11/12/2024

Φαινόμενα φτώχειας στο Λος Άντζελες λόγω κορωνοϊού

54889266_303

Χτισμένο μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια και έχοντας κοστίσει πάνω από 5 δις δολάρια, το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου SoFi του Λος Άντζελες μοιάζει με διαστημόπλοιο που προσγειώθηκε σε ένα τεράστιο πάρκινγκ.

Εν πρώτοις ταιριάζει απόλυτα στο Λος Άντζελες, το οποίο εδώ και δεκαετίες είναι συνώνυμο του Χόλιγουντ, της βαριάς βιομηχανίας του κινηματογράφου, της χλιδής και των διεθνών αστέρων. Η πανδημία του κορωνοϊού όμως άλλαξε τα πάντα ακόμη και στην κατεξοχήν πόλη της λάμψης και της πολυτέλειας. Στο πάρκινγκ του γηπέδου εργαζόμενοι με κίτρινα γιλέκα πακετάρουν τρόφιμα σε κούτες κι έπειτα τα στοιβάζουν σε σειρά.

Η 38χρονη Μαρία Ρόχας περιμένει στη σειρά με το αυτοκίνητό της. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται εδώ για να λάβει βοήθεια. «Πολλές φορές κλαίω τα βράδια γιατί τα παιδιά μου πέφτουν πεινασμένα για ύπνο», λέει χαρακτηριστικά.

Στο πάρκινγκ του SoFi γίνονται οι διανομές τροφίμων σε όσους έχουν ανάγκη

 

Φαινόμενα ακραίας φτώχειας

Η Μαρία Ρόχας ήταν κομμώτρια και ο σύζυγός της τεχνίτης. Είχαν καταφέρει να έχουν μια οικονομική σταθερότητα. Τα πέντε παιδιά τους πήγαιναν στο σχολείο όπου επίσης έτρωγαν καθημερινά τα βασικά γεύματα. Η κρίση του κορωνοϊού και το lockdown στο Λος Άντζελες ανέτρεψε τα πάντα στη ζωή τους, όπως και σε πολλούς άλλους κατοίκους της πόλης. Πολλοί έμειναν άνεργοι, η επίσκεψη στο κομμωτήριο έπαψε να αποτελεί ανάγκη και τις επισκευές στο σπίτι τις έκαναν οι περισσότεροι μόνοι τους. Η οικογένεια Ρόχας είδε ξαφνικά το εισόδημά της να εκμηδενίζεται.

Το Κονγκρέσο τον περασμένο Μάρτιο αποφάσισε να χορηγήσει βοήθεια ύψους 1.200 δολαρίων ανά ενήλικα και 500 ευρώ ανά παιδί σε μόνιμους κάτοικους με εισόδημα κάτω των 75.000 δολαρίων τον χρόνο, με την προϋπόθεση ότι είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2018 και 2019. Η οικογένεια Ρόχας δεν το είχε κάνει. Επίσης η Μαρία και ο σύζυγός της δεν αιτήθηκαν για το Ταμείο Ανεργίας επειδή η γραφειοκρατική διαδικασία ήταν περίπλοκη. Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, παρά την πανδημία, τα ενοίκια και το κόστος διαβίωσης διατηρήθηκαν στα ίδια πανάκριβα επίπεδα προ πανδημίας.

 

 

Τα πακέτα τροφίμων που μοιράζονται στο πάρκινγκ του SoFi μοιάζουν κάπως έτσι

 

Το κόστος διαβίωσης στις ΗΠΑ παραμένει ακριβό

Κάθε αυτοκίνητο που έρχεται στο πάρκινγκ του SoFi δικαιούται να πάρει τέσσερα πακέτα, τα οποία περιέχουν ρύζι, τυρί, ζυμαρικά, κονσέρβες και κατεψυγμένο κρέας. Η διανομή φαγητού θυμίζει στρατιωτικό συσσίτιο. Όσοι εργάζονται εδώ φροντίζουν να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και οι απαραίτητες αποστάσεις. Ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού πρέπει να κρατηθεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Μέσα σε τρεις ώρες διανεμήθηκαν 9000 πακέτα. Σύμφωνα με την Τράπεζα Τρομίφων του Λος Άντζελες τα πακέτα αυτά είναι αρκετά για να θρέψουν 2300 οικογένειες για δυο εβδομάδες.

Σύμφωνα με έρευνα του National Public Radio το 56% των νοικοκυριών του Λος Άντζελες αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα την περίοδο της πανδημίας. «Ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν και ζητούν βοήθεια έχει αυξηθεί πολύ» αναφέρει ο Μάικλ Φλαντ, πρόεδρος Τράπεζα Τρομίφων του Λος Άντζελες. Όπως αναφέρει, ευτυχώς το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας αγόρασε γρήγορα βασικά είδη διατροφής από παραγωγούς, τα οποία διαφορετικά θα σάπιζαν διότι προορίζονταν για τον τομέα της εστίασης. Η Τράπεζα Τροφίμων ήταν υπεύθυνη για τη διανομή αυτών ακριβώς των τροφίμων, ενώ προέβη και σε επιπλέον αγορές με χρήματα από δωρεές. Σύμφωνα με τον Φλαντ, η οικονομική κατάσταση στο Λος Άντζελες είναι η χειρότερη που έχει γνωρίσει ποτέ από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. «Δυστυχώς δεν έχουμε ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας όπως εσείς στη Ευρώπη», ανέφερε στη DW. Aξίζει να σημειωθεί ότι προ κορωνοϊού, ο συγκεκριμένος οργανισμός μοίραζε φρούτα και λαχανικά σε περίπου 300.000 ανθρώπους τον μήνα. Την περίοδο της πανδημίας ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 900.000.  «Δεν πιστεύουμε η κατάσταση να βελτιωθεί σύντομα. Και ποιος ξέρει, ίσως επιδεινωθεί», λέει κλείνοντας ο ίδιος.

Ίνες Πολς, Λος Άντζελες

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

πηγή: DW 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!