Η αβελτηρία της υποβάθμισης της Ναυτικής Διοικήσεως Βορείου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη σε Ναυτικό Σταθμό

Πηγή φωτογραφίας; https://www.hellenicnavy.gr/el/istoria/100-gr/organosi/arxigeio-stolou/naftiki-dioikisi-voreiou-ellados

Του Δημήτρη Τσαϊλά*

Η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος (ΝΔΒΕ) έχει υπό τον επιχειρησιακό της έλεγχο τους λιμένες της Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης και Βόλου. Η μεσημβρινή γραμμή (νοητή κάθετη προς βορά) από την Αλεξανδρούπολη, ενώνεται γεωγραφικά με τη Βαλτική και οριοθετεί τις αμερικανικές προτεραιότητες για την ενέργεια και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη μητροπολιτική είσοδο στη βαλκανική ενδοχώρα σε μια περίοδο όπου τα Βαλκάνια ανασυγκροτούνται και υφίστανται έντονοι εθνοτικοί και θρησκευτικοί ανταγωνισμοί, οπότε αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της.  Επίσης ο γεωγραφικός παράλληλος που ενώνει την Αλεξανδρούπολη-Καβάλα-Θεσσαλονίκη θεμελιώνει τα «σκληρά σύνορα» της αμερικανικής επιρροής στην Ευρώπη πίσω από τα οποία στοιχίζονται οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο καθηγητής διεθνούς δικαίου του ΑΠΘ Μίλτος Σαρηγιαννίδης σε άρθρο του με τίτλο: Η επίσκεψη Πομπέο και το τέλος (;) μιας δύσκολης τριγωνικής σχέσης, στο Liberal.gr την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020.

Όσοι ασχολούμαστε με τη στρατηγική και ασφάλεια, αναγνωρίζουμε ότι το φάσμα των μελλοντικών δυνατοτήτων μας, με απλά λόγια θα λέγαμε πως, είναι μια πολύ περίπλοκη εξίσωση η οποία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από μη αναγνωρίσιμες αιτίες και υπόκειται σε ανθρώπινα ελαττώματα και αδυναμίες για να παρέχει ακόμη και ένα ελάχιστο βαθμό εμπιστοσύνης στις περισσότερες προβλέψεις. Ωστόσο, οι στρατιωτικοί με τη νέα δομή δυνάμεως, πρέπει να οραματιστούν και να προετοιμαστούν για τους πολέμους του μέλλοντος. Οι αποφάσεις σχετικά με την υψηλή στρατηγική και τη χρήση σκληρής ισχύος, η πρόσκτηση νέων οπλικών συστημάτων, ο σύγχρονος αμυντικός εξοπλισμός, τα δόγματα μάχης, η εκπαίδευση και η οργάνωση των διοικήσεων απλά δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να ξεσπάσει ο επόμενος πόλεμος. Η προσαρμοστικότητα, η προβλεπτικότητα, ο προγραμματισμός και η προνοητικότητα (τα πέντε προ) ήταν ανέκαθεν βασικό χαρακτηριστικό των επιτυχημένων στρατιωτικών. Γι’ αυτό οι στρατιωτικοί πρέπει να προετοιμαστούν με σκοπό να αποφύγουν να είναι εντελώς λάθος.

Η μετάπτωση της (ΝΔΒΕ) σε ναυτικό σταθμό, ουδέν όφελος σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό θα προσφέρει. Απεναντίας υποδεικνύει μια γεωστρατηγική υποβάθμιση τουλάχιστο του Πολεμικού Ναυτικού στη Βόρειο Ελλάδα.

Κλείνοντας, γνωρίζουμε ότι η ιστορία του πολέμου μας ενημερώνει πως ο αιφνιδιασμός είναι μια σημαντική αρχή πολέμου, καθώς ακόμη και οι καλύτερα εκπαιδευμένοι στρατοί ανακαλύπτουν ότι οι πρώτες ώρες της μάχες μπορούν να ξεδιπλωθούν με εκπληκτικά απρόβλεπτους τρόπους. Προλαβαίνει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου να διορθώσει την απόφαση που έχει λάβει. Όπως λέμε στα ταχέα σκάφη στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν έχει σημασία αν η ταχεία απόφασή σου είναι λάθος. Αντίθετα, αυτό που έχει σημασία είναι η ικανότητα σου να τη διορθώσεις άμεσα όταν φτάσει η στιγμή.

 

 

*Ο Υποναύαρχος ε.α. Δημήτριος Τσαϊλάς είναι Senior Researcher  of Strategy International και Member of Institute for National and international Security. Διετέλεσε Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος.

 

 

 

 

Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Μακεδονία την Κυριακή 4/10 

 

πηγή: Anixneuseis.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023