23/06/2024

Κασμίρ: Το νέο μέτωπο του Ερντογάν

Γράφει η BÊRÎTAN SARYA

 

 

Τα τζιχαντιστικά στρατεύματα του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) που συγκεντρώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από την Τουρκία, στη βόρεια Συρία, εξελίσσονται όλο και περισσότερο στον επίσημο διεθνή μισθοφορικό στρατό της Τουρκίας. Μετά τις επιχειρήσεις τους στη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Υεμένη και το Νότιο Κουρδιστάν, οι μισθοφόροι του SNA, θα σταλούν τώρα στο Κασμίρ για να πολεμήσουν ενάντια στην Ινδία. Ενώ το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχε να κάνει με στόχους που αφορούν το δόγμα του παν-τουρανισμού, αυτή τη φορά, αναλυτές θεωρούν ότι η ατζέντα είναι ο παν-ισλαμισμός και η έχθρα Πακιστάν-Ινδίας, αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για τον Τούρκο πρόεδρο.

 

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων ANF, ο διοικητής μιας από τις πολιτοφυλακές του SNA, της Ταξιαρχίας “Sulayman Shah”, ο Muhammed Abu Amsha, ανακοίνωσε πριν από πέντε ημέρες στα μέλη της πολιτοφυλακής του στην κατεχόμενη πόλη Şiyê κοντά στο Αφρίν ότι το τουρκικό κράτος ήθελε να μεταφέρει ορισμένες μονάδες στο Κασμίρ. Εξήγησε ότι Τούρκοι αξιωματικοί είχαν ζητήσει από αυτόν και άλλους διοικητές του SNA να παραθέσουν ονόματα εθελοντών. Εκείνοι που θα συμφωνούσαν να πάνε θα πάρουν αρχικά 2.000 δολάρια. Πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε παρόμοια δραστηριότητα πρόσληψης για μια επιχείρηση στο Κασμίρ, με ομάδες στο Αζάζ, την Τζαραμπλούς, την αλ-Μπαμπ και την Ιντλίμπ. Οι εθελοντές θα μεταφερθούν τότε κρυφά από τη χώρα.

Το Πακιστάν υποστηρίζεται στις φιλοδοξίες του στο Κασμίρ από τον άξονα της Άγκυρας-Ντόχα. Τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων προσπαθούν επί του παρόντος να προλειάνουν την κοινή γνώμη, όπως έκαναν πριν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με το ANF.

Η σύγκρουση στο Κασμίρ εντείνεται

Η παράτυπη μετεγκατάσταση στρατεύματος της Τουρκίας έρχεται σε μια εποχή που αυξάνεται η ένταση μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων Ινδίας και Πακιστάν. Από τις 13 Νοεμβρίου, και οι δύο πλευρές αλληλο-βομβαρδίζονται με βλήματα πυροβολικού στο Κασμίρ. Τουλάχιστον 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν και από τις δύο πλευρές. Οι μάχες πραγματοποιούνται στα σύνορα 740 χιλιομέτρων μεταξύ του ελεγχόμενου από το Πακιστάν “Αζαντ Κασμίρ” και του ινδικού “Τζαμού Κασμίρ”. Μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες, σκοτώθηκαν τρεις Ινδοί στρατιώτες και τρεις αντάρτες που υποστηρίζονται από το Πακιστάν.

Το Κασμίρ έχει χωριστεί μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν από το 1947. Πάντα υπάρχουν πολεμικές κλιμακώσεις μεταξύ των δύο χωρών και συνήθως αυτές αφορούν την περιοχή του Κασμίρ. Ειδικότερα, η μουσουλμανική πλειοψηφία του πληθυσμού του Τζαμού Κασμίρ πολεμά ενάντια στην ινδική κυριαρχία.

Στενοί δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν

Οι σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας έχουν αναπτυχθεί σε βαθμό που οι Πακιστανοί αποκαλούν τους Τούρκους “αδέλφια”.Μαζί, το Πακιστάν, η Τουρκία και το Κατάρ πρόσφατα ανέλαβαν δράση εναντίον της Γαλλίας με το πρόσχημα των “γελοιογραφιών του Μωάμεθ”. Το 2019, η Τουρκία, η Μαλαισία και το Πακιστάν είχαν ήδη συμφωνήσει να δημιουργήσουν ένα κοινό τηλεοπτικό κανάλι για τον “παγκόσμιο αγώνα κατά της ισλαμοφοβίας”. Τον Φεβρουάριο, ο Τούρκος υπουργός Επικοινωνιών, Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε ότι το Πακιστάν και η Τουρκία στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας αυξάνοντας το εμπόριο στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023. Ο Αλτούν πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν σε διάφορους τομείς, όπως η άμυνα και η ενέργεια.

Το τουρκικό κράτος έχει επίσης κάνει εκστρατεία στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές για αναγνώριση του κατεχόμενου από την Τουρκία βόρειου τμήματος της Κύπρου. Τον Νοέμβριο, τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τον Ερντογάν δήλωσαν ότι “μετά την επιτυχία στο Καραμπάχ”, η ‘Βόρεια Κύπρος’ (αναφέρονται στο κατεχόμενο σημείο του νησίου όπου έχουν δημιουργήσει το ψευδοκράτος)  θα “αναγνωριστεί επίσης από φιλικές χώρες”. Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος ‘πρόεδρος’ των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, αναμένεται να πραγματοποιήσει “επίσκεψη αναγνώρισης” στο Πακιστάν, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν στο εγγύς μέλλον.

 

Πηγή: ANF News 

 

Διαβάστε επίσης στη συνδρομητική πλατφόρμα: Πακιστάν, ο στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024