FT: Αντιμέτωπες με την τέλεια καταιγίδα οι ΗΠΑ
Του Edward Luce
Financial Times
Είναι κάποιες ημέρες που φαίνεται σαν η φύση να στέλνει στις ΗΠΑ προειδοποιητικά μηνύματα. Αποδημητικά πουλιά πέφτουν από τον ουρανό. Καπνός από πυρκαγιές στη δυτική ακτή των ΗΠΑ ταξιδεύει ως την Ευρώπη. Περιοχές της Φλόριντα πλημμυρίζουν.
Η ατμόσφαιρα θυμίζει όπερα του Βάγκνερ. Oι άνθρωποι βρίσκονται σε αναμονή για το πότε θα ηρεμήσει η φύση. Οι επερχόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν οι ΗΠΑ μπορούν να χειριστούν δίκαιες εκλογές εν μέσω ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού, όταν οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η άλλη πλευρά θα μπορούσε να κερδίσει μόνο με νοθεία. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμία πρόβα για μια κατάσταση σαν αυτή.
Δεν είναι καλή στιγμή να είναι κανείς μέλος της λεγόμενης «εξαντλημένης πλειοψηφίας» της χώρας. Η εκλογική βάση κάθε κόμματος πιστεύει ότι η άλλη πλευρά προετοιμάζεται να κλέψει τις εκλογές. Οι Δημοκρατικοί, όχι άδικα, πιστεύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να κάνει όσο το δυνατόν πιο δύσκολη την αποστολή επιστολικής ψήφου εν μέσω πανδημίας. Επαναλαμβάνοντας κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς ότι αυτές «θα είναι οι πιο διεφθαρμένες εκλογές στην ιστορία της χώρας μας», ο κ. Τραμπ έχει προετοιμάσει τους υποστηρικτές του να αντιδράσουν στο κάλεσμα του, όταν χρειαστεί. Οι συζητήσεις για πραξικόπημα από τους Δημοκρατικούς είναι κάτι συνηθισμένο στα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τον Τραμπ.
O Tζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, έχει προειδοποιήσει δύο φορές ότι ο κ. Τραμπ μπορεί «να προσπαθήσει να κλέψει» τις εκλογές τον Νοέμβριο. Ο κ. Μπάιντεν έχει επίσης, κάπως βιαστικά, προβλέψει ότι ο στρατός των ΗΠΑ μπορεί να «τον συνοδεύσει έξω από τον Λευκό Οίκο» αν αρνηθεί να αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Στην πράξη, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αμερικανικοί στρατιώτες θα έσπαγαν την παράδοση δύο αιώνων για να παρέμβουν στα δημόσια πράγματα. Το έργο αυτό θα το αναλάμβαναν οι μυστικές υπηρεσίες ή η αστυνομία του Καπιτωλίου. Αλλά ο κ. Μπάιντεν είχε πιθανότατα δίκιο που υπαινίχθηκε ότι κάποιοι άλλοι, όποιοι και αν είναι αυτοί, θα χρειαστεί να δείξουν στον Τραμπ την έξοδο.
H πιο δυσοίωνη διάσταση είναι ότι και τα δύο στρατόπεδα προετοιμάζονται για νοθευμένες εκλογές. Δύο δυνάμεις καθορίζουν αυτή την εκλογική κούρσα.
Η πρώτη είναι η γνώση ότι η άλλη πλευρά ετοιμάζεται για βίαιες συγκρούσεις. Oμάδες ακραίων στοιχείων εμφανίστηκαν σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο. Υπάρχουν αρκετές περισσότερες ένοπλες ακροδεξιές ομάδες και είναι πιο μπαρουτοκαπνισμένες. Αλλά ακροαριστερές ομάδες που συνδέονται με τα κινήματα Antifa και Black Lives Matter έχουν αρχίσει και αυτές να ασκούν το δικαίωμά τους στην οπλοκατοχή.
Αν ο κ. Τραμπ λάβει λιγότερες ψήφους αλλά κερδίσει το κολέγιο των εκλεκτόρων, κάτι που συνέβη το 2016, οι διαμαρτυρίες στους δρόμους θα είναι αυτή τη φορά πολύ πιο δραματικές. Μια ισχνή ήττα του Τραμπ θα ήταν πιθανότατα ακόμα χειρότερη. Ο κ. Τραμπ έχει αφήσει επανειλημμένα να εννοηθεί ότι θα καλούσε τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους.
Η δεύτερη δύναμη είναι η υπαρξιακή φύση των εκλογών αυτών. Οι Αμερικανοί αποδίδουν ολοένα και περισσότερο δραματικές διαστάσεις στην αναμέτρηση αυτή. Και τα δύο στρατόπεδα πιστεύουν ότι μια νίκη του αντιπάλου θα έστρεφε τους κανόνες του παιχνιδιού εναντίον τους. Η αντίληψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι είναι η πρώτη χρονιά της δεκαετίας, το οποίο σημαίνει ότι οι νικητές των λιγότερο προβεβλημένων πολιτειακών εκλογών θα έχουν τη δύναμη να ξανασχεδιάσουν τα εκλογικά όρια υπέρ τους για την επόμενη 10ετία.
Μια ένδειξη για το πόσο τοξικά έχουν γίνει τα πράγματα είναι ότι Αμερικανοί διανοούμενοι νοσταλγούν τις ημέρες που το μαγείρεμα των εκλογών μέσω της αλλαγής των εκλογικών περιφερειών ήταν κάτι το συνηθισμένο. Αλλά είναι άλλο πράγμα τα άδικα εκλογικά όρια και άλλο το τέλος των ΗΠΑ όπως των ξέραμε ή όπως θα θέλαμε να ήταν.
Αν η φύση δείξει το καλό της πρόσωπο θα αναβάλλει ή θα ακυρώσει αυτό που οι επιδημιολόγοι αποκαλούν «Covid 2.0». Aλλά δυστυχώς, η φύση εκμεταλλεύεται όποιο άνοιγμα της δίνει η ανθρωπότητα. Οι ΗΠΑ μπαίνουν στο φθινόπωρο αυτό με πάνω από 35.000 κρούσματα και 800 θανάτους την ημέρα. Αυτό απέχει πολύ από την εξομάλυνση της καμπύλης που ήθελαν να δουν οι επιστήμονες πριν την έναρξη της εποχιακής γρίπης και οι Αμερικανοί αρχίζουν και πάλι να συνωστίζονται σε εσωτερικούς χώρους.
Ο Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, και μέλος της εξαντλημένης πλειοψηφίας, υποστηρίζει ότι θα πρέπει αυτόν τον χειμώνα να μείνουμε μέσα για να αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown. Το Institute for Health Metrics and Evaluation στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον προβλέπει τον θάνατο ακόμα 60.000 Αμερικανών πριν από την ημέρα των εκλογών, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Πρόκειται για μια από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Το σκηνικό είναι έτοιμο για μία έκπληξη τον Οκτώβριο. Αυτό θα μπορούσε να είναι η παρουσίαση ενός νέου εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τον κ. Τραμπ. Θα μπορούσε να είναι ένας πόλεμος με το Ιράν ή ακόμα και μια σύγκρουση με την Κίνα. Ποια ακριβώς θα είναι η αναπάντεχη τροπή είναι άγνωστο. Αλλά θα είναι κάτι.
Εκλογές σαν αυτές δεν τελειώνουν χωρίς σαματά.
πηγή: Euro2day.gr