Η αυτονομία της Ευρώπης βασίζεται στις ΗΠΑ
Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος
Ορθά και έντιμα η γερμανίδα υπουργός Αμυνας επεσήμανε ότι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού άμυνας θα απαιτήσει πολύ χρόνο και ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να εξαρτάται αμυντικά από τις ΗΠΑ. Στην πρόταση για ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ απάντησε ότι: «Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να φροντίσει τη δική της ασφάλεια χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ τις επόμενες δεκαετίες».
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αρνητική γερμανική στάση. Ελάσσονες και μείζονες. Οι ελάσσονες: τυχόν μετάθεση της κατεύθυνσης της ΕΕ στο στρατιωτικό σκέλος θα αναδείξει την (πάνοπλη και πυρηνική) Γαλλία σε πρωταγωνιστή μέσα στην ΕΕ. Και θα αποδυναμώσει την πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας, που βασίζεται στην οικονομική ισχύ της. Εξάλλου, η γερμανική κοινωνία τρέφει βαθιά απέχθεια για τη στρατιωτική ισχύ λόγω του ναζιστικού παρελθόντος και των συλλογικών ενοχών που αυτό ανέδειξε μεταπολεμικά. Αλλά υπάρχουν και μείζονες λόγοι.
Στην παγκόσμια σκακιέρα, η Ρωσία έχει επανέλθει στη θέση που κατείχε αδιάλειπτα από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου. Εχει ανασυγκροτήσει σχεδόν στο ακέραιο την παραδοσιακή ισχύ και επιρροή που είχε μέχρι το 1991. Είναι παρούσα στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην Εγγύς Ανατολή, στον Καύκασο, στην Κεντρική Ασία, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εχει συνάψει στρατηγική συμφωνία με την Τουρκία, την οποία χρησιμοποιεί ως εργαλείο αποδόμησης του ΝΑΤΟ και αποσταθεροποίησης της δυτικής συμμαχίας. Είναι ζήτημα χρόνου η Ρωσία να επιδιώξει την ένταξη ή μάλλον επανένταξη της Ανατολικής Ευρώπης στη σφαίρα επιρροής της. Το επόμενο βήμα είναι να διεκδικήσει κάποιον βαθμό επιρροής και στην Κεντρική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία. Ως γεωστρατηγικά μεγέθη, οι μεγάλες και ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες είναι ανίσχυρες μπροστά στον ρωσικό κολοσσό.
Ο μόνος – επαναλαμβάνουμε: ο μόνος – μηχανισμός αποτροπής της ρωσικής προώθησης προς δυσμάς είναι η αμερικανική ομπρέλα αμυντικής προστασίας και γεωπολιτικής στήριξης. Η ενίσχυση των ευρωαμερικανικών δεσμών είναι μονόδρομος για τη συνέχιση της ανεξάρτητης πορείας της Ευρώπης. Μόνο με την αμερικανική στήριξη και χωρίς τον φόβο της φινλανδοποίησης η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι σε θέση να διαπραγματευτούν μια σοβαρή και θεσμική συνεργασία με τη Ρωσία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης γεωπολιτικής ενότητας του ευρωπαϊκού κόσμου από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, όπως έλεγε ο στρατηγός Ντε Γκολ. Που θα είναι σε θέση να δώσει απάντηση στα μεγάλα, πολύ μεγάλα προβλήματα του 21ου αιώνα.
*Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης. Από τις εκδόσεις Καπόν κυκλοφορεί το βιβλίο του «Παναγιώτης Κανελλόπουλος: ο πολιτικός, ο διανοούμενος και η εποχή του»
πηγή: in.gr