09/12/2024

Η Τουρκία άρχισε κιόλας τις επιθέσεις εναντίον του εκλεκτού του Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή

5c1f2bd32566a

Ο Μπρετ ΜακΓκουρκ (Φωτογραφία αρχείου)

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας


Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επιλέξει τον Μπρετ ΜακΓκουρκ, τον πρώην απεσταλμένο του διεθνούς συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ως ανώτερο διευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την πολιτική της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο ΜακΓκουρκ διορίστηκε στην ίδια θέση το 2015 από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και υπηρέτησε μέχρι να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 2018, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Ο αναμενόμενος διορισμός του μεταφέρει αρκετά μηνύματα προς την Τουρκία, σύμφωνα με ειδικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να φέρει μια νέα πηγή διαφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας καθώς ο ΜακΓκουρκ αντιμετωπίζεται αρνητικά από τους πολιτικούς ηγέτες της Τουρκίας.

“Αυτό θα θεωρηθεί ως πολύ προκλητικός διορισμός. Ένα κακό ξεκίνημα για την εποχή του Μπάιντεν στο μέτωπο των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, εάν πραγματοποιηθεί”, έγραψε στο Twitter, ο Γιουσούφ Ερίμ, πολιτικός αναλυτής με έδρα την Άγκυρα.

Ο ΜακΓκουρκ κατηγορείται συχνά από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως ο εγκέφαλος πίσω από την απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει τις συρο-κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) στον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, με το YPG να θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από πλευράς Τουρκίας, λόγω των δεσμών του με το ΡΚΚ.

Ο Οζγκιούρ Ουνλουχισαρτζικλί, ο διευθυντής γραφείου του German Marshall Fund των ΗΠΑ στην Άγκυρα, εξέφρασε την άποψη πως είναι φυσικό το γεγονός ότι ο Μπάιντεν θα επιλέξει αρκετούς πρώην αξιωματούχους του Ομπάμα για να υπηρετήσουν στην κυβέρνησή του. “Ο Μπρετ ΜακΓκουρκ μπορεί να είναι μια αμφιλεγόμενη φιγούρα για την Τουρκία, αλλά είναι αρκετά mainstream για το Δημοκρατικό Κόμμα και είναι δημοφιλής σε αυτούς τους κύκλους, επομένως δεν θα είναι μεγάλη έκπληξη εάν πάρει ανώτερη θέση στην κυβέρνηση του Μπάιντεν”, είπε στο Arab News. Ο Ουνλουχισαρτζικλί σημείωσε επίσης ότι ο ΜακΓκουρκ είναι μόνο ένας από τους πολλούς πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα που είχαν προστριβές με την Τουρκία και τώρα θα γίνουν μέρος της κυβέρνησης Μπάιντεν. “Αυτή θα είναι μια πρόκληση με την οποία θα πρέπει να εξοικειωθεί η Τουρκία, ιδίως όσον αφορά τις διαφορές με το YPG”, είπε.

Ο ΜακΓκουρκ υιοθέτησε επίσης σκληρή στάση ως προς τις διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον του YPG και επέκρινε την Άγκυρα για τη μη αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων της με τη Συρία όταν ξένοι μαχητές ταξίδευαν ανενόχλητοι για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών. Ως πρώην υπάλληλος του ανώτατου δικαστηρίου, ο ΜακΓκουρκ υπηρέτησε επίσης υπό την προεδρία Τζορτζ Μπους ως διπλωμάτης.

“Η τουρκική κυβέρνηση δεν πρέπει να επικεντρωθεί στο τι πιστεύει η ίδια για τον ΜακΓκουρκ, ώστε να κρίνει ποια προσέγγιση θα μπορούσε να έχει ο Μπάιντεν απέναντί της. Η θητεία Μπάιντεν δεν αποτελεί απαραίτητα “τρίτη θητεία Ομπάμα” και ο ρόλος του ΜακΓκουρκ δεν είναι τυπικά η πρώτη διπλωματική θέση”, δήλωσε ο Τζο Μάκαρον, αναλυτής της Μέσης Ανατολής στο Αραβικό Κέντρο στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον Μάκαρον, εάν η προσδοκία είναι ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τη Συρία και να τερματίσουν την υποστήριξη προς το YPG, αυτή η προσδοκία πρέπει να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από το αν ο ΜακΓκουρκ υπηρετεί στην κυβέρνηση του Μπάιντεν. “Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μπορεί να γίνουν πιο τεταμένες, αλλά έχουν κοινά συμφέροντα στο να συνεργαστούν στη Συρία εάν η Άγκυρα αναγνωρίσει ότι η Ουάσιγκτον τελικά δεν θα πουλήσει το YPG”, είπε.

Ωστόσο, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη ξεκινήσει τις σκληρές κριτικές τους για τον ενδεχόμενο διορισμό του ΜακΓκουρκ.

Την 1η Αυγούστου 2017, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak δημοσίευσε ένα πρωτοσέλιδο που ισχυρίστηκε ότι “οι δυνάμεις συνασπισμού υπό την ηγεσία του ΜακΓκουρκ είναι ο δολοφόνος 46.000 πολιτών στο Ιράκ και τη Συρία”. Στο πρωτοσέλιδό της στις 7 Ιανουαρίου, η Yeni Safak περιέγραψε τον Μακ Γκούρκ ως “αποικιακό κυβερνήτη”.

Αλλά ο Μεχμέτ Εμίν Τσενγκίζ, βοηθός έρευνας στο Φόρουμ Al-Sharq στην Κωνσταντινούπολη, ισχυρίζεται ότι η επιστροφή του ΜακΓκουρκ δεν θα έκανε απαραίτητα τεράστια διαφορά. “Ναι, η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη με αυτήν την πιθανότητα, ενώ το YPG και η πολιτική του πτέρυγα είναι ικανοποιημένοι από αυτό. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς την παρουσία του ΜακΓκουρκ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν ήδη λάβει πολύ σοβαρή υποστήριξη από τις ΗΠΑ”, είπε στο Arab News.

πηγή: Capital.gr 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!