Εκτιμήσεις για τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ
Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς
Καλό για όλους είναι να γνωρίζουμε πως σκέπτονται οι σύμμαχοι των ΗΠΑ για την Τουρκία και να μη βρεθούμε έκπληκτοι με αμηχανία. Ένας σημαντικός παράγων της νέας κυβέρνησης των Δημοκρατών του Προέδρου Μπάιντεν θα είναι και ο Ναύαρχος Σταυρίδης. Επανειλημμένα ο ναύαρχος έχει υποστηρίξει ότι για να προχωρήσουν τα πράγματα στο παρασκήνιο με έναν τρόπο που θα θέλανε οι Αμερικανοί, τα αρχικά βήματα θα προωθήσουν πολλά θέματα προς το δρόμο αυτό. Ακόμα περισσότερο εκτιμά ότι, εάν υπήρχε μια απομάκρυνση από το σημείο όπου το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να δουν την Τουρκία να πηγαίνει, τέτοιες ενέργειες θα έπρεπε να ωθήσουν τα πράγματα προς τα πίσω στην επαναφορά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
- «Πρώτον, πρέπει να σταθούμε σταθερά στο πλευρό της τουρκικής πολιτικής κυβέρνησης.
- Δεύτερον, πρέπει να στείλουμε τους ανώτερους στρατιωτικούς μας στην Άγκυρα για να ακούσουμε από τους ομολόγους τους για την κατάσταση, συγχαίροντας την ηγεσία της Τουρκίας για το σωστό και βοηθώντας αυτούς.
- Μια τρίτη έξυπνη κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν η αύξηση της συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη στόχευση εναντίον κουρδικών ριζοσπαστικών τρομοκρατικών ομάδων.
- Τέταρτον, και τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το ΝΑΤΟ ως μηχανισμό στήριξης των τουρκικών θέσεων.»
Αυτά μάλλον οδηγούν σε μια παραλλαγή ενός σχεδίου το οποίο θα μπορούσε να έχει μερικά αποφασιστικά σημεία αλλά δεν είμαι σίγουρος πώς θα το χειριστούνε. Εννοώ ότι μπορεί να δούμε ανάκληση της ένταξης στο ΝΑΤΟ ή στην καλύτερη περίπτωση, όπως έγινε με την Ελλάδα τη δεκαετία του 1970, η Τουρκία να απομακρυνθεί από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.