29/03/2024

Πώς επιδρά η ασθένεια Τραμπ (covid19) στην τηλεμαχία των υποψήφιων αντιπροέδρων

U.S. President Donald Trump accompanied by Vice President Mike Pence arrives at a campaign rally in Newport News, Virginia, U.S., September 25, 2020. REUTERS/Tom Brenner TPX IMAGES OF THE DAY

Η τηλεμαχία των υποψήφιων αντιπροέδρων στις ΗΠΑ έχει λάβει άλλες διαστάσεις μετά τη μόλυνση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από covid19  και με τα ερωτήματα για την πραγματική κατάσταση της υγείας του να παραμένουν αναπάντητα λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Το μοναδικό ντιμπέιτ μεταξύ του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και της γερουσιαστή Κάμαλα Χάρις θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στο Σολτ Λέικ Σίτι, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι ο Τραμπ, αλλά και πολλοί συνεργάτες και σύμβουλοί του, προσβλήθηκαν από covid-19.

Η πίεση στον Πενς, που συχνά παραμένει στη σκιά του Τραμπ, είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται δέκα μονάδες πίσω από τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν σε εθνικό επίπεδο, με πολλούς ψηφοφόρους να κατηγορούν την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού.

Ο Πενς πρέπει να αποδείξει στους ψηφοφόρους ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την προεδρία, αν χρειαστεί, και παράλληλα να υπερασπιστεί τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, που έχει σκοτώσει σχεδόν 210.000 Αμερικανούς, από τον Τραμπ.

Από την πλευρά της η Χάρις πρέπει να αποδείξει στους Αμερικανούς ότι και εκείνη θα μπορούσε να αναλάβει την προεδρία, αν χρειαστεί, εφόσον στις εκλογές κερδίσει ο 77χρονος Μπάιντεν.

Διαφορετική η τηλεμαχία των υποψηφίων αντιπροέδρων

Παραδοσιακά η τηλεμαχία των υποψηφίων αντιπροέδρων δεν προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ την παρακολουθούν και λιγότεροι.

«Αυτή η τηλεμαχία είναι διαφορετική», σχολίασε ο Κρίστοφερ Ντέβιν του πανεπιστημίου Ντέιτον. «Κάποιοι ίσως ανησυχούν για τον Μάικ Πενς και για τις επιδόσεις του, αν κληθεί (να αναλάβει την προεδρία). Και υπάρχουν αμφιβολίες για την υγεία του Τζο Μπάιντεν», εξήγησε.

Μετά την επεισοδιακή τηλεμαχία του Τραμπ με τον Μπάιντεν, όπου κυριάρχησαν οι προσβολές και όχι τα επιχειρήματα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος καλείται τώρα να αλλάξει το κλίμα.

Ο Πενς θεωρείται χαρισματικός ομιλητής, ενώ παλαιότερα, όταν ήταν βουλευτής, είχε ραδιοφωνική εκπομπή. Πολλοί εκτιμούν ότι θα είναι πιο αποτελεσματικός από τον Τραμπ στη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων.

«Ο αντιπρόεδρος μπορεί να παρουσιάσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Τραμπ πιο πειστικά και προσεκτικά από σχεδόν οποιονδήποτε άλλο», σχολίασε ο Μάικλ Στιλ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Πενς στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Είναι σε θέση να συμμετάσχει σε μια πιο ισχυρή ανταλλαγή απόψεων», επεσήμανε. «Όμως δεν ξέρω πόση σημασία έχει αυτό», πρόσθεσε.

Αυστηρά μέτρα

Εξάλλου το πρωτόκολλο για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού στη διάρκεια της τηλεμαχίας την Τετάρτη θα είναι πιο αυστηρό μετά τη μόλυνση του Τραμπ.

Πενς και Χάρις θα βρίσκονται σχεδόν τέσσερα μέτρα μακριά από ένας από τον άλλο, ενώ θα τους χωρίζει πλεξιγκλάς, έπειτα από αίτημα της ομάδας του Μπάιντεν.

Όσοι παρευρεθούν ζωντανά στην τηλεμαχία, περιλαμβανομένων των δημοσιογράφων, θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού και να φορούν μάσκα. Όποιος δεν φορά μάσκα «θα βγαίνει έξω», εξήγησε η επιτροπή αρμόδια για το ντιμπέιτ.

Οι μάσκες ήταν υποχρεωτικές για όσους ήταν παρόντες στην τηλεμαχία του Τραμπ με τον Μπάιντεν, όμως κάποιοι, ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειας του Αμερικανού προέδρου, τις είχαν βγάλει.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024