25/07/2024

Η πιο μακροχρόνια σύγκρουση στην Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοηθεί

του Thomas de Wall
Carnegie Moscow Center 

 

“Εάν στην πρώτη πράξη ενός έργου έχεις κρεμάσει ένα πιστόλι στον τίτλο, τότε στη δεύτερη πράξη αυτό το όπλο πρέπει να πυροβολήσει”.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος έχει περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαπραγματευτεί για τη διαφωνία μεταξύ Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη μακροβιότερη σύγκρουση στην ευρύτερη Ευρώπη, λατρεύει αυτό το απόσπασμα του Anton Chekhov.

Την Κυριακή, 26 χρόνια μετά από τη συμφωνία για την κατάπαυση πυρός την οποία τήρησαν σε μεγάλο βαθμό και οι δύο πλευρές, το πιστόλι πυροβόλησε. Ξέσπασαν έντονες μάχες. Γιατί τώρα; Εξαιτίας των μακροχρόνιων αντιδράσεων που δεν εκδηλωνόταν, αλλά επίσης και εξαιτίας μιας ειδικής ιστορικής στιγμής.

 

Να μην ξεχάσει κανείς, αυτή είναι η παλαιότερη εθνοτική-εδαφική σύγκρουση στον μετά-σοβιετικό χώρο. Η διαφωνία ξεκίνησε ως πολιτική σύγκρουση το 1988, κάνοντας τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να χάσει τον ύπνο του. Μετατράπηκε σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν καθώς διαλύθηκε η ΕΣΣΔ. Οι δύο πλευρές σταμάτησαν να πολεμούν το 1994 μετά από μια –με ρωσική διαμεσολάβηση- κατάπαυση πυρός, αφήνοντας μια αρμενική στρατιωτική νίκη. Αλλά η σύγκρουση από μόνη της δεν επιλύθηκε. Το Αζερμπαϊτζάν έχασε όχι μόνο την αμφισβητούμενη περιοχή του Καραμπάχ, το οποίο είχε πλειοψηφία αρμένικου πληθυσμού στις σοβιετικές εποχές, αλλά –μερικώς ή ολικώς- επτά περιοχές του Αζερμπαϊτζάν οι οποίες ποτέ δεν ήταν υπό αμφισβήτηση, αλλά εξακολουθούν να ελέγχονται από αρμενικές δυνάμεις.

Μετά από το 1994, η ζώνη κατάπαυσης πυρός θα μπορούσε να είναι ήσυχη, μερικές φορές για χρόνια, αλλά ποτέ δεν υπήρξε ανακωχή στην επιθετική ρητορική μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν υπήρχαν ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή. Ενώ και οι δύο χώρες προχώρησαν σε μια μεγάλη στρατιωτικοποίηση, αγοράζοντας βαρύ εξοπλισμό, επιθετικά αεροσκάφη, drones και πυραύλους μεγάλης εμβέλειας.

Για τέσσερις ημέρες τον Απρίλιο του 2016, το όπλο του Chekhov πυροβόλησε, και περίπου 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πριν οι Ρώσοι βρεθούν σε θέση να διαμεσολαβήσουν άλλη μία κατάπαυση πυρός. Οι συγκρούσεις αυτή την εβδομάδα μοιάζουν ακόμη πιο σοβαρές. Δεδομένου ότι οι λαϊκές προσδοκίες και στις δύο κοινωνίες ήταν πολύ υψηλές, θα είναι πιο δύσκολο για τους ηγέτες να σταματήσουν σύντομα και να δηλώσουν ότι είναι νικητές. Ο κίνδυνος κλιμάκωσης και μιας μαζικής καταστροφής, είναι ανησυχητικά υψηλός.

Δύο νέοι παράγοντες κάνουν την κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ο πρώτος είναι ότι ενώ, όπως συνήθως, οι περισσότερες χώρες ζητούν αποσυγκέντρωση και κατάπαυση του πυρός, για πρώτη φορά, μια μεγάλη δύναμη και γείτονας – η Τουρκία – υποστηρίζει ανοιχτά ένα από τα μέρη στη σύγκρουση, το Αζερμπαϊτζάν. Για σχεδόν 30 χρόνια, η Τουρκία είναι μέλος του μοναδικού διεθνούς οργανισμού που μεσολαβεί στη σύγκρουση, η λεγόμενη Ομάδα του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία (ΟΑΣΕ) στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η Τουρκία ανέκαθεν έδινε πολιτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά χαλιναγωγούσε τον Τούρκο αδελφό της στο Μπακού, ζητώντας την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης. Εκείνες οι μέρες έχουν τελειώσει και η γεωπολιτική ισορροπία που επικρατούσε γύρω από τη σύγκρουση έχει σπάσει.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγκιστρώθηκαν. Από το 1998 η Ουάσιγκτον είναι ένας από τους τρεις συμπροέδρους της προσπάθειας διαμεσολάβησης της Ομάδας του Μινσκ. Μάλιστα, το 2001, οι πρόεδροι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν στο Key West της Φλόριντα, σε μια προσπάθεια μεσολάβησης των ΗΠΑ που φάνηκε εν συντομία να προσφέρει λύση στη σύγκρουση. Ωστόσο, στις 27 Σεπτεμβρίου, η Ουάσιγκτον ήταν η τελευταία χώρα που εξέδωσε δήλωση.

 

Αυτό αποτελεί ένδειξη μιας γενικής αμερικανικής υποχώρησης από το ενδιαφέρον σε αυτήν την περιοχή, και ίσως σε αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση, στοιχεία που δείχνουν ότι ο πρόεδρος – χορηγός του ατελείωτου Πύργου Τραμπ στο Μπακού – βλέπει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν μόνο από επιχειρηματική σκοπιά.

Είναι επίσης ένα ευρύτερο σύμπτωμα ενός κόσμου στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενεργούν για να εξουδετερώσουν τις περιφερειακές συγκρούσεις. Το Καραμπάχ είναι, τελικά, η τρίτη ζώνη σύγκρουσης στην οποία η Τουρκία αντιμετωπίζει τη Ρωσία, μετά τη Συρία και τη Λιβύη.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είχε ποτέ ρόλο σε αυτήν τη σύγκρουση, σε αντίθεση με τα Βαλκάνια. Όταν ξεκίνησε η ένοπλη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη δεκαετία του 1990, η ΕΕ δεν είχε τις φιλοδοξίες για τον γεωπολιτικό ρόλο που έχει τώρα. Από το 1998, η Γαλλία είναι ο τρίτος διαμεσολαβητής, αλλά, παρά τις περιοδικές παρεμβάσεις των Γάλλων προέδρων, δεν είναι δυνατή η  επίλυση της σύγκρουσης.

Η Ρωσία, και ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov συγκεκριμένα, παραμένει ο πιο ενεργός διαμεσολαβητής και ο μόνος παράγοντας με πραγματική ικανότητα να πείσει και τις δύο πλευρές να κηρύξουν νέα κατάπαυση πυρός. Αλλά όπως πάντα, η Μόσχα περιορίζεται από τις πυκνές διμερείς ατζέντες που έχει με το Μπακού και το Ερεβάν, και από την επιφυλακτικότητα που έχουν κατά παράδοση τόσο οι Αρμένιοι όσο και οι Αζέροι για τις ρωσικές προθέσεις στην περιοχή. η Ρωσία δεν θα είναι ποτέ σε θέση να συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία μόνη της.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε πολλές αχρησιμοποίητες διεθνείς δυνατότητες. Έχουν περάσει χρόνια με καταστροφική διπλωματική δραστηριότητα και συζητήσεις σχετικά με τη διατύπωση ενός εγγράφου-πλαισίου που χρονολογείται από το 2006 ή για το πόσες οθόνες του ΟΑΣΕ πρέπει να τοποθετούνται επί τόπου.

 

Υπάρχει μια ισχυρή και τραγική αίσθηση déjà vu  αυτή την εβδομάδα. τον Μάιο του 2016, μετά από τον τελευταίο γύρο των έντονων συγκρούσεων, οι δύο πρόεδροι πήγαν στη Βιέννη και υπό πίεση από τον Lavrov και τον τότε Αμερικανό ΥΠΕΞ John Kerry, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις απαιτήσεις που είχαν κάνει οι άλλοι εδώ και καιρό. Η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε στα μέτρα για την ενίσχυση της κατάπαυσης του πυρός, που ήταν η βασική ανησυχία των Αρμενίων. Οι Αρμένιοι συμφώνησαν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων “για μια συνολική διευθέτηση”, που ήταν το βασικό αίτημα των Αζέρων.

Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να έχει αποκομίσει κάποιο όφελος από την τραγωδία του 2016, αλλά πολύ γρήγορα και οι δύο πλευρές παραβίασαν τις δεσμεύσεις τους και ως συνήθως, οι διεθνείς διαμεσολαβητές δεν προσπάθησαν να κάνουν το Μπακού και το Έρεβαν να κρατήσουν τον λόγο τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται υπό την αιγίδα της Ομάδας του Μινσκ, αλλά έχουν γίνει καθαρά τεχνικές, χωρίς πραγματική ουσία. Αυτό το κενό στον πραγματικό διάλογο ήταν ο σημαντικός παράγοντας που  συνέβαλε στο σπιράλ των μαχών αυτής της εβδομάδας. Η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν είχε σταματήσει να πιστεύει ότι η σημερινή Αρμενική κυβέρνηση ήταν έτοιμη για νέες ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί μπορεί να θρηνούν για αυτήν την μακρινή σύγκρουση στους λόφους του Καυκάσου, με ένα απροειδοποίητο όνομα, αλλά τελικά δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να ασχοληθούν με αυτό πιο σοβαρά – και σε συνεργασία με τη Ρωσία, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους σε άλλα θέματα. Η εμπλοκή της Τουρκίας, η εγγύτητα του Ιράν και η παρουσία μεγάλων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου καθιστούν την περιοχή μια περιοχή όπου μια τοπική φλόγα μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε διεθνή πονοκέφαλο. Υπάρχει επίσης, φυσικά, μια ανθρωπιστική επιταγή. Την τελευταία φορά περίπου, περίπου 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους. Είναι απαράδεκτο το ίδιο πράγμα να συμβεί και πάλι σε δύο ευρωπαϊκές χώρες. Το 1992, η νεοσυσταθείσα Ομάδα του Μινσκ ζήτησε διεθνή διάσκεψη για την επίλυση της σύγκρουσης, αλλά ποτέ δεν συνέβη. Είναι καιρός να συγκαλέσετε αυτό το συνέδριο.

 

 

 

Σημείωση: Μια πιο σύντομη έκδοση αυτού του άρθρου δημοσιεύθηκε στο Politico στις 29 Σεπτεμβρίου με τίτλο: US power vacuum risks escalating violence in Armenia-Azerbaijan. Τη μικρότερη αυτή εκδοχή μπορείτε να τη διαβάσετε σε μετάφραση ΕΔΩ

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024