28/03/2024

Επιχείρηση “Πενσιλβάνια” για Τραμπ-Μπάιντεν – Οι πολιτείες-κλειδιά και τα 93 εκατ. που έχουν ήδη ψηφίσει

Την ώρα που τουλάχιστον 93 εκατ. πολίτες των ΗΠΑ έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, οι δύο βασικοί υποψήφιοι για το ύπατο αξίωμα της χώρας, ο Ρεπουμπλικανός νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ρίχνουν το βάρος τους στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, που σύμφωνα με τα επιτελεία τους θα αποδειχθεί κρισιμότατη για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης της 3ης Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί έχουν πλημμυρίσει την πολιτεία με “συνεργεία” υποστηρικτών του Μπάιντεν που απευθύνονται στους πολίτες “πόρτα – πόρτα”, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί κάνουν αγώνα για να αυξήσουν την προσέλευση στις προεκλογικές ανοικτές εκδηλώσεις του προέδρου Τραμπ.

Ο μεγιστάνας φαίνεται να διατηρεί περισσότερες πιθανότητες να κόψει εκεί πρώτος το νήμα σε σχέση με εκείνες που έχει στο Μίσιγκαν ή στο Γουϊσκόνσιν, ακόμη δύο πολιτείες – κλειδιά στα βόρεια τις οποίες ελπίζει να κερδίσει. Η Πενσιλβάνια διαθέτει 20 εκλέκτορες (σε σύνολο 538 σε όλη τη χώρα), τους περισσότερους σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη διεκδικήσιμη  πολιτεία πλην της Φλόριντα.

Εντός της ημέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα απευθύνει ομιλία σε κοινό κατά κύριο λόγο λευκών εργατών στο Σκράντον, περιοχή όπου γεννήθηκε ο αντίπαλός του, Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος θα προσπαθήσει να χτίσει τη συμμαχία λευκών εργαζόμενων και μαύρων – ισπανόφωνων στη Φιλαδέλφεια, στο Πίτσμπουργκ και σε άλλα σημεία της δυτικής Πενσιλβάνια.

Ο Μπάιντεν είναι μπροστά με ένα σημαντικό, αλλά όχι συντριπτικό ποσοστό στο μεγαλύτερο μέρος των δημοσκοπήσεων και προσπαθεί να διεμβολίσει το ψηφοφορικό κοινό του Ρεπουμπλικανού προέδρου στις πιο αγροτικές κομητείες. Ο Τραμπ, ωστόσο, ήδη ετοιμάζει νομικές κινήσεις για την περίπτωση που ηττηθεί στις κάλπες, προκειμένου να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του αποτελέσματος. “Με το που ολοκληρωθούν οι εκλογές, στο παιχνίδι θα μπουν οι δικηγόροι μας”, δήλωσε την Κυριακή ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Πενσιλβάνια ελπίζει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα επανεξετάσει την απόφασή του να επιτρέψει να λαμβάνονται επιστολικές ψήφοι ακόμη και τρεις ημέρες μετά την 3η Νοεμβρίου.

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος κατηγόρησε τον Τραμπ ότι είναι “τρομοκρατημένος” εν όψει του αποτελέσματος που πρόκειται να βγάλουν οι κάλπες.

Οι δικαστικές μάχες ανά τις ΗΠΑ συνεχίζονται πάντως με αμείωτη ένταση για ζητήματα εκλογικής διαδικασίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας απέρριψε αίτηση των Ρεπουμπλικανών να ακυρωθούν 120.000 ψήφοι που καταχωρήθηκαν σε εκλογικά κέντρα drive-through στην κομητεία Χάρις, η οποία θεωρείται ολοένα και πιο φιλική προς τους Δημοκρατικούς. Πλέον, οι ελπίδες των συντηρητικών της περιοχής επαφίενται στην ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη, που θα εξετάσει το ζήτημα απόψε Δευτέρα.

Η πιο δύσκολη – πολιτικά – θέση του Τραμπ φαίνεται, σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, από το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές διοργανώνει εκδηλώσεις σε πολιτείες τις οποίες στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει, δείγμα ότι φοβάται απώλειες που θα του κοστίσουν την προεδρία (Μίσιγκαν, Αϊόβα, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Φλόριντα).

Τραμπ κατά FBI: Ασχοληθείτε με την Antifa

Ο Τζο Μπάιντεν πέρασε το απόγευμα της Κυριακής με μαύρους ψηφοφόρους σε προεκλογική εκδήλωση με τίτλο “Souls to the Polls” (Με την Ψυχή μας στις Κάλπες) σε εκκλησία στη Φιλαδέλφεια, σε ανοικτό χώρο.

Κάλεσμα στους μαύρους ψηφοφόρους πραγματοποίησε και ο Ντ. Τραμπ, από το Χίκορι της Βόρειας Καρολίνας. “Προς κάθε Αφροαμερικανό, σας καλώ να ψηφίσετε την Τρίτη”, ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μεγάλο μέρος του μαύρου πληθυσμού της χώρας θα τον στηρίξει.

Οι Δημοκρατικοί, πάντως, γνωρίζουν πόσο “μπετοναρισμένη” παραμένει η “σκληρή” εκλογική βάση του προέδρου Τραμπ.

Στο Μίσιγκαν, ο Τραμπ έκανε λόγο για αναγέννηση της αυτοκινητοβιομηχανίας στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του, ενώ παράλληλα κάλυψε πολιτικά την κίνηση υποστηρικτών του στο Τέξας, οι οποίοι περικύκλωσαν λεωφορείο της καμπάνιας υπέρ του Μπάιντεν με τα οχήματά τους το Σάββατο, προσπαθώντας να καθυστερήσουν την πορεία του. Ο Τραμπ ανέφερε ειρωνικά ότι τα οχήματα των υποστηρικτών του “προστάτευαν το λεωφορείο, επειδή είναι καλοί και ευγενικοί άνθρωποι”.

Επέπληξε μάλιστα στο FBI για το γεγονός ότι ξεκίνησε έρευνα για το θέμα, τονίζοντας ότι “κατά τη γνώμη μου, οι συγκεκριμένοι πατριώτες δεν έκαναν τίποτε κακό”, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές θα έπρεπε να επικεντρώσουν τις έρευνές τους στις δραστηριότητες της “Antifa”.

Οι εκλογές σε αριθμούς

3

3 Νοεμβρίου. Είναι η ημερομηνία των εκλογών για την προεδρία, την Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ. Διεξάγονται παραδοσιακά την Τρίτη που ακολουθεί την πρώτη Δευτέρα του μήνα.

10 πολιτείες κλειδιά

Η προεδρία θα παιχτεί σε 10 πολιτείες, που μπορεί να κλίνουν υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος.

Η Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, η Φλόριντα, η Αϊόβα και το Οχάιο ήταν ουσιώδους σημασίας για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Και στην Τζόρτζια, την Αριζόνα, τη Βόρεια Καρολίνα και το Τέξας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν είναι φέτος σε θέση να διεκδικήσει τη νίκη από τον δισεκατομμυριούχο ρεπουμπλικανό.

35 + 435

Εκτός από τον πρόεδρο, τα εκατομμύρια των αμερικανών ψηφοφόρων θα ψηφίσουν για την ανανέωση του Κογκρέσου. Οι υποψήφιοι διεκδικούν τις έδρες 35 γερουσιαστών και 435 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι δημοκρατικοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μια αλλαγή της πλειοψηφίας δεν θεωρείται πολύ πιθανή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών.

Αν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος και οι δημοκρατικοί ανακτήσουν επίσης τον έλεγχο της Γερουσίας, το κόμμα τους θα ελέγχει όλους τους μεγάλους μοχλούς της ομοσπονδιακής εξουσίας στην Ουάσινγκτον για πρώτη φορά από την αρχή της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

270

Οι αμερικανικές εκλογές διεξάγονται με έμμεση καθολική ψηφοφορία και βάσει ενός ιδιαίτερου μηχανισμού.

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για 538 μεγάλους εκλέκτορες, οι οποίοι εκλέγουν τον πρόεδρο. Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τον μαγικό αριθμό των 270 μεγάλων εκλεκτόρων.

Σε κάθε πολιτεία, ο αριθμός των μεγάλων εκλεκτόρων υπολογίζεται προσθέτοντας τον αριθμό των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό της πολιτείας) στον αριθμό των γερουσιαστών (δύο για κάθε πολιτεία).

230.000.000

Διακόσια τριάντα εκατομμύρια Αμερικανοί καλούνται να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, μια ψηφοφορία που συχνά χαρακτηρίζεται από σημανική αποχή. Όμως στις φετινές εκλογές μπορεί να καταγραφεί ισχυρή συμμετοχή.

Η πρώιμη ψηφοφορία έχει ήδη σπάσει όλα τα ρεκόρ, καθώς πολλοί είναι οι ψηφοφόροι που προτιμούν να ρίξουν εκ των προτέρων την ψήφο τους στην κάλπη ώστε να αποφύγουν τα πλήθη την ημέρα των εκλογών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το 2016 είχαν ψηφίσει περίπου 138 εκατομμύρια Αμερικανοί.

6.600.000.000

Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν και δαπανήθηκαν από τις ομάδες των προεκλογικών εκστρατειών κονιορτοποίησαν τα ρεκόρ σ’ αυτές τις εκλογές. Από τους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές έχουν δαπανηθεί 6,6 δισεκ. δολάρια, δηλαδή 2 δισεκ. περισσότερα απ’ ό,τι είχε δαπανηθεί κατά τη μονομαχία Κλίντον-Τραμπ, σύμφωνα με μια μελέτη του Center for Responsive Politics.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει κατακλύσει τις πολιτείες-κλειδιά με διαφημιστικές καταχωρίσεις, είναι πρώτη στις δαπάνες. Συνολικά περισσότερα από 14 δισεκ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για το σύνολο των ψηφοφοριών της 3ης Νοεμβρίου, εκ των οποίων περισσότερα από 7 δισεκ. δολάρια για τις έδρες στο Κογκρέσο.

 

πηγή: Capital.gr 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024