Πιστεύετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο νοιάζεται για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ;
Του Sam Lowe
Παρά το γεγονός ότι η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι δημοφιλής σε πολλούς στο κόμμα των συντηρητικών δεν φαίνεται ωστόσο να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Βρετανία.
Νωρίτερα φέτος, για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε προτεραιότητα στην ταχεία διάθεση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών 5G – συμπεριλαμβανομένης και της Huawei – σχετικά με την άμεση σχέση με τις ΗΠΑ (η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου άλλαξε τελικά, ωστόσο αυτό είχε να κάνει περισσότερο με τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ και το αντι-κινεζικό αίσθημα λόγω κορονοϊού παρά την εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας). Το κύριο ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι πραγματικά με τις ΗΠΑ αλλά είναι με τον ίδιο τον εαυτό του. Το Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει τι πρέπει να κάνει κάποιες παραχωρήσεις για να συνάψει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά οι παραχωρήσει είναι πιθανό να μην είναι δημοφιλείς στην χώρα.
Γιατί πιστεύετε ότι η Ε.Ε. πρέπει να “πρασινίσει” τις εμπορικές της συμφωνίες;
Η συμφωνία Mercosur, για παράδειγμα δεν έχει καμία πιθανότητα να υπογραφεί εκτός εάν δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ. Έχουμε ήδη δει την ΕΕ να συμμορφώνεται με τη συμφωνία του Παρισιού ως ρήτρα για μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες (επιτρέποντας την αναστολή της συμφωνίας σε περίπτωση παραβίασης), αλλά αυτό πιθανώς δεν θα είναι αρκετό. Τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένουν οι εμπορικές παραχωρήσεις να εξαρτηθούν από τη συμμόρφωση με ένα ευρύτερο φάσμα κριτηρίων αειφόρου ανάπτυξης.
Ένα ενδιαφέρον “πράσινο” ζήτημα που ξεκίνησε από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι οι υφιστάμενες ευρωπαϊκές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου διαχωρίζουν το εμπόριο ηλεκτρικών οχημάτων. Με απλά λόγια, οι κανόνες σχετικά με τα κριτήρια που θα πρέπει να τηρούν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα καθιστούν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, τα ηλεκτρικά οχήματα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένα εμπόριο απαλλαγμένο από δασμούς.
Αυτό οφείλεται στους κανόνες των κριτηρίων προέλευσης της μπαταρίας η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της αξίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η μπαταρία μπορεί να θεωρηθεί “ξένη” ακόμα και αν έχει συναρμολογηθεί εντός της Ε. Ε.. Σύμφωνα με πληροφορίες το Ηνωμένο βασίλειο έχει προτείνει νέα κριτήρια προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα ωστόσο το Brexit καθιστά δύσκολη την εμπλοκή της Ε.Ε.. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί: δεν είναι καλό για την Ε.Ε. να έχει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που να “τιμωρεί” το “πράσινο” εμπόριο.
Πόσο σημαντική είναι η εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου – Ιαπωνίας;
Το Brexit θεωρήθηκε από τους Ιάπωνες και τις ιαπωνικές εταιρείες – που είχαν επενδύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και το θεωρούσαν σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά της ΕΕ – ως παραβίαση της εμπιστοσύνης από τους Βρετανούς. Αυτή η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου κατευθύνεται προς την αποκατάσταση ορισμένων ζημιών και την επαναφοράς των σχέσεων των δύο χωρών. Αναπόφευκτα, πολλοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν να μάθουν εάν η συγκεκριμένη συμφωνία εμπορίου είναι καλύτερη ή χειρότερη από αυτή που έχει συνάψει η Ε.Ε. με την Ιαπωνία. Είναι σε μεγάλο βαθμό το ίδιο, αλλά με κάποιες διαφορές που αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου. Στα χαρτιά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ελαφρώς λιγότερη πρόσβαση στην αγορά που σχετίζεται με τη γεωργία από ότι έχει η Ε.Ε.. Αλλά η συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Ιαπωνίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα φιλόδοξο ψηφιακό κεφάλαιο (σε αντίθεση με αυτών της ΕΕ και Ιαπωνίας), φιλελεύθερους κανόνες σχετικά με τα κριτήρια προέλευσης και ελαφρώς πιο γενναιόδωρες διατάξεις σχετικά με την προσωρινή κυκλοφορία ανθρώπων.
πηγή: Capital.gr