Με τη συγκεκριμένη ανάρτησή του ο Μακρόν έκανε παράφραση της λατινικής φράσης «Pax Romana» δηλαδή «Ρωμαϊκή Ειρήνη» και μεταφέροντας την πολιτική των συμβόλων πολύ πριν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην οποία διαρκώς αναφέρεται ο Ερντογάν.

Η ανάρτηση στο Twitter φυσικά έγινε αντικείμενο σχολιασμών καθώς κάτω απ΄αυτή έχει ξεσπάσει ένας ιδιότυπος ηλεκτρονικός πόλεμος των χρηστών με τους Τούρκους να καταφέρονται εναντίον του Μακρόν, της Γαλλίας και φυσικά της Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη κίνηση του Γάλλου προέδρου σε συνδυασμό με τον αναβρασμό που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τις εξελίξεις στην περιοχή, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα να προβάλλει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την Τουρκία και να ενισχύσει τη γεωπολιτική της θέση. 

Όμως, βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή όπου η χώρα μας βάλλεται στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς οι εξελίξεις και η φωτιά στη Μόρια όπου υπήρξε ολική καταστροφή της μεταναστευτικής δομής έχουν ανάψει το φυτίλι που ενδεχομένως να πυροδοτήσει άσχημες εξελίξεις σε πολλαπλά επίπεδα εντός των τειχών. 

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πληροφορούμαστε από το δελτίο ειδήσεων του Alpha και ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε ότι στο στόχαστρο της αστυνομίας βρίσκεται μια ομάδα Αφγανών που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη φωτιά. Μαθαίνουμε ότι η αστυνομία ελέγχει αναρτήσεις σε ομάδες στα social media καθώς και τον ύποπτο ρόλο ΜΚΟ και αισθανόμαστε τουλάχιστον δικαιωμένοι καθώς εξαρχής όλη η ομάδα του Geopolitics είχε επισημάνει τον επικίνδυνο ρόλο τους. 

Προσωπικά, σε ανάρτησή μου στο Faceboοκ το πρωί της Τετάρτης 9/9 είχα επισημάνει ότι το ζήτημα της απομόνωσης των κρουσμάτων ήταν η αφορμή και ότι υπήρχαν υπόνοιες εντός του ΚΥΤ ότι σύντομα θα ξεσπούσαν φασαρίες και καταστροφές. Τα ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν πολλά και ελπίζουμε σύντομα η χώρα μας να αντιμετωπίσει αυτή την υβριδική απειλή.

 

 

Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο αποτέλεσε το editorial της εβδομαδιαίας αναφοράς, η οποία εστάλη στα emails των αναγνωστών μας την Παρασκευή 11/9 (issue 10) 

 

Κεντρική εικόνα: Το ΚΥΤ της Μόριας μετά την καταστροφική φωτιά (από τη συλλογή φωτογραφιών που έχει στη διάθεσή σου το Geopolitics) 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024