04/02/2023

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Η ένωση των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα


Γράφει ο Παναγιώτης Γέροντας

Ιστορικός 
Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1863, η Ιόνιος Βουλή ψηφίζει την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Ας θυμηθούμε τα ιστορικά γεγονότα. 

Ο βασιλέας Γεώργιος ο Α΄ είχε την εξαιρετική τύχη η Βασιλεία του να ξεκινήσει με έναν από τους καλύτερους οιωνούς, την προσάρτηση των Ιονίων Νήσων στον εθνικό κορμό. Αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα και στον βασιλέα Γεώργιο Α΄ ως προίκα από τη Μ. Βρετανία με σκοπό να τονωθεί η αγγλοφιλία της ελληνικής κοινής γνώμης και να περάσει το ελληνικό κράτος στην αγγλική σφαίρα επιρροής.

Στις 14 Νοεμβρίου 1863, οι εκπρόσωποι των Μ. Δυνάμεων αποδέχτηκαν την παραίτηση της Μ. Βρετανίας από την προστασία της Ιονίου Πολιτείας και αναγνώριζαν την ένωσή τους με το ελληνικό Βασίλειο. Ωστόσο, υπό καθεστώς ουδετερότητας, δεν θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν ή να σταθμεύσουν στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός τους ή ναυτικές μονάδες στα ύδατά τους. Αυτός ο τελευταίος όρος περιόριζε κατά πολύ την εθνική κυριαρχία στα νησιά και για τον λόγο αυτόν, ένας νέος πολιτικός, ο οποίος επρόκειτο εν συνεχεία να παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου, ο Χαρίλαος Τρικούπης, ως πληρεξούσιος της Ελληνικής Κυβέρνησης, έκανε έντονα διαβήματα στο Λονδίνο· χάρη δε και στη βοήθεια της Γαλλικής Κυβέρνησης, υπεγράφη το πρωτόκολλο της 25ης Ιανουαρίου του 1864. Αυτό καταργούσε τον περιορισμό των στρατιωτικών και ναυτικών μονάδων, τις οποίες είχε τη δυνατότητα η Ελλάδα να διατηρεί στα νησιά, περιορίζοντας έτσι την ουδετερότητα στην Κέρκυρα και τους Παξούς. Στις 21 Μαΐου του 1864, ο αρμοστής Henry Storks παρέδωσε στον έκτακτο απεσταλμένο της Ελληνικής Κυβέρνησης Θρασύβουλο Ζαΐμη, τα Ιόνια Νησιά. Ο βασιλέας επιβαίνοντας στο πλοίο Ελλάς έκανε περιοδεία στα ελληνικά νησιά και την 25η Μαΐου αποβιβάστηκε στην Κέρκυρα, όπου αφού έγινε δεκτός ενθουσιωδώς από τον κερκυραϊκό λαό, συναντήθηκε με τον τέως αρμοστή. Έπειτα, συνέχισε την περιοδεία στα υπόλοιπα νησιά. Τέλος, ήδη από τη 17η Μαΐου, το ατμόπλοιο Πατρίς της Ελληνικής Ατμοπλοϊκής Εταιρείας μετέφερε 800 άνδρες υπό τις διαταγές του υποστράτηγου Πίσσα για να αντικαταστήσουν τις απερχόμενες αγγλικές δυνάμεις.

Το 1865, υπεγράφη από τον βασιλιά, κατόπιν προτάσεως του Υπουργού των Ναυτικών Δ. Μπουντούρη, Β. Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο κατά τις ναυτικές παρατάξεις ἀπό τούδε καὶ εἰς τὸ ἑξῆς θὰ παιανίζεται ο Ὕμνος εἰς τήν Ἐλευθερίαν του Δ. Σολωμού, μελοποιημένος από τον μουσικό Μάντζαρο. Στη συνέχεια, το ποίημα του Σολωμού καθιερώθηκε ως Εθνικός Ύμνος.

Ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α’ σε νεαρή ηλικία.
Ο Χαρίλαος Τρικούπης σε νεαρή ηλικία.
Ο Δημήτριος Μπουντούρης.
Στη πρώτη εικόνα αναπαρίσταται η άφιξη του βασιλέως Γεωργίου του Α΄ στον Πειραιά (18 Οκτωβρίου 1863). Ο βασιλιάς επέβαινε στον ατμοδρόμωνα “Ελλάς”, ο οποίος συνοδευόταν από το αγγλικό δίκροτο “Revenge” και το γαλλικό “Algésiras”.
Στη προσωπογραφία εικονίζεται ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α’: με το πολιτικό του αισθητήριο και την ευελιξία του κατάφερε επί βασιλείας του να διατηρήσει την ισχύ του Θρόνου σε υψηλά επίπεδα. Στη δεύτερη προσωπογραφία εικονίζεται ο Χαρίλαος Τρικούπης ως νεαρός διπλωμάτης. Επέπρωτο στην συνέχεια να καταστεί με το εκσυγχρονιστικό του έργο ίσως ο πιο σημαντικός Έλληνας πολιτικός του 19ου αιώνα.

Στη τρίτη προσωπογραφία εικονίζεται ο Δημήτριος Μπουντούρης ή Βουδούρης ή Μπουδούρης (1814-1886), Έλληνας πολιτικός της Ελλάδας του 19ου αιώνα από την Ύδρα, πληρεξούσιος, βουλευτής και τρεις φορές υπουργός σε υπουργεία ναυτικών και εξωτερικών.
πηγή κεντρικής εικόνας: Σελιδοδείκτες 

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Translate »
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023