28/03/2024

Τουρκία : Πώς ο Ερντογάν «κέρδισε» το τζακ ποτ στο πρωτοχρονιάτικο λαχείο

Κερδισμένος από την κλήρωση του πρωτοχρονιάτικου λαχείου, η οποία κλήρωνε το ποσό ρεκόρ των 100 εκατ. λιρών (περίπου 11,1 εκατ. ευρώ) , βγήκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα χωρίς να αγοράσει καν λαχνό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αριστερής τουρκικής εφημερίδας Βirgün, το πρωτοχρονιάτικο λαχείο Milli Piyango επρόκειτο να μοιράσει το μεγάλο αυτό ποσό σε τέσσερις τυχερούς.

Τελικά, στην κλήρωση της Πέμπτης βρέθηκε μόνον ένας τυχερός λαχνός με τους αριθμούς 9884757  στη δυτική Τουρκία, με τον τυχερό του κάτοχο να λαμβάνει το ένα τέταρτο του συνολικού ποσού, δηλαδή 25 εκατ. λίρες (περίπου 2,8 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, επειδή τα άλλα τρία λαχεία παρέμειναν απούλητα, το υπόλοιπο ποσό των 75 εκατ. τουρκικών λιρών (8,3 εκατ. ευρώ) δεν πήγε στην επόμενη κλήρωση, αλλά κατέληξε στο Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων της Τουρκίας (TVF).

Στο ταμείο αυτό, πρόεδρος είναι ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αντιπρόεδρος του μέχρι πρόσφατα ήταν ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος αντικαταστάθηκε, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον περασμένο Νοέμβριο.

Νωρίτερα η τουρκο-ιταλική κοινοπραξία Sisal-Sans – στην οποία μετέχει ο όμιλος Demiroren, που ελέγχει φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία και στον έλεγχο της οποίας πέρασε η μέχρι πρόσφατα υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Milli Piyango – είχε ανακοινώσει ότι η κλήρωση θα συνεχιζόταν μέχρις ότου ένας λαχνός κερδίσει το τζακπότ.

Το TVF ιδρύθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν το 2016 ως ένα κρατικό ταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο στην πράξη λειτουργεί ως εταιρεία συμμετοχών και διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του τις συμμετοχές του τουρκικού Δημοσίου σε εταιρείες στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Το 2018 ο έλεγχος του μεταβιβάστηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του αυτοανακηρύχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

πηγή:in.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024