11/12/2024

Εμανουέλ Μακρόν – Ο νέος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Emmanuel_Macron_in_2019

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης* – LLB, LLM, MA

 

 

 

Οι πολιτικές αλλαγές σε ορισμένες πολύ ισχυρές χώρες αποτελούν θρυαλλίδα εξελίξεων στην γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και επηρεάζουν αρκετά διεθνή ζητήματα, ανάμεσα τους και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πέρα από τις επερχόμενες Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές στις 03/11, υπάρχουν ανακατατάξεις σε ορισμένες μεγάλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Λόγω του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται από τις 31/01/2020 εκτός ΕΕ και αναπόφευκτα έχει τεθεί στο περιθώριο των διπλωματικών τεκταινομένων. Αυτό το κενό καλύπτεται από τις δύο πλέον μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ, τη Γερμανία και τη Γαλλία που έχουν αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο. Από τη στιγμή που η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία της εξουσίας ύστερα από 15 χρόνια, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αναδειχθεί ως ο ισχυρότερος ηγέτης της ΕΕ.

Ο Emmanuel Macron (21/12/1977), είναι ο νεότερος Πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας. Ανέλαβε καθήκοντα στις 14/05/2017 σε ηλικία 39 ετών. Ο φιλέλληνας Πρόεδρος ηγείται της μοναδικής πλέον πυρηνικής δύναμης στην ΕΕ. Η Γαλλία που διαθέτει πληθώρα πυρηνικών εργοστασίων για πολιτικούς σκοπούς, υπολογίζεται ότι έχει 300 περίπου πυρηνικές κεφαλές. Μολονότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι διαχρονικά καλές, το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά στενές. Οι πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τον γαλλομαθή Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με τα κοινά ενεργειακά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, συνέβαλαν στη σύναψη εξόχως σημαντικών συμφωνιών,  μεταξύ άλλων την αγορά 18 πολεμικών αεροσκαφών τύπου Rafale. Επιπλέον, η ελληνική διπλωματία ευνοείται από ένα τυχαίο γεγονός που αξιοποιείται στο έπακρο. Πρόκειται για την προσωπική αντιπάθεια και αντιπαλότητα μεταξύ των Προέδρων της Γαλλίας και της Τουρκίας. Το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) και άλλοι αξιωματούχοι καταφέρονται προσωπικά με σκαιότατους χαρακτηρισμούς εναντίον του Γάλλου Προέδρου, έχει κλονίσει σε πρωτοφανή βαθμό τις γαλλοτουρκικές σχέσεις. Αυτό το μπαράζ εχθρικών και ειρωνικών δηλώσεων μας ευνοεί εις διπλούν αφού αφενός αναγκάζει τον Πρόεδρο Μακρόν να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του απέναντι στην Τουρκία και αφετέρου να υποστηρίζει με ιδιαίτερη θέρμη τα ελληνικά δίκαια (Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας). Σε επικοινωνιακό επίπεδο, ο χαρισματικός πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας προβάλει με ευρηματικούς τρόπους τον εαυτό του ως τον φυσικό ηγέτη της ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τιτιβίσματα (tweets) που κάνει στα ελληνικά στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Φυσικά στις διεθνείς σχέσεις δεν πρέπει να λησμονείται ποτέ η γνωστή ρήση που αποδίδεται στον πρώην Βρετανό Πρωθυπουργό Λόρδο Πάλμερστον: “Τα έθνη δεν έχουν σταθερούς φίλους ή εχθρούς. Έχουν μόνο σταθερά συμφέροντα.” Επομένως ως πολίτες πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί και ότι κανείς ηγέτης και καμία χώρα δεν θα μας υπερασπιστεί διπλωματικά ή πόσο μάλλον στρατιωτικά εξαιτίας κάποιας συμπάθειας ή αλληλεγγύης. Η Γαλλία έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή μας και θέλει να τα προασπίσει. Επιπλέον παραδοσιακά η Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικό πελάτη για την Γαλλική αμυντική βιομηχανία για πάνω από έναν αιώνα. Αναφέρεται ως παράδειγμα ότι η Πατρίδα μας πολέμησε και νίκησε στους δύο Βαλκανικούς πολέμους την περίοδο 1912-1913 με γαλλικά οπλικά συστήματα. Στον αντίποδα η Τουρκία παραδοσιακά εξοπλίζεται και έχει στενές σχέσεις με τη Γερμανία.

Εν κατακλείδι, το γεγονός ότι οι Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα διεξαχθούν σε 1,5 χρόνο (08/04/2022), μας ευνοεί ιδιαίτερα και καθιστά τον Πρόεδρο Μακρόν υψίστης σημασίας εταίρο για την πατρίδα μας αφού πέρα από τις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις, λόγω των προαναφερθέντων στοιχείων, οι επιμέρους σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας δεν αναμένεται να βελτιωθούν.

 

 

 

*Ο Μιχάλης Αράπης είναι Νομικός με μεταπτυχιακά στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας στον Κυβερνοχώρο.  Παράλληλα, είναι Πρόεδρος – Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων ΗΒ και Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας

 

Σημείωση: Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερία Ελευθερία του Λονδίνου (24/9/20) 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!