20/04/2024

Τουρκική προπαγάνδα: μεγαλώνοντας γενιές φανατικών

CUMHURBASKANI RECEP TAYYÄ°P ERDOGAN, CUMHURBASKANI SARAYI'NDA DEVLET OVUNC MADALYASI TEVCIH TORENI'NE KATILDI. TORENDE VAZIFE MALULU VE GAZILERE, DEVLET OVUNC MADALYALARI VERILDI. TORENE BASBAKAN AHMET DAVUTOGLU VE GENELKURMAY BASKANI ORGENERAL NECDET OZEL DE KATILDI. FOTOGRAF: ANKARA (DHA)

Γράφει ο Γρηγόρης Μπρόζος 
Φοιτητής οικονομικού ΑΠΘ

 

Το 2006,  ο Τούρκος ναύαρχος Τζεμ Γκουρντενίζ εκπονεί ένα νέο δόγμα, ένα νέο όραμα για την Τουρκία. Η ιδέα του εν αποστρατεία (σήμερα) ναυάρχου είναι η τουρκική κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το δόγμα δεν είναι άλλο από την Γαλάζια Πατρίδα ( Mavi Vata ). Η Γαλάζια Πατρίδα τα τελευταία χρόνια όχι απλά έχει υιοθετηθεί από το τουρκικό κράτος, αλλά έχει μονοπωλήσει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας. Όλο και περισσότερα επίσημα χείλη, με πρώτο και άκρως επιθετικό τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν αλλά και πλήθος κυβερνητικών, στρατιωτικών αξιωματούχων, ακαδημαϊκών και άλλων, μιλούν για την τουρκική θαλάσσια επέκταση. Φυσικά, το τελευταίο διάστημα,  δεν έμειναν μόνο στα λόγια, καθώς προχώρησαν σε πολλές συμβολικές κινήσεις όπως η εκπόνηση χαρτών που συνοδεύουν ομιλίες δημοσίων προσώπων, αλλά και ουσιαστικές κινήσεις όπως η ισχυροποίηση του τουρκικού στόλου. Συγκεκριμένα, το Ναυαρχείο προχώρησε στην ναυπήγηση του αεροπλανοφόρου ελαφριού τύπου ( light aircraft carrier) TCG Anadolu η κατασκευή του οποίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο έτος. Παράλληλα, από το 2017, οι Τούρκοι παρήγγειλαν από του Γερμανούς την κατασκευή 6 υποβρυχίων τύπου 214 (submarine type 214). H Ελλάδα διαθέτει 4  τέτοια υποβρύχια τα οποία από το 2010 μας δίνουν την υπεροχή στο Αιγαίο, υπεροχή που η Τουρκία προσπαθεί να εξισορροπήσει.

 Όμως η τουρκική ηγεσία έχει τραβήξει το σχοινί περαιτέρω. Τους τελευταίους μήνες οι Ερντογάν, Ακάρ, Τσαβούσογλου και πολλοί άλλοι αναφέρονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Εδώ κρύβεται η μεγάλη διαφορά με άλλες Ελληνοτουρκικές κρίσεις, καθώς και ο  κίνδυνος, μεγαλύτερος από οποιοδήποτε νέο πλοίο ή υποβρύχιο. Στις 30 Αυγούστου ο Ερντογάν σε ομιλία υποστήριξε ότι βάση του διεθνούς δικαίου η Τουρκία έχει το δικαίωμα να επέμβει στο Καστελόριζο για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της εκεί. Λίγο πριν, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι κατηγόρησε την Ελλάδα για παράνομη στρατικοποίηση του Καστελόριζου. Έπειτα, τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε ένα βήμα παρακάτω στο δρόμο των προκλήσεων. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ‘’ Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν νησιά και νησίδες που η κυριαρχία τους δεν είναι σαφής ‘’. Το τούρκικο θράσος κορυφώθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, Χουλουσί Ακάρ, να κάνει λόγο πως η Ελλάδα κρατάει 18 νησιά στο Αιγαίο χωρίς καμία σύμβαση. Κάνει λόγο δηλαδή για Ελληνική διοίκηση και όχι Ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Αυτά είναι μερικά χαρακτηρίστηκα αποσπάσματα των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων. Στην πραγματικότητα οι λεκτικές προκλήσεις από τους γείτονες είναι χιλιάδες και κάθε μέρα εμπλουτίζονται με προκλητικότητα και επιθετικότητα.

 Ας προσπαθήσουμε να δούμε τι βρίσκεται πίσω από τις αυτές τις λέξεις. Πάντοτε οι Τούρκοι είχαν μία επιθετική ρητορική βασισμένη σε ανύπαρκτα επιχειρήματα σχετικά με το Αιγαίο. Τον τελευταίο χρόνο όμως τα πράγματα παίρνουν μία άλλη τροπή. Πλέον η τούρκικη ηγεσία δεν συντηρεί απλά ένα τεταμένο κλίμα. Επαναλαμβάνει συνεχώς την αδικία που έχει υποστεί το κράτους τους σχετικά με το καθεστώς στο Αιγαίο. Προσπαθούν να πείσουν για τη μη νόμιμη Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Κυρίως όμως προσπαθούν να πουν ότι έχουν δικαίωμα να επέμβουν σε – κατά αυτούς- αμφισβητούμενες περιοχές βάση ιστορικών και νομικών στοιχείων. Αυτή όλη η προπαγάνδα έχει σαν στόχο το εσωτερικό της Τουρκίας. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν στους Τούρκους πολίτες το αίσθημα της αδικίας και την υποχρέωση της εκδίκησης. Σίγουρα δεν θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας τους, όμως η συστηματική επανάληψη της προπαγάνδας θα κερδίσει ένα μεγάλο μέρος, ίσως και την πλειοψηφία. Αυτά τα επικίνδυνα αισθήματα που μεγαλώνουν δίπλα μας έχουν το στοιχείο της διαχρονικότητας. Ακόμα και αν η παρούσα τουρκική κυβέρνηση φύγει, τα αισθήματα αυτά θα μείνουν στον λαό. Θα μείνουν και μάλιστα θα είναι αυτά που θα καθορίζουν τις ενέργειές τους και το εκλογικό τους προφίλ στο μέλλον. Εάν βέβαια τέτοιες ιδέες βρουν έφορο έδαφος και γιγαντωθούν σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Καθώς θα είναι απέναντι από έναν υπερδιπλάσιο λαό που είναι έτοιμος διά του ξίφους να υφαρπάξει ό,τι του έχουν πει πως του ανήκει.

 

 

 

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Daily Sabah

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024