17/04/2024

Η παραβολή του συμφεροντολόγου πατέρα

Working dinner between the leaders of Turkey, Germany, France and Russia in Istanbul (wikimedia)

Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας

 

Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα μεγάλο σπίτι ζούσε ένας πατέρας με τα παιδιά του. Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν κι η μικρή κόρη, χαϊδεμένη και ιδιαίτερα όμορφη. Κάποτε, ο πατέρας, έμπορος στο επάγγελμα, αποφάσισε να ξεκινήσει πάρε-δώσε με έναν ξένο έμπορο. Οι δουλειές πήγαιναν καλά κι ο ξένος έμπορος κέρδισε την εμπιστοσύνη του πατέρα, ο οποίος συχνά τον καλούσε στο σπίτι του.

 

Μια μέρα, η μικρή του κόρη, μετά από μια από τις πλέον τακτικές επισκέψεις του ξένου στο σπίτι, πήγε και βρήκε τον πατέρα της.
– Πατέρα, λέει με κλάματα η κόρη, ο ξένος με κακοποιεί σεξουαλικά. Κάθε φορά που έρχεται στο σπίτι, περνά από το δωμάτιό μου και με αγγίζει, με φιλάει. Σήμερα κιόλας, με βίασε! Σε παρακαλώ, μην τον ξαναφέρεις στο σπίτι και μην ξανακάνεις δουλειές μαζί του!
Ο πατέρας το σκέφτηκε από δω, το σκέφτηκε από κει, δεν του φαινόταν καλό να διακόψει τις σχέσεις του με τον ξένο έμπορο. Η πραμάτεια που του έφερνε ήταν πολύ καλή, τα κέρδη είχαν εκτοξευτεί στα ύψη και είχε αρχίσει πλέον να αποκτά μια περιουσία από τις δουλειές που έκανε με τον ξένο. Χώρια που πολλές από τις «δουλειές» αυτές δεν ήταν και τόσο νόμιμες, όμως απέφεραν τεράστιο κέρδος. Από την άλλη, ο πατέρας σκέφτηκε ότι θα ήταν ένδειξη αδυναμίας να μην κάνει και τίποτε. Έτσι, είπε στην κόρη του:
– Μην ανησυχείς, παιδί μου! Την επόμενη φορά που θα έρθει, θα του μιλήσω αυστηρά!

Η κόρη εξεπλάγη. Περίμενε άλλου είδους αντίδραση. Παρόλα αυτά, είχε πίστη στον πατέρα της και θεωρούσε ότι την αγαπούσε.

 

Ο ξένος ξαναήλθε στο σπίτι. Όταν έφυγε, η κόρη ξαναπήγε στον πατέρα της, έντρομη.
– Του μίλησες; τον ρώτησε κλαμένη
– Του μίλησα και μάλιστα του είπα ότι αν το ξανακάνει δεν πρόκειται να βγάλω το καλό κρασί άλλη φορά για να πιει, όταν έρχεται σπίτι.
– Μα, πατέρα… έκανε η κόρη. Σήμερα, με ξαναβίασε!
Ο πατέρας έδειξε ενόχληση. Πήρε το αυστηρό, θυμωμένο ύφος που έπαιρνε συνήθως όταν ήθελε να μαλώσει τα παιδιά σαν έκαναν αταξίες και είπε με στομφώδες ύφος:

– Λοιπόν, τέρμα το καλό κρασί γι’ αυτόν! Να μάθει άλλη φορά να μην το ξανακάνει…

 

Η κατάσταση συνεχίστηκε για πολλές ακόμα φορές. Η κόρη ερχόταν κλαμένη και βιασμένη, εκλιπαρώντας τον πατέρα να σταματήσει κάθε επαφή μαζί του. Κάθε φορά ο πατέρας έλεγε με αυστηρό ύφος: την επόμενη φορά δεν θα βγάλω το καλό σερβίτσιο! Την επόμενη φορά τέρμα το καλό κρέας!
Μάταια κάποια από τα υπόλοιπα παιδιά αντιδρούσαν και έπαιρναν το μέρος της μικρής κόρης, απειλώντας ότι θα πιάσουν τον ξένο και θα τον ξυλοφορτώσουν. Ο πατέρας τότε θύμωνε πραγματικά και φώναζε: εγώ είμαι ο αρχηγός της οικογένειας! Μην τολμήσει κανείς και με αμφισβητήσει, αλλιώς αλίμονό του! Θα τον πετάξω έξω από το σπίτι!
Τα κακόμοιρα τα αδέλφια μαζεύονταν και δεν έλεγαν τίποτε άλλο, παρά μόνο προσπαθούσαν να παρηγορήσουν τη μικρή. Κι όλο έλπιζαν ότι την επόμενη φορά ο πατέρας θα καταλάβαινε το λάθος του και θα έκοβε τις σχέσεις με τον ξένο έμπορο που κακοποιούσε τη μικρή τους αδελφή. Αλλά μάταια…

Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024