Η παγκοσμιότητα της ελληνικής διπλωματίας

Γράφει ο ιστορικός Παναγιώτης Γέροντας
Σημαντικός παράγοντας στην γεωπολιτική σκέψη των Αγγλοσαξόνων αποτελεί η κυριαρχία στην “Ακτογραμμή” (Rimland). Η “περιοχή της καρδιάς” (Heartland) είναι η κεντρική και πιο σημαντική περιοχή της Ευρασίας: όποιος την κατέχει μπορεί να ελέγξει τον κόσμο. Καταλήγει προτείνοντας την πολιτική της ανάσχεσης (containment) της χώρας ή χωρών που κατέχουν την Heartland ώστε να εμποδιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στη θάλασσα (θεωρία Halford Mackinder). Σημαντικό στοιχείο για τον έλεγχο της Heartland αποτελεί ο έλεγχος της Ακτογραμμής (Nicholas Spykman). Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ακτογραμμής της Ανατολικής Μεσογείου.
Ιστορικά – διαχρονικά οι αυτοκρατορίες χωρίζονται σε ναυτεμπορικές και χερσαίες. Ξεκινώντας από την Κλασική Αρχαιότητα και το δίπολο Αθήνα – Σπάρτη, συνεχίζοντας στο Μεσαίωνα με τα δίπολα ιταλικές πόλεις – Βυζάντιο και Βενετία – Οθωμανική Αυτοκρατορία, στην νεώτερη εποχή Μ. Βρετανία – ευρωπαικές δυνάμεις και καταλήγοντας στο δίπολο ΗΠΑ – ΕΣΣΔ. Η ναυτεμπορική αυτοκρατορία συνήθως διαθέτει πιο πλουραλιστικό πολιτειακό σύστημα, ενώ η χερσαία πιο κλειστό.
Η Ελλάδα αν και στο παρελθόν αποτελούσε σημαντικό κρίκο του συστήματος, ο επεκτατισμός της Τουρκίας, οδήγησε την ελληνική διπλωματία τελικά να δράσει παγκόσμια. Είμαστε αναγκασμένοι να παίζουμε παγκόσμια και το κάνουμε. Στον χάρτη απεικονίζεται μια συμμαχία της Ακτογραμμής, μια Ανατολική Αντάντ, η οποία φαίνεται να δημιουργείται με τον ίδιο τρόπο που δημιουργήθηκαν όλες οι Αντάντ της ιστορίας. Ένας κοινός εχθρός που συσπειρώνει πολλούς εναντίον του λόγω των επιβουλών του προς τους γείτονες.





About Post Author





