25/07/2024

DW: H RAF ζει – μύθος ή πραγματικότητα;

Ένα αινιγματικό κεφάλαιο στην ιστορία της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) παραμένει ανοιχτό: τρεις πρωην τρομοκράτες φέρεται ότι συνεχίζουν να δρουν υπογείως και να έχουν εξασφαλίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέσα από σειρά ληστειών. Πριν από πέντε χρόνια στις 18 Ιανουαρίου του 2016 το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR μετέδιδε ότι ο Ερντ Φόλκερ Στάουμπ, ο Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ και η Ντανιέλα Κλέτε παραμένουν ενεργοί. Η γερμανική αστυνομία κατάφερε να αποδείξει με την εξέταση δειγμάτων γενετικού υλικού ότι το 2015 στο Στουρ κοντά στη Βρέμη οι πρώην τρομοκράτες προσπάθησαν να μεταφέρουν κλεμμένα χρήματα. Οι τρεις τρομοκράτες έκτοτε δεν έχουν εντοπιστεί, παρά το γεγονός ότι έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

H τρίτη γενιά τρομοκρατών της RAF

Φωτογραφία από την απαγωγή του Χανς Μάρτιν Σλάιερ, 6 Οκτωβρίου 1977
Φωτογραφία από την απαγωγή του Χανς Μάρτιν Σλάιερ, 6 Οκτωβρίου 1977

 

«Είναι τρελό που τα άτομα αυτά δεν μπορούν να συλληφθούν από την αστυνομία» αναφέρει ο νομικός που έχει ασχοληθεί με την RAF Mπουτς Πέτερς. Σύμφωνα με την εισαγγελία του Βέρντεν της Κάτω Σαξονίας οι αστυνομικές έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.Η RAF άρχισε να δρα τη δεκαετία του 70 και επι τρεις δεκαετίες σκορπούσε στη Γερμανία τον τρόμο.Mέλη της RAF σκότωσαν πάνω από 30 ανθρώπους. Το 1977 έμεινε γνωστό ως το «Γερμανικό Φθινόπωρο»: Δολοφονήθηκε ο πρόεδρος των Εργοδοτών Χανς Μάρτιν Σλάιερ, έγινε η αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Lufthansa, συνελήφθησαν και αυτοκτόνησαν στις φυλακές της Στουτγκάρδης μέλη της RAF, μεταξύ αυτών και ο Αντρέας Μπάαντερ, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης.

Όπως απέδειξαν τεστ DNA το 1993 συμμετείχαν σε βομβιστική επίθεση στο σωφρονιστικό κατάστημα του Βάιτερσταντ στο κρατίδιο της Έσσης οι Στάουμπ, Γκάρβεγκ και Κλέτε. Σύμφωνα με ειδικούς το τρομοκρατικό τρίο αποτελεί την τρίτη γενιά τρομοκρατών της RAF. Oι ίδιοι φέρονται να συμμετείχαν και σε δύο δολοφονίες, το 1989 και το 1991. Το 1998 η RAF ανακοίνωσε τη διάλυσή της. Έκτοτε οι ποινικά κολάσιμες πράξεις των  Στάουμπ, Γκάρβεγκ και Κλέτε δεν είχαν να κάνουν με την ακροαριστερή τρομοκρατία αλλά περισσότερο με τη διασφάλιση παράνομων οικονομικών πόρων για την επιβίωσή τους στη σκιά του επίσημου κράτους. «Σήμερα οι ενέργειες αυτές έχουν να κάνουν με τη “συνταξιοδότησή τους”» λέει χαρακτηριστικά ο Πέτερς. Ο ίδιος αναγνωρίζει στις ενέργειές του στοιχεία της παλιάς RAF αλλά με νέους, εγκληματικούς σκοπούς. Χαρακτηριστικά είναι τα πλάνα διαφυγής τους και η χρήση όπλων και βίας.

206 ίχνη σε πολλές χώρες

Γκάρβεγκ, Στάουμπ και Κλέτε σε φωτογραφία της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας

Σύμφωνα με την Εγκληματολογική Υπηρεσία της Κάτω Σαξονίας από το 1999 μέχρι το 2016 καταγράφηκαν 12 ληστείες, οι οποίες αποδίδονται στη συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα. Στόχοι τους ήταν σούπερ μάρκετ ή χρηματαποστολές από το Όσναμπρυκ μέχρι το Νορτχάιμ και από το Χιλντεσχάιμ μέχρι το Έμσχορν. Τον Ιούνιο του 2016, όταν πλέον είχε γνωστή η σύνδεση των ληστειών αυτών με την RAF, στάματησε και η δράση των τριών. Η τελευταία φορά ήταν στο Κρέμλινγκεν, όπου απέσπασαν 600.000 ευρώ. Έκτοτε και μέχρι σήμερα έχουν χαθεί τα ίχνη τους, όπως δήλωσαν οι αρμόδιες αρχές στο Ανόβερο. Η τελευταία «περίμετρος δράσης» τους εντοπίζεται στη βόρεια Γερμανία και φτάνει μέχρι την Ολλανδία. Η Εγκληματολογική Υπηρεσία Ανοβέρου Κάτριν δεν προβαίνει ωστόσο δηλώσεις για πιθανές δραστηριότητες των καταζητούμενων, που ενδεχομένως βλάψουν την πορεία των ερευνών.

Πάντως από το 2000, όταν εκδόθηκε το πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, έχουν συλλεχθεί 206 στοιχεία που συνδέονται με τη δράστη της επίμαχης ομάδας. Οι ενδείξεις προέρχονται τόσο από χώρες της ΕΕ όσο και από τρίτες χώρες. Όλα τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί, ωστόσο δεν έχουν οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. Για τον Πέτερς πάντως δεν έχει σημασία αν τα τρία μέλη της RAF σήμερα κρύβονται. «Το τελευταία κεφάλαιο της RAF γράφτηκε το 1998. Η ιστορία έχει γραφτεί». Όπως αναφέρει, νέες πληροφορίες θα πρέπει να αναμένονται μόνο αν τα ίδια πρώην μέλη της RAF θέλουν να σπάσουν τον όρκο σιωπής τους. «Τα συγκεκριμένα τρία μέλη της RAF έχουν ήδη καταδικαστεί να ζουν στην παρανομία». Σήμερα ο Στάουμπ είναι 66 χρονών, ο Γκάρβεγκ 52 και η Κλέτε 62.

Φρίντεμαν Κόλε, dpa

Eπιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

πηγή: DW 

 

 

Διαβάστε επίσης: 

Φάκελος Τρομοκρατία: Οι αντάρτες πόλεων της RAF

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024