14/09/2024

Μια ταχεία εκτίμηση καταστάσεων για τις επιβαλλόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς 

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην ανερχόμενη τουρκική αμυντική βιομηχανία, εκτός εάν η Άγκυρα προχωρήσει σε συμβιβασμό με την Ουάσιγκτον για να περιορίσει τη διάρκεια και τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι κυρώσεις θα επέβαλλαν μια ολοκληρωμένη διαρθρωτική αναθεώρηση της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας καθώς πλήττουν προμήθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρεμποδίζουν βραχυπρόθεσμα τα έργα ανάπτυξης των όπλων. Μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία, η Τουρκία θα μπορούσε να αναπτύξει μια στρατηγική για την επίτευξη εγχώριας παραγωγής βασικών συνιστωσών μακροπρόθεσμα, όπως ελπίζουν οι αισιόδοξοι.

Στο χειρότερο σενάριο, οι κυρώσεις να παραμείνουν σε ισχύ υπό την επικείμενη διοίκηση Τζο Μπάιντεν και θα δυσφημίσουν σε μεγάλο βαθμό την τουρκική αμυντική βιομηχανία προτού ωριμάσει αρκετά για να διατηρήσει την ανάπτυξή της και να γίνει παγκόσμια ανταγωνιστική. Επιπλέον, δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω κυρώσεις υπό την κυβέρνηση του Μπάιντεν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορούσε να ακολουθήσει. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΕ θέλει να συζητήσει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία με συμμάχους του ΝΑΤΟ και να συντονίσει τις ενέργειές της με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Το είπε αυτό αφού οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να ορίσουν περιορισμένες κυρώσεις για τη γραμμή εξερεύνησης φυσικού αερίου της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά ανέστειλε τυχόν αυστηρότερα μέτρα μέχρι τον Μάρτιο.

Όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να ξεπεραστεί η κρίση, δεν φαίνεται να υπάρχουν εύκολες λύσεις. Τα σενάρια περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Η Τουρκία υποχωρεί και λαμβάνει υπόψη τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για απομάκρυνση των S-400 από την επικράτειά της, εκμισθώνοντάς τα σε άλλη χώρα όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ ή την Ουκρανία. Αυτή η επιλογή φαίνεται πολύ απίθανη προς το παρόν.
  2. Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν για έναν τεχνιτό μέσο τρόπο, όπως μια τουρκική υπόσχεση να μην χρησιμοποιήσουν τα συστήματα, υποστηριζόμενα με φυσική ή δορυφορική παρακολούθηση. Η Άγκυρα έχει πιέσει σκληρά για αυτή τη φόρμουλα τον τελευταίο χρόνο, αλλά ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε το ΝΑΤΟ συμφώνησαν.
  3. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγοράζουν τα S-400. Αυτή η επιλογή έχει προταθεί στην Ουάσιγκτον, αλλά η σύμβαση της Τουρκίας με τη Ρωσία απαγορεύει την πώληση των συστημάτων σε τρίτους.
  4. Η Άγκυρα επιστρέφει μερικώς και αποφεύγει το σκληρότερο εμπάργκο. Δεσμεύεται να μην ενεργοποιήσει τα συστήματα, ενώ η Ουάσιγκτον συμφωνεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα όπλα μόνο σε πολύ περιορισμένες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η αρχική αντίδραση της Άγκυρας είναι ότι παρουσιάζεται έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα μέσω διαλόγου και διπλωματίας, αλλά επίσης απείλησε ότι θα ανταποδώσει με τρόπο και χρόνο που κρίνει κατάλληλο. Έχει η Άγκυρα τη θέληση και την ικανότητα να επιλύσει την κρίση; Το ιστορικό εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Επιπλέον, οι S-400 γίνονται όλο και περισσότερο το θέμα της εσωτερικής πολιτικής σε μια εποχή που η Άγκυρα προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του κοινού της από σοβαρά οικονομικά δεινά.

 

*Ο Υποναύαρχος ε.α. Δημήτριος Τσαϊλάς είναι Senior Researcher  of Strategy International και Member of Institute for National and international Security.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024