11/12/2024

ΗΠΑ: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας σπρώχνει τη χώρα σε ύφεση

3c3d2bce3d0e476eb77013f8a2bd18bf

Του Pedro Nicolaci da Costa
Forbes 

Εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική δυσπραγία εξαιτίας της κακοδιαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού – και της παρατεταμένης ύφεσης που πλέον φαίνεται ακόμη πιο πιθανή.

Με τα νέα κρούσματα και τους θανάτους από την πανδημία να αυξάνονται εκ νέου, η νευρικότητα επέστρεψε στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για έναν ακόμη γύρο “οικονομικού πόνου”. Και οι μετοχές στις ΗΠΑ μόλις βίωσαν τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησε η πανδημία.

Η ανησυχία είναι ιδιαίτερα έντονη καθώς το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας αυξάνει την πιθανότητα να δεχθεί η κατανάλωση νέο χτύπημα, δεδομένου ότι εκατομμύρια Αμερικανοί διολισθαίνουν στο φάσμα της φτώχειας την ώρα που η πιθανότητα ομοσπονδιακής στήριξης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απομακρύνεται.

“Η αμερικανική οικονομία παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη, και η επιστροφή σε ύφεση τους επόμενους μήνες συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες”, επισημαίνει ο Josh Bivens του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και άλλοι συνάδελφοί του σε ανάρτησή τους σε ένα νέο blog.

“Οι οικογένειες στις ΗΠΑ υποφέρουν: 225.000 ζωές έχουν χαθεί, 30 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν χάσει είτε θέσεις είτε πολλές ώρες εργασίας, και σχεδόν όλες οι πολιτείες καλούνται να διαχειριστούν την απότομη πτώση των εσόδων τους, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο ακόμη περισσότερα κρίσιμης σημασίας κοινωνικά προγράμματα και θέσεις εργασίας”, προσθέτει.

Ο Scott Minerd, CIO της εταιρείας Guggenheim Investments, συμπληρώνει ότι τα πρόσφατα σημάδια ανάκαμψης απλώς καλύπτουν την αυξανόμενη πιθανότητα να δεχθεί η ανάπτυξη ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα, καθώς η οικονομία παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη.

“Χωρίς δημοσιονομική στήριξη, το προσωπικό εισόδημα θα παραμείνει στάσιμο, η απασχόληση θα επιβραδυνθεί, η κατανάλωση θα μειωθεί και περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο”, τονίζει.

“Ο οικονομικός εκτροχιασμός λόγω της έλλειψης δημοσιονομικών δράσεων αυξάνει την πιθανότητα για συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, τη στιγμή που η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα παραμένει υπό πίεση”, εξηγεί.

Βέβαια, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την προηγούμενη εβδομάδα χαλάρωσε εκ νέους τους όρους της με στόχο τη διευκόλυνση των πιστώσεων, καθώς έχει επικριθεί σφόδρα ότι οι όροι είναι υπερβολικά τιμωρητικοί και περιοριστικοί.

Επιπλέον, η Fed συνεδριάζει την τρέχουσα εβδομάδα για να καθορίσει τη νομισματική πολιτική της και πιθανότατα να συζητήσει περαιτέρω πρωτοβουλίες, δεδομένης της αδράνειας του Κογκρέσου.

Η γενική αίσθηση είναι ότι η Fed θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη, ωστόσο εκτιμάται ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι αυτός που πρέπει να παράσχει περισσότερη ώθηση στην οικονομία, κάτι όμως που έχει “παγώσει” στην πολιτική ατζέντα. 

Παρότι δε είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν πως η επερχόμενη επιβράδυνση θα είναι το ίδιο σοβαρή όσο το πλήγμα που δέχθηκε η οικονομική δραστηριότητα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σημειώνουν ότι σήμερα η αμερικανική οικονομία είναι πολύ πιο εύθραυστη από τότε.

Έτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού θα προκαλέσει νέο πλήγμα στην οικονομία.

πηγή:Capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!