28/03/2024

Όποιος θέλει να καταλάβει τις προθέσεις της Τουρκίας ας αναλύσει τον αρχηγό της MIT

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας

 

Ένα πιο ακριβές συμπέρασμα όσο αφορά την υπόθεση της Τουρκίας μπορεί να βρεθεί παρατηρώντας τον επικεφαλής μυστικών πληροφοριών της χώρας και όχι τους διπλωμάτες της, δήλωσε την Πέμπτη, ο Μάικλ Ρούμπιν, ένας μελετητής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρήσεων.

Σε άρθρο για το National Interest, ο Ρούμπιν ανέφερε ότι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ φάνηκαν σε πλείστες όσες περιπτώσεις πρόθυμοι να δικαιολογήσουν τις ενέργειες της Τουρκίας και άλλων με βάση το “δημόσιο πρόσωπο που κατασκευάστηκε από τις προεδρίες τους και τα υπουργεία Εξωτερικών”.

Ωστόσο, το ρεκόρ προσωπικοτήτων όπως ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) Χακάν Φιντάν, είναι πιο αντιπροσωπευτικό και αποκαλύπτει τις αληθινές προθέσεις της χώρας, δήλωσε ο Ρούμπιν.

Ο Φιντάν που έλαβε μόρφωση στις ΗΠΑ υπήρξε εδώ και πολύ καιρό στενός σύμμαχος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπηρετώντας ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του τότε πρωθυπουργού, πριν διοριστεί επικεφαλής του MIT το 2010. Παραιτήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα από τη θέση το 2015 για να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), πριν ο Ερντογάν μπλοκάρει την κίνηση.

Ο Φιντάν είναι θαυμαστής του Ιράν και προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να υπονομεύσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, δήλωσε ο Ρούμπιν. Το 2013, Ισραηλινοί αξιωματούχοι πληροφοριών φέρεται να κατηγόρησαν τον Φιντάν για την αποκάλυψη ενός κατασκοπευτικού κύκλου που λειτουργούσε από την Τουρκία εναντίον του Ιράν, πιθανώς ως αντίποινα για το περιστατικό του στολίσκου της Γάζας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ Τούρκοι πολίτες να σκοτώνονται από Ισραηλινούς κομάντο στα ανοικτά των παλαιστινιακών περιοχών.

Ο Ρούμπιν είπε ότι ο Φιντάν είχε επίσης επιβλέψει μια ροή όπλων, στη Συρία, σε ομάδες που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα και παρείχε υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν ότι ο Φιντάν “αντιπροσωπεύει την πραγματική Τουρκία περισσότερο από την εικόνα που προβάλλεται κατά τη διάρκεια αντιπροσωπειών του Κογκρέσου στην Κωνσταντινούπολη ή κοκτέιλ πάρτι στο τουρκικό παλάτι”, είπε.

πηγή: Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024