25/04/2024

Editorial: Ο γκρεμιστής και ο χτίστης

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ιερός γιατί στη θέση αυτή βρίσκεται ο άνθρωπος που οφείλει να εκπροσωπεί με τη στάση, τη συμπεριφορά και τις κινήσεις του τoν Έλληνα πολίτη. Στις πλάτες του κουβαλάει το βάρος όλων των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών και είναι υπεύθυνος να μετουσιώνει τη φλόγα του έθνους σε φως προς τα έξω.

Σκεφτείτε τώρα ο πρόεδρος ενός έθνους να αρνείται κομμάτια του ίδιου του έθνους το οποίο υπηρετεί.

Για να το πω πιο απλά, σκεφτείτε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να μην επιθυμεί να ακούσει τον Εθνικό Ύμνο της χώρας του ή να θεωρεί ότι η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας δεν έχει καμία αξία. Σκεφτείτε το Γάλλο Πρόεδρο να μην αποδίδει τιμές στη Γαλλική Σημαία ανήμερα της Ημέρας της Βαστίλης ή να μην επιθυμεί σε τελετή να ακουστεί η Μασσαλιώτιδα.

Άραγε υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι από τα παραπάνω σε κάποια χώρα; Προσωπικά απαντώ όχι.

Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει στην Ελλάδα. Όσο κι αν προσπαθώ να δώσω απάντηση, μόνο ως βαθύ κατάλοιπο ραγιαδισμού μπορώ να το εξηγήσω. Όχι, δεν είναι προοδευτική στάση να γκρεμίζεις τις ρίζες σου. Κατάλοιπο κομπλεξισμού είναι και μη αποδοχή της ταυτότητας σου. Γεγονός που δείχνει πόσο βαθειά προβληματικό άτομο είσαι. Είτε αρέσει είτε όχι, αυτή είναι η αλήθεια.

Από την άλλη, παρατητώ τις τελευταίες ώρες να κυκλοφορεί στο χώρο του διαδικτύου μια φωτογραφία με το αγγλικό σύνθημα not my president το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει στις ΗΠΑ οι αντίπαλοι του Τραμπ. Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναπαράγω αυτή τη φωτογραφία καθώς τη θεωρώ ασέβεια πρώτα απ΄όλα προς το δικό μου πρόσωπο. Την βρίσκω απαξιωτική γιατί δεν θα εκφραζόμουν ποτέ στα αγγλικά μέσα στην ίδια μου τη χώρα για έναν Ελληνικό θεσμό.

Το μόνο που θα γράψω είναι πως νιώθω περήφανη για την Ελληνική καταγωγή μου και για την ιστορία μου και για τον Εθνικό μου Ύμνο. Νιώθω περήφανη και αυτό καμία προοδευτική δήθεν νεωτερικότητα δε δύναται να το αλλάξει. Τιμώ και σέβομαι τους θεσμούς, αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τα πρόσωπα που συχνά αναλαμβάνουν τις αντίστοιχες θέσεις καθώς αδυνατούν να σηκώσουν στις πλάτες τους το ιερό βάρος του εκάστοτε θεσμού.

Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον ως χώρα οφείλουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι, ως πολίτες να δώσουμε το παράδειγμα. Για να ακολουθήσουν και οι πολιτικοί, οι οποίοι έχουν ως χρέος να υπηρετούν τον Ελληνικό λαό. Το 2021 είναι η χρονιά που πρέπει να αφυπνιστούμε και να διατηρήσουμε τη φλόγα της παράδοσης ζωντανή. Και αν κάτι δεν μας κάνει και θέλουμε να το γκρεμίσουμε, πρώτα απ΄όλα θα γίνουμε χτίστες.

“Ακούστε. Εγώ ειμαι ο γκρεμιστής, γιατ’ είμ’ εγώ κι ο χτίστης,ο διαλεχτός της άρνησης κι ο ακριβογιός της πίστης.” Κωστής Παλαμάς.

 

Σημείωση: 

Χθες βγήκε μια πολύ πρόχειρη ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ (η προχειρότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι έγινε λάθος ακόμη και στην ημερομηνία). Η συγκεκριμένη ανακοίνωση μοιάζει περισσότερο με πολιτική διαταγή εξ άνωθεν με σκοπό να καλύψουμε ό,τι είναι δυνατόν, παρά με απόφαση του ΓΕΕΘΑ. 

Άραγε στη Λέσβο όπου στρατιωτική μπάντα έπαιξε τα Κάλαντα στον πρωθυπουργό την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, όπως μας ενημερώνει το iefimerida.gr, δεν κολλάει ο ιός; 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024