19/04/2024

Τα ΗΑΕ συζητούν με τις ΗΠΑ για απομάκρυνση του αμερικανικού στρατού από το Ιντζιρλίκ

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας 

 

 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται σε συνομιλίες με το Πεντάγωνο για τη μεταφορά των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, από την Τουρκία στο βασίλειο του Κόλπου, ανέφερε το Middle East Monitor.

Ο πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι, Μοχάμεντ Μπιν Ζαΐντ είναι επικεφαλής των συνομιλιών, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος, επικαλούμενος ένα ρεπορτάζ στο τοπικό New Khaleej, των ΗΑΕ, την Κυριακή.Τα ΗΑΕ συζητούν επίσης για οικονομικά και στρατιωτικά προγράμματα με το Πεντάγωνο και τα μεγάλα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, που σχετίζονται με τη νότια ακτή της Υεμένης και αρκετά κοντινά νησιά, σύμφωνα με το Middle East Monitor.

 

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τις κυβερνήσεις να κατηγορούν η μία την άλλη ότι βρίσκονται στη λάθος πλευρά των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή προκειμένου να αυξήσουν την περιφερειακή τους δύναμη και επιρροή. Οι στενοί δεσμοί της Τουρκίας με το Κατάρ έχουν αυξήσει τις εντάσεις.  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες “δεν έχουν σχέδια να τερματίσουν την παρουσία μας στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίk”, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Αντιστράτηγος Τόμας Κάμπελ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, της Τουρκίας.

“Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ για δεκαετίες, μετά από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης, και η συνεχιζόμενη παρουσία μας εκεί αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη και ισχυρή σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκίας”, είχε δηλώσει ο Κάμπελ.

 

πηγή:Capital.gr 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024