14/07/2024

Μεγίστη και όχι Καστελλόριζο

Το Castello Rosso, δηλ. το Κόκκινο Κάστρο οχυρό-τοπωνύμιο του νησιού

Κατά την τελετή ανακήρυξης της σε επίτιμη δημότη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «το Καστελόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας και είναι ο τόπος που συγκεντρώνει την έννοια του πατριωτισμού, ένας τόπος που κράτησε την ελληνικότητά του επί αιώνες με ακατάβλητο πείσμα κι επιμονή».

Το Καστελλόριζο αξιότιμη κυρία Πρόεδρος έχει Ελληνική ονομασία και ονομάζεται Μεγίστη. Το νησί έχει μεγάλη ιστορία, αφού είχε κατοικηθεί ήδη από τη νεολιθική εποχή, ενώ στη συνέχεια αποικίστηκε από τους Δωριείς, όπως και όλα τα Δωδεκάνησα. Αυτοί έδωσαν στο νησί και το όνομα Μεγίστη, όπως ακόμα ονομάζεται επίσημα ο Δήμος.

Είναι η μεγαλύτερη (εξ ου και Μεγίστη) νήσος ενός μικρού συμπλέγματος, που ονομάζεται σύμπλεγμα Μεγίστης και περιλαμβάνει τις νησίδες και βραχονησίδες: Άγιος Γεώργιος, Αγριέλαια, Κουτσουμπάς, Μεγάλο Μαύρο Ποϊνί, Μικρό Μαύρο Ποϊνί, Πολύφαδος ένα, Πολύφαδος δύο, Ρω, Σαβούρα, Στρογγυλή, Τραγονέρα, Ψωμί και Ψωραδιά, που ανήκουν στην Ελλάδα, καθώς και κάποιες άλλες νησίδες, που ανήκουν στην Τουρκία. Οι προαναφερθείσες 14 νησίδες/βραχονησίδες αποτελούν τον Δήμο Μεγίστης, με την Στρογγυλή να αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας.

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρος, την ονομασία Καστελλόριζο (με 2 λ και όχι με ένα όπως είδα γραμμένο από έγκριτους δημοσιογράφους) έλαβε περί το τέλος του 14ου αιώνα, από τους Ιωαννίτες Ιππότες, επί του 8ου Μαγίστρου του Τάγματος, όταν έκτισαν επί του κοκκινωπού βράχου παρά την είσοδο του λιμένα, κάστρο υπό το οποίο αναπτύχθηκε η πόλη (Castello Rosso, δηλ. το Κόκκινο Κάστρο). .

Συνεπώς η ελληνική του ονομασία είναι Μεγίστη και όχι Καστελλόριζο. Αφού σύμφωνα με τα λεχθέντα Σας, είναι ” ένας τόπος που κράτησε την ελληνικότητά του επί αιώνες” Γιατί Εσείς το προσφωνείτε με την ξενική ονομασία αμφισβητώντας την ελληνικότητα και την ιστορία του;

Παρακαλώ την επομένη φορά να είστε περισσότερο διαβασμένη και προσεκτική.

Με εκτίμηση προς τον θεσμό

Νίκος Καρατουλιώτης Υποστράτηγος Ε.Α

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024