23/06/2024

Βάζει όρους και για πενταμερή ο Τατάρ

Γράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης   

 

Όρους πριν ακόμα αποφασιστεί η σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης βάζει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Ζητά «αποδοχή της κυρίαρχης ισότητας στο νότο» προκειμένου να δεχθεί να συζητήσει τα θέματα που θα τεθούν στην άτυπη διάσκεψη.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, στην ανεπίσημη διάσκεψη θα υπάρχουν στο τραπέζι τέσσερα κεφάλαια, το μοντέλο λύσης, εδαφικό, περιουσιακό και ασφάλεια. 

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα αποδεχτούν και θα αναγνωρίσουν ότι στο βόρειο μέρος της Κύπρου υπάρχει μια ξεχωριστή αρχή», υποστήριξε ο Τατάρ, τονίζοντας την κυριαρχία έναντι του εξωτερικού.

Ο δεύτερος όρος που θέτει ο Ερσίν Τατάρ ενόψει της νέας προσπάθειας για το Κυπριακό αφορά τα ενεργειακά. Διαμήνυσε πως «στη νέα διαδικασία θα διαμορφωθεί και το θέμα του φυσικού αερίου». Υποστήριξε πως τόσο στο Κυπριακό όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει με το ζήτημα των ενεργειακών πηγών: «Οι ενεργειακές πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο με τις αξιώσεις της Τουρκίας θα είναι καθοριστικές». 

Ο Ερσίν Τατάρ έδωσε και εξηγήσεις σε σχέση με τη μορφή λύσης που προτείνει η τουρκική πλευρά, δηλαδή τα δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Ξεκαθαρίζοντας πως η νέα τους πολιτική δεν είναι «πολιτική αναγνώρισης», αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει προς τα εκεί. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε πως αυτό που προσβλέπουν δεν είναι «συνεταιρισμός», αλλά «συνεργασία δύο χωριστών κρατών». Ερωτηθέντες να διευκρινίσουν ποια θα είναι τα δύο κράτη, ο Τατάρ και η εκπρόσωπος Τύπου Μπερνά Τσελίκ Ντογρουγιόλ, δήλωσαν ότι αυτό θα εμφανιστεί από το αποτέλεσμα των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι εάν μιλήσουν τώρα για το όνομα του κράτους θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνομιλίες. 

«Η λειτουργικότητα θα είναι το πρώτο πλάνο. Δηλαδή, επιθυμούμε μια λύση που θα μας οδηγήσει στην ασφάλεια. Δεν επιθυμούμε να γίνουμε μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους. Σκεφτόμαστε ότι δεν είναι εφικτή μια ομοσπονδιακή δομή, στην οποία δεν υπάρχει η Τουρκία», σημείωσε ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ πρέπει να ξανασυζητηθούν.  

Η ομάδα του Τατάρ ανέφερε: «Το όνομα των δύο κρατών δεν υπάρχει. Η Τουρκική πλευρά λέει ‘ας καθίσουμε και ας συζητήσουμε ένα νέο όραμα. Αν το ονομάσουμε, θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό τον λόγο, δεν θα προφέρουμε όνομα. Για παράδειγμα, θα μπορούμε να το πούμε Κόσοβο; Δεν υπάρχει παράδειγμα σχετικά με το μοντέλο που είναι υπό σκέψη, το κάθε παράδειγμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες».

Ερωτηθείς να διευκρινίσει «τι είναι ίση κυριαρχία», ο Τατάρ απάντησε: «Είναι η ικανότητα να διοικείς τον εαυτό σου. Θα είναι ένα μοντέλο συνεργασίας. Η διοίκηση του νότου, εδώ, θα μας ανήκει. Θα μπορούμε να συνάπτουμε ξεχωριστές συμφωνίες με την Τουρκία. Η συνεργασία με το κράτος στο νότο θα μπορεί να διεξάγεται σε θέματα όπως το νερό και την ενέργεια».

Αναφορικά με το θέμα των περιουσιών, ο Τατάρ είπε ότι «η επιτροπή ακίνητης περιουσίας είναι η ενδεδειγμένη οδός», προσθέτοντας ότι [η λύση] είναι «είτε επιστροφή, είτε ανταλλαγή, είτε αποζημίωση». 

Η Γενί Ντουζέν σημειώνει ότι η νέα δομή στην «προεδρία» είναι ως εξής: ειδικός σύμβουλος Εργκιούν Ολγκούν (Ergun Olgun), εκπρόσωπος Τύπου Μπερνά Τσελίκ Ντογρουγούλ (Berna Celik Dogruyol) διευθύντρια Τύπου και δημοσίων σχέσεων Μουνεβέρ Τσαγίν (Munevver Cagin) και σύμβουλος Τύπου Αϊντίν Ακκούρτ (Aydin Akkurt).

Εξαρτάται από το μερίδιο της Τουρκίας 

Σε δημοσίευμα στη Γενί Ντουζέν (πηγή ΓΤΠ), σε άρθρο του Σαμί Όζουσλου αναφέρεται πως η λύση του Κυπριακού εξαρτάται από το μερίδιο που θα λάβει η Τουρκία στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. «Το κυπριακό πρόβλημα εξαρτάται πλέον από το ερώτημα ‘τι μερίδιο θα δοθεί στην Τουρκία από το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου’. Πιο ξεκάθαρα, η διαδικασία του Κυπριακού θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον διαμοιρασμό της Ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε, αυτή η ‘απαίτηση’ και η ‘διασύνδεση’ αναφέρεται ξεκάθαρα στην επιστολή του Τατάρ προς τον ΓΓ του ΟΗΕ», αναφέρεται στο δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν.

Ο Τατάρ ήθελε Λονδίνο λόγω εχθρότητας ΕΕ 

Ο Ερσίν Τατάρ στις δηλώσεις του αποκάλυψε ότι η τουρκική πλευρά επεδίωξε η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό να πραγματοποιηθεί σε βρετανικό έδαφος, το οποίο πλέον δεν θεωρείται ευρωπαϊκό. Η δικαιολογία του Ερσίν Τατάρ είναι πως η ΕΕ δεν είναι αντικειμενική και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιλεγεί ως χώρος πραγματοποίησης των συνομιλιών. 

Σημειώνοντας ότι η σύγκληση των πλευρών για την άτυπη διάσκεψη 5+1  από τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσε να γίνει τον ερχόμενο  Φεβρουάριο στην Ελβετία, ο Τατάρ διευκρίνισε ότι στην αρχή είχαν σκεφθεί να διεξαχθεί στη Βρετανία, αλλά λόγω της πανδημίας της νόσου Covid-19 δεν είναι εφικτό. «Δεν επιθυμούμε η διάσκεψη να πραγματοποιηθεί σε μια χώρα κράτος μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί η ΕΕ είναι μεροληπτική στο [Κυπριακό] ζήτημα. Εξαιτίας του ότι η Βρετανία έχει κατακλυστεί από κρούσματα, θα μπορούσε να διεξαχθεί τώρα στην Ελβετία. Το ερευνούμε», υποστήριξε ο Τατάρ.

Η τουρκική πλευρά είχε κατ’ επανάληψη προβάλει στον παρελθόν τον ισχυρισμό ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό δεν μπορούν να διεξαχθούν εντός της ΕΕ. Εξαίρεση αποτέλεσε η τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, αλλά δεν ήταν διαπραγμάτευση. Υπήρξε και η σύνοδος της Χάγης στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Σχεδίου Ανάν και προηγουμένως στην Κοπεγχάγη. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Βρετανία είναι ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό αφού παρακάθεται στις συνομιλίες ως μια από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

πηγή: Φilenews.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024