19/04/2024

Ο Ερντογάν επισκέπεται το Αζερμπαϊτζάν

Στο Μπακού  αναμένεται την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν, μερικές μόνο εβδομάδες μετά την κατάπαυση του πυρός και την υπογραφή ειρηευτικής συμφωνίας ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία. Αν και το γραφείο του δεν παρείχε λεπτομέρειες για το διήμερο ταξίδι, ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλάμ Αλίγιεφ και να παραστεί σε στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Μετά από σχεδόν έξι εβδομάδες μάχης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι Αρμένιοι έφυγαν από ορισμένα μέρη της περιοχής. Οι εχθροπραξίες σκότωσαν πάνω από 5.500 στρατιώτες και πολλούς πολίτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.  Η Τουρκία ανέλαβε το ρόλο της χώρας παρατηρητής αν και είχε ενεργό συμμετοχή στη σύγκρουση υποστηρίζοντας το Αζερμπαϊτζάν.  

Η Άγκυρα ανακοίνωσε  ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα παρακολουθήσουν την ανακωχή στη περιοχή  μέσω ενός κοινού κηδεμονικού κέντρου που θα ξεκινήσει να λειτουργεί  «το συντομότερο δυνατό». Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το κέντρο θα εγκατασταθεί σε μια περιοχή που θα ορίσει το Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με μνημόνιο που υπέγραψαν η Άγκυρα και η Μόσχα τις προηγούμενες ημέρες, το κοινό κέντρο θα βρίσκεται στο έδαφος  τουΑζερμπαϊτζάν αντί για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.  Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία επιθυμούσε να βρεθεί εντός της περιοχής που εγκατέλειψαν οι Αρμένιοι, η ρωσική πλευρά δεν συμφώνησε.

Τον περασμένο μήνα, το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε να αναπτύξει αποστολή για την εκτέλεση των οδηγιών του κέντρου και την παρακολούθηση πιθανών παραβιάσεων της εκεχειρίας. Η ανάπτυξη θα διαρκέσει ένα χρόνο ενώ θα αναπτυχθεί παράλληλα με τις δυνάμεις ασφαλείας και πολιτικό προσωπικό, αν και το μέγεθός του δεν έχει ακόμη καθοριστεί από την κυβέρνηση του Ερντογάν.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως η Μόσχα αφήνει τον Ερντογάν και την Τουρκία να βάζουν πόδι στο Καύκασο. Το ερώτημα είναι για πόσο. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024