28/03/2024

Bloomberg: Ποιοι ηγέτες θα βγουν χαμένοι από μια ήττα Τραμπ

Εάν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι επιβάλουν στον Ντόναλντ Τραμπ “έξωση” από τον Λευκό Οίκο, ο ίδιος και οι Ρεπουμπλικανοί των ΗΠΑ δεν θα είναι οι μόνοι χαμένοι, σημειώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg.

Μολονότι πολλές κυβερνήσεις παγκοσμίως πιθανότατα θα γιόρταζαν το τέλος μιας από τις πλέον αντισυμβατικές και “χαοτικές” προεδρίες στην ιστορία των ΗΠΑ, άλλες πιθανότατα θα νοσταλγήσουν τον Αμερικανό μεγιστάνα. Μεταξύ των χαμένων, σύμφωνα με το Bloomberg, εκτός των προέδρων των δύο μεγάλων γεωπολιτικών αντιπάλων των ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, Βλάντιμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ αντίστοιχα, θα βρίσκεται και ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Ταγίπ Ερντογάν.

“Εάν κάποιος βασίζεται περισσότερο από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στον Τραμπ για πολιτική προστασία, αυτός είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο Τραμπ έχει σταθεί σχεδόν ως ο μόνος παράγοντας μεταξύ της επιβολής κυρώσεων από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και του Τούρκου ηγέτη, σώζοντας μέχρι στιγμής τον τελευταίο. Βασικό επίδικο είναι η αγορά από πλευράς Τουρκίας του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400, παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι κράτος – μέλος του NATO”, σημειώνει το πρακτορείο.

“Οι προσωπικοί τους δεσμοί έδωσαν στον Ερντογάν τη δυνατότητα να πείσει τον Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τις κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία, ώστε η Τουρκία να στείλει εκεί δικές της δυνάμεις και να αναλάβει τον έλεγχο μιας ολόκληρης ζώνης συριακού εδάφους. Η απόφαση του Τραμπ ελήφθη χωρίς διαβούλευση με το Πεντάγωνο ή με τους συμμάχους των ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στο “Ισλαμικό Κράτος” στη Συρία, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Κούρδοι μαχητές, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες”, συμπληρώνει.

Με τις κυρώσεις να απέχουν μόλις ένα βήμα και τον αντίπαλο του Τραμπ στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ, Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, να καλεί σε υποστήριξη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ο Ερντογάν είναι ίσως ο ηγέτης που έχει να χάσει τα περισσότερα από μια αποχώρηση Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, καταλήγει το σχόλιο του Bloomberg.

Άλλοι δύο ηγέτες οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν να χάσουν πολλά από μια αποχώρηση του “εκκεντρικού” Αμερικανού ηγέτη από τον προεδρικό θώκο είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας, αλλά και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ακόμη όμως και χώρες όπως η Κίνα, παρά την φαινομενικά σκληρότατη γραμμή Τραμπ, θα προτιμούσαν την παραμονή του στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με Κινέζους αναλυτές, με γνώση των σκέψεων της ηγεσίας στο Πεκίνο, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, η Κίνα φοβάται ότι μια προεδρία Μπάιντεν θα σήμαινε την επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή πολιτική συμμαχιών από πλευράς Ουάσινγκτον και άρα την προσπάθεια για ένα ενιαίο μέτωπο δυνάμεων και συμμάχων, υπό την ηγεσία της Αμερικής, κατά των κινεζικών θέσεων στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ασία.

Μεταξύ των ηγετών που περιλαμβάνει στους δυνητικά “χαμένους” από μια ήττα Τραμπ, το πρακτορείο περιλαμβάνει ακόμη τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, καθώς και τους συντηρητικούς δεξιούς ηγέτες Πολωνίας και Ουγγαρίας, πρόεδρο Ντούντα και πρωθυπουργό Όρμπαν αντίστοιχα.  

 

 

πηγή: Capital.gr

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024