20/04/2024

Andre Vltchek: Ποιος ήταν ο Αμερικανός δημοσιογράφος που πέθανε στην Τουρκία

 

 

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος  Άντρε Βίλτσεκ βρέθηκε νεκρός  λίγο μετά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, πλησιάζοντας στο ξενοδοχείο  τους στην περιοχή Καράκιοϊ, ερχόμενοι από την επαρχία Σαμψούντας (προηγουμένως βρισκόταν στη Σερβία) με αυτοκίνητο με μισθωμένο οδηγό στο τιμόνι, η Ρόσι Ιντιρα Βίλτσεκ ανακάλυψε ότι ο σύζυγός της ήταν νεκρός καθώς προσπάθησε να τον ξυπνήσει και δεν ανταποκρινόταν. 

Η ιατρική βοήθεια που έφτασε ύστερα από κλήση της συζύγου διαπίστωσε το θάνατο του 57χρονου δημοσιογράφου. Η αστυνομία κατέγραψε το περιστατικό ως «ύποπτο θάνατο» και το σώμα του δημοσιογράφου μεταφέρθηκε στο Forensic Medicine Institution  για νεκροψία με τις εισαγγελικές αρχές της Κωνσταντινούπολης να ξεκινούν έρευνα για το θάνατό του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Βίλτσεκ είχε παράλυση στο ένα του πόδι και διαβήτη και έπαιρνε δύο τύπους φαρμάκων. 

 

Ο André Vltchek γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη (Λένινγκραντ) της Σοβιετικής Ένωσης, το 1962. Ο πατέρας του ήταν Τσέχος πυρηνικός φυσικός και η μητέρα του Ρωσίδα με κινέζικη καταγωγή ζωγράφος. Ο Vltchek μεγάλωσε στην Κεντρική Ευρώπη. Αργότερα πολιτογραφήθηκε Αμερικανός,  αφού του χορηγήθηκε άσυλο στις ΗΠΑ. Έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Χιλή, το Περού, το Μεξικό, το Βιετνάμ, τη Σαμόα και την Ινδονησία. Όπως είχε αποκαλύψει σε συνεντεύξεις του, αγαπούσε τα ταξίδια και θα ήθελε να μένει στην Ιαπωνία, ένιωθε όμως άνετα στη Χιλή και τη Κίνα και αγαπούσε ιδιαίτερα την Κούβα. 

Η γιαγιά του ήταν εκείνη που τον ώθησε στη συγγραφή, την οποία και θεωρούσε τη πιο σημαντική γυναίκα στη ζωή του. Σε συνέντευξη του το 2012 στην αγγλόφωνη εφημερίδα του Ιράν Tehran Times και στο δημοσιογράφο Kourosh Ziabari αναφέρει χαρακτηριστικά πως χάρη στη γιαγιά του έγινε συγγραφέας.  «Πολλά πράγματα που έκανα στη ζωή έγιναν ως φόρο τιμής σε αυτήν. Όμορφη και εύθραυστη γυναίκα, όπως ήταν όταν ήταν νέα και πολεμούσε τους Γερμανούς, υπερασπιζόμενη την πόλη της » (αναφέρεται στην πολιορκία του Λένιγκραντ από τους Γερμανούς.

Ο ίδιος δήλωνε πολίτης του κόσμου με θεωρούσε ότι αυτό οφειλόταν στην καταγωγή του. Συγκεκριμένα στην ίδια συνέντευξη είχε αναφέρει: 

«Η γιαγιά μου τόλμησε να ερωτευτεί και να παντρευτεί έναν άνδρα, έναν ανώτατο σοβιετικό κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος ήταν κινέζικης καταγωγής. Και όταν εκτελέστηκε, αν και αργότερα τον αποκατέστησαν και τον μετέτρεψαν ξανά σε «ήρωα», μετά τον θάνατο, δεν πρόδωσε ποτέ ούτε τη μνήμη του και προτιμούσε να πάει στη φυλακή, παρά να μετανοήσει δημόσια την απόφασή της να τον παντρευτεί. Πάντα πιστεύω ότι άνθρωποι διαφορετικών φυλών πρέπει να αναμειγνύονται: ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να φέρουμε ειρήνη και αρμονία και κατανόηση στον πλανήτη μας. Η επιρροή της γιαγιάς μου, φυσικά. Αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι το μείγμα αίματος και το οικογενειακό ιστορικό μου είναι τόσο περίπλοκα που από τότε που ήμουν παιδί, δεν ανήκα ποτέ σε κανένα σημείο. Έτσι μπορώ να ταιριάξω με οποιονδήποτε πολιτισμό ή ομάδα ανθρώπων. Και δεν αισθάνομαι πίστη σε καμία φυλή ή έθνος.»

 

Εξάλλου όπως τόνιζε στην προσωπική του σελίδα ήταν «επαναστάτης, διεθνιστής και globetrotter ο οποίος πολεμά ενάντια στον δυτικό ιμπεριαλισμό και το δυτικό καθεστώς που επιβάλλεται στον κόσμο».

 

Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής του δημοσιογραφίας κάλυψε ένοπλες συγκρούσεις στο Περού, το Κασμίρ, το Μεξικό, τη Βοσνία, τη Σρι Λάνκα, το Κονγκό, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, το Ανατολικό Τιμόρ, την Ινδονησία, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.Το 2004, δημιούργησε και σκηνοθέτησε μια ταινία ντοκιμαντέρ για τις σφαγές της Ινδονησίας το 1965 με τίτλο Terlena – Breaking of The Nation.

 

Andre Vltchek in Democratic Republic of Congo

Αμέσως μετά από τον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε τη Χιλή τον Φεβρουάριο του 2010, ο Vltchek ταξίδεψε στη Χιλή και δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο Chile Between Two Earthquakes.

Για την UNESCO, ο Vltchek έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία Tumaini σχετικά με την κοινωνική κατάρρευση και την καταστροφή που προκλήθηκε από πανδημία του HIV σε κοινότητες γύρω από τη λίμνη Βικτώρια στην Κένυα. Το 2012, έγραψε και σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ με τίτλο One Flew Over Dadaab για να απεικονίσει την 20ετή τραγωδία των Σομαλών προσφύγων στα μεγαλύτερα στρατόπεδα προσφύγων στον κόσμο.

 

Το 2015, ο Vltchek παρήγαγε και σκηνοθέτησε την ταινία ντοκιμαντέρ Rwanda Gambit, που μεταδόθηκε από το Press TV. Στόχος του είναι να αντιστρέψει την επίσημη αφήγηση για τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994. Τον Μάρτιο του 2019, ο Vltchek ήταν ο βασικός ομιλητής για το συλλαλητήριο “Όχι στο ΝΑΤΟ και τον Πόλεμο – Ναι στην Ειρήνη και την Πρόοδο”, που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά.

 

Geopolitics Editorial Team 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024