29/03/2024

Μαίνεται η διαμάχη Μακρόν-Ερντογάν

Ημέρα με τη μέρα κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας, στον απόηχο των σκίτσων του Charlie Hebdo και της «αντιμουσουλμανικής προπαγάνδας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Τουρκία.

Μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις μονομερείς ενέργειες, την προπαγάνδα και τις προσβολές σε βάρος των Ευρωπαίων, ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρατεύει και την τουρκική δικαιοσύνη.

Ενόψει των σημερινών εκδηλώσεων για την Γιορτή Δημοκρατίας της Τουρκίας ο τούρκος πρόεδρος στοχοποίησε ακόμα μια φορά το περιοδικό, το πρωτοσέλιδο του οποίου τον διακωμωδεί με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο.

Το σκίτσο δείχνει τον Ταγίπ Ερντογάν να κάθεται σε πολυθρόνα φορώντας φανέλα και εσώρουχo, με τη γλώσσα έξω. Κρατά στο ένα του χέρι κάποιο αναψυκτικό ενώ με το άλλο χέρι του σηκώνει το ρούχο μουσουλμάνας αποκαλύπτοντας τα οπίσθιά της. «Ω! Ο προφήτης!» απεικονίζεται να λέει ο Τούρκος πρόεδρος. Η λεζάντα του πρωτοσέλιδου γράφει «Ερντογάν. Στην ιδιωτική του ζωή, είναι αστείος».

«Δεν υπάρχει ανάγκη να πω εγώ κάτι για τους άτιμους που εξύβρισαν τον αγαπητό μου προφήτη. Η λύπη και η οργή μου δεν είναι για την αισχρή επίθεση προς το πρόσωπό μου, αλλά γιατί το ίδιο μέσο είναι η πηγή της ασέβειας προς τον προφήτη μας, που τοποθετούμε πάνω από τη ζωή μας» ανέφερε ο Ερντογάν, αφού προηγουμένως η εισαγγελία της Άγκυρας είχε ανακοινώσει την έναρξη έρευνας κατά των επικεφαλής του Charlie Hebdo.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει την οργή της Γαλλίας η οποία ανακοίνωσε ότι θα συνηγορήσει υπέρ της επιβολής «κυρώσεων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε βάρος της Τουρκίας.

«Θα πιέσουμε υπέρ (της επιβολής) ευρωπαϊκών μέτρων σθεναρής αντίδρασης, μεταξύ άλλων το πιθανό εργαλείο των κυρώσεων» ανέφερε ο Κλεμάν Μπον, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας.

«Ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: να ασκεί μέγιστη πίεση στους γείτονές της και ειδικά στην ΕΕ. Υπήρξαμε για παρά πολύ καιρό αφελείς», επισήμανε ο Μπον.

Παρέμβαση της τουρκικής εισαγγελίας

«Θα γίνουν οι απαραίτητες δικαστικές και διπλωματικές ενέργειες κατά του εν λόγω σκίτσου», δηλώνει η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην γαλλική γλώσσα, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι. «Η μάχη μας κατά αυτών των αγενών, με κακή πρόθεση και προσβλητικών βημάτων θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με λογική, αλλά και αποφασιστικότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λίγο μετά τη δήλωση αυτή, η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά των επικεφαλής του Charlie Hebdo.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας» διότι «δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, μέσω Twitter.

«Εκείνοι που πιστεύουν ότι οι απαίσιες κατάρες τους αποτελούν χιούμορ, οι ποταπές προκλήσεις τους ένα πολιτικό μήνυμα και η υποκίνηση του μίσους ελευθερία έκφρασης θα χαθούν στα σκουπίδια της ιστορίας. Η προσβολή είναι το όπλο των ανίσχυρων! Η φωνή του προέδρου μας είναι η φωνή της παγκόσμιας μουσουλμανικής κοινότητας, είναι η ανάσα των κατατρεγμένων!» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας το σκίτσο.

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα

Όσο μαίνεται η κόντρα, έτσι θα συνεχίζεται και η πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης η ισοτιμία με το δολάριο διαμορφώθηκε στις 8,37 λίρες με πτώση 2,5% και σε σχέση με το ευρώ στις 9,73 λίρες με πτώση της τάξης του 0,8%.

Οι εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, η διένεξή της με τη Γαλλία, η διαμάχη της με την Ελλάδα για τα θαλάσσια δικαιώματα και η συγκρατημένη νομισματική πολιτική στήριξης της κεντρικής τράπεζας έχουν επηρεάσει αρνητικά τη λίρα.

«Θα ήταν δύσκολο για την τουρκική κεντρική τράπεζα να παραδεχτεί πιο καθαρά ότι δεν θέλει να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για να σταθεροποιήσει τις προοπτικές του πληθωρισμού και τη λίρα απέναντι σε πολιτική πίεση», δήλωσε αναλύτρια της Commerzbank σε σημείωμά της. «Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και η απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ επιτείνουν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα για τη λίρα», πρόσθεσε.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στην Ευρώπη, τα οποία κλόνισαν το κλίμα και προκάλεσαν ευρύτερα πωλήσεις ριψοκίνδυνων στοιχείων ενεργητικού. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,5%, διευρύνοντας το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων μετά τη διατήρηση αμετάβλητων των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.

Η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν χθες μέτρα καραντίνας λόγω της νέας αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στα παγκόσμια χρηματιστήρια και τα νομίσματα. Το δολάριο ενισχύθηκε λόγω των εισροών σε νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

«Βλέπει» εχθρούς παντού η Άγκυρα

Ο τουρκικός Τύπος δεν σταματά να αντιμετωπίζει κάθε ενέργεια ως προβοκάτσια, ανοίγοντας συνεχώς νέα μέτωπα, ακόμα και ανήμερα εθνικής εορτής.

Σχολιάζοντας την ελληνική σημαία ύψους 40 μέτρων που κυμάτιζε την 28η Οκτωβρίου στο Καστελόριζο, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Yeni Safak, έκανε λόγο για νέα πρόκληση από πλευράς της Ελλάδας. «Και πάλι πρόκληση από την Ελλάδα: σήκωσαν γιγαντιαία ελληνική σημαία για να προκαλέσουν» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μια μέρα πριν την εθνική εορτή της Τουρκία, ανυψώθηκε μια τεράστια ελληνική σημαία, η οποία ήταν ορατή με γυμνό μάτι, από την Τουρκία.

Μάλιστα, το κείμενο συνοδεύεται και από φωτογραφία, στην οποία φαίνεται η ελληνική σημαία από τα τουρκικά παράλια.

πηγή: in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024