25/04/2024

Τι σημαίνει η σύγκρουση Πάπα-Πομπέο

Claudio Peri/EPA, via Shutterstock

Του Κώστα Ράπτη

Οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις εκατέρωθεν απόψεις σε πνεύμα “σεβασμού, ανοικτού διαλόγου και εγκαρδιότητας”. Κοινώς δεν βρήκαν και πολλά σημεία επαφής. Τουλάχιστον αυτή η ερμηνεία προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Αγίας Έδρας, Ματέο Μπρούνι σχετικά με τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο με τον οιονεί ομόλογό του καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν και τον άμεσο βοηθό του τελευταίου, τον Γραμματέα για τις σχέσεις με τα κράτη, αρχιεπίσκοπο Πολ Γκάλαχερ.

Αποτελεί άλλο ένα “κατόρθωμα” της αμερικανικής διπλωματίας επί Πομπέο το γεγονός ότι οι σχέσεις με την Αγία Έδρα γνωρίζουν τριβές. Το αποδεικνύει άλλωστε αυτό η επιλογή του Πάπα Φραγκίσκου να ακυρώσει (σε αυστηρή εκδοχή του πρωτοκόλλου, εφόσον ο Πομπέο δεν αποτελεί αρχηγό κράτους) την συνάντησή του με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι λόγοι για την υποβάθμιση της επίσκεψης Πομπέο στο Βατικανό είναι δύο: σε πρώτο επίπεδο, ο Πάπας δεν θα ήθελε να δεχθεί παραμονές των αμερικανικών εκλογών ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ διότι αυτό θα ερμηνευόταν ως εκδήλωση προτίμησης και παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Αλλά ακόμη και αν δεν πλησίαζαν οι αμερικανικές εκλογές, δεν περισσεύουν στο Αποστολικό Ανάκτορο οι διαθέσεις για μία συνάντηση με τον Πομπέο – καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών “ήρξατο χειρών αδίκων”, θεωρώντας ότι μπορεί να ασκήσει δημοσίως πιέσεις στη βατικάνεια διπλωματία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Κίνα. Σε άρθρο του στο γνωστό αμερικανικό θρησκευτικό ηλεκτρονικό περιοδικό Fist Things στις 18 Σεπτεμβρίου ο Πομπέο εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην προσπάθεια της Αγίας Έδρας να ανανεώσει την συμφωνία που συνήψε προς διετίας με το Πεκίνο και εκπνέει στα τέλη του μηνός. Αλλά και επισκεπτόμενος τη Ρώμη, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξαπέλυσε μύδρους κατά τις Κίνας, χαρακτηρίζοντάς την (τόσο σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Παρολίν, όσο και στην ομιλία του σε εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγία ¨Εδρα) ως την μεγαλύτερη απειλή για τη θρησκευτική ελευθερία στον πλανήτη.

“Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας συμπεριφέρεται με τρόπους που μας θυμίζουν μόνο όσα συνέβαιναν σε προηγούμενους αιώνες, σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βλέπουμε την καταπίεση όχι μόνο των Μουσουλμάνων Ουιγούρων, αλλά και Χριστιανών, Καθολικών, μελών της Φάλουν Γκονγκ, ανθρώπων κάθε δόγματος” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όμως η προ διετίας συμφωνία με το Πεκίνο, οι όροι της οποίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αποτελεί προσωπικό καύχημα του Παρολίν, ο οποίος είναι ένας από τους εμπειρότερους διπλωμάτες αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Και πάντως, το Βατικανό διαμηνύει ότι οπωσδήποτε θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ανανέωσή της, καθώς με αυτήν επιχειρεί να επιλύσει το πρόβλημα της διαποίμανσης των 12 εκατομμυρίων Κινέζων Καθολικών, αλλά και ευρύτερα να “αποψύξει” τις σχέσεις με το Πεκίνο, οι οποίες είναι τραυματισμένες από τη δεκαετία του ’40.

Υπενθυμίζεται ότι ο κινέζικος Καθολικισμός έχει διαιρεθεί ανάμεσα στην “εκκλησία των κατακομβών”, που αρνείται την κρατική καθοδήγηση, και την “Πατριωτική Ένωση Κινέζων Καθολικών” που έχει ιδρύσει το καθεστώς υπό την καθοδήγησή του, προβαίνοντας μάλιστα και στην τοποθέτηση επισκόπων ερήμην της Ρώμης.

Κατά τον Ιταλό (και με προσβάσεις στο Βατικανό) σινολόγο Φραντσέσκο Σίσι του Πανεπιστημίου Renmin του Πεκίνου, “αφότου ο Πομπέο αμφισβήτησε με το άρθρο του την ηθική αυθεντία του Πάπα, δημιούργησε στην πραγματικότητα μεταξύ των Καθολικών των ΗΠΑ μεγαλύτερη βάση στήριξης της συμφωνίας με την Κίνα. Καθώς θεωρήθηκε ως προσπάθεια να υπονομευθεί η ενότητα της Εκκλησίας, η απόπειρα αυτή έγινε μπούμερανγκ, κατά κάποιον τρόπο”.

πηγή: Capital.gr 

 

 

πηγή κεντρικής φωτογραφίας:https://www.nytimes.com/2020/09/30/world/europe/pompeo-pope-francis-china.html

 

Από ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Μάικ Πομπέο στο twitter σχετικά με την επίσκεψή του στη Ρώμη

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024