15/06/2024

Πιθανό αμερικάνικο χτύπημα στο Ιράν βλέπουν αναλυτές

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Σύμφωνα λοιπόν με πολλαπλές πηγές από ΗΠΑ, Ισραήλ αλλά και Σ. Αραβία, υπάρχει μια ανάδειξη της θεωρίας του preemptive strike κατά του Ιράν με χειρουργική κίνηση από τις παραπάνω χώρες, προς πλήξη στόχων που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης καθώς και μια ένταση μέτρων κυρώσεων και περιορισμού στον Κόλπο.

 

Secretary of State Mike Pompeo speaks after a security briefing on Mount Bental in the Israeli-controlled Golan Heights, near the Israeli-Syrian border, Thursday, Nov. 19, 2020. (AP Photo/Patrick Semansky, Pool)
Στο πλαίσιο αυτό και ειδικά μετά την επίσκεψη Πομπέο στο Ισραήλ, ο οποίος συνοδεύομενος από τον ισραηλινό ΥΠΕΞ  Γκάμπι Εσκενάζυ επισκέφθηκε τα υψίπεδα του Γκολάν, αλλά και την επίσκεψη του στα ΗΑΕ, όπως και την επίσκεψη του Νετανιάχου στο Ριάντ μαζί με τον επικεφαλής της Μοσάντ, το αμέσως επόμενο βήμα ήταν η πρόσθεση της Χεζμπολάχ (που είναι Ιρανική ουσιαστικά οργάνωση) στην λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων από τα ΗΑΕ. Ταυτόχρονα, αραβόφωνες εφημερίδες τοποθετούν το Ιράν ως την νέα απειλή για τον Αραβικό κόσμο αντί του Ισραήλ ( !!!!!!! ) ενώ δεν διστάζουν να καταφερθούν και στην συσχέτιση Άγκυρας, Τεχεράνης, Πεσαβάρ φωτογραφίζοντας ένα τρίγωνο σχέσεων που ετοιμάζεται να δημιουργήσει διασπορά πυρηνικών στην περιοχή της , άλλοτε, free zone – middle east από πυρηνικά όπλα.

Την ίδια στιγμή μόλις ελάχιστες μέρες πριν, στους ΝΥΤ, υπήρξε ξεκάθαρο δημοσίευμα πώς τελευταία στιγμή απετράπη χτύπημα από τις ΗΠΑ με εμφανή σημαία, κατά εγκαταστάσεων του Ιράν που αφορούν το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σε “απάντηση” αυτής της κίνησης, η Τεχεράνη (σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους που συνεργάζονται με την γειτονική τους χώρα), ζήτησε από όλους τους συμμάχους της (καθώς και την Χεζμπολαχ), να μην υπάρξει ούτε μία πρόκληση προς τις ΗΠΑ όσο ο Τράμπ παραμένει στην εξουσία, έτσι ώστε να μην δοθεί έρεισμα για να ολοκληρωθεί κάτι τέτοιο.
Είναι άγνωστη η εξέλιξη της όλης κατάστασης καθώς θεωρείται άκρως ρευστή και μεταβαλλόμενη, ειδικά με τον Τράμπ να είναι μάλλον προς την πόρτα εξόδου αλλά να τηρεί ακόμα και τώρα το απρόβλεπτο στοιχείο του.

 

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να καταρτίσουν προληπτικά σχέδια ώστε να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που ο Τραμπ διατάξει προληπτικό χτύπημα στο Ιράν. Οι προετοιμασίες συνδέονται όχι μόνο με το πιθανό χτύπημα, αλλά και με τα αντίποινα που μπορεί να προκαλέσει  το Ιράν, το οποίο θα μπορούσε να ανταποκριθεί χρησιμοποιώντας μαχητές που έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη Συρία, το Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας. Οι προετοιμασίες κρίνονται απαραίτητες καθώς η περίοδος μέχρι την ορκομωσία Μπάιντεν θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη. 

Να τονίσουμε μάλιστα πως καθώς η Γερουσία παραμένει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών και ο νόμος δίνει ακόμα δικαίωμα στον POTUS να ξεκινήσει μια “αμυντική προληπτική ενέργεια κατά απειλής ενάντια των ΗΠΑ” ( μτφ. a national emergency created by attack upon the United States, its territories or possessions, or its armed forces ) ακόμα και η παραμικρή όχληση από το Ιράν, μπορεί να οδηγήσει σε άμεση επέμβαση και φυσικά στην αναβολή ορκομωσίας μέχρι την λήξη της επιχείρησης, όποτε και αν είναι αυτή. Μια κατάσταση που θα δημιουργήσει σίγουρα περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024